Претраживање
Приказ резултата 1-10 од 16
Uticaj citoplazmatične muške sterilnosti i ksenija na prinos zrna i agronomske osobine kukuruza / Impact of cytoplasmic male sterility and xenia on grain yield and agronomic traits of maize
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2013)
Citoplazmatična muška sterilnost (CMS) odavno se koristi u proizvodnjihibridnog semena kukuruza, jer povećava kvalitet, a pritom smanjuje troškoveproizvodnje. Ksenija predstavlja efekat stranog oprašivača na zrno ...
Analiza genetičke varijabilnosti kukuruza na tolerantnost prema suši / Analysis of genetic variability among maize genotypes to drought tolerance
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2013)
Suša je glavni abioticki faktor, koji znacajno utice na smanjenje i kvalitetkonacnog prinosa zrna kod kukuruza. S obzirom na predvidanja globalnih klimatskihpromena za 21. vek, u pravcu povecanja temperature vazduha, vece ...
Kombinacione sposobnosti za prinos zrna i agronomska svojstva ZP inbred linija kukuruza / Combining abilities for grain yield and agronomic traits of ZP maize inbred lines
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2014)
U radu je korišćeno 18 inbred linija (15 majki i 3 testera) i njihovih 45 hibrida zaocenu kombinacionih sposobnosti roditelja. 15 majki potiĉe iz tri nedovoljno ispitanagenetiĉka izvora (A, B i C), sa po pet linija po ...
Uticaj sestrinskih ukrštanja na prinos i agronomske osobine kukuruza (Zea mays L.) / Sister line cross effect on yield and agronomic traits of maize (Zea mays l.)
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2013)
Za ispitivanja u radu odabrane su dve grupe od po šest samooplodnih linijakukuruza, različitog porekla i različite dužine vegetacionog perioda. Odabrane linije izsvake grupe su umnožene i ukrštene po metodu dialelnog ...
Ispitivanje genetičke varijabilnosti lokalnih populacija kukuruza (Zea mays L.) molekularnim markerima / Genetic variability of maize landraces (zea mays l.) assessed by molecular markers
(Универзитет у Београду, Биолошки факултет, 2013)
Agronomski biodiverzitet je širok pojam koji uključuje sve komponente biološkog diverziteta od značaja za hranu i poljoprivredu. On predstavlja rezultat interakcije između genetičkih resursa, životne sredine i upravljanja ...
Ocena genotipova ječma na otpornost prema suši u fazi nalivanja zrna / Evaluation of barley genotypes for drought tolerance during grain filling stage
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2015)
Nakon formiranja broja zrna po klasu u toku vegetativne faze, masa zrnazavisi od intenziteta i duţine nalivanja zrna. Međutim, u većini regiona u svetu ukojima se gaji ječam, pa i u Srbiji, česta je pojava suše i visokih ...
Analiza genetičke divergentnosti genotipova soje na osnovu morfoloških i molekularnih markera / Analysis of genetic diversity of soybean genotypes based on morphological and molecular markers
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2015)
Soja je biljna vrsta koja se odlikuje izuzetno uskom genetičkom osnovom,nastalom kao rezultat samooplodnje, dugog procesa domestifikacije i veštačke selekcije.Ključni korak u održavanju diverziteta predstavlja evaluacija ...
Uticaj tipa citoplazmatične muške sterilnosti i restorer gena na prinos zrna i agronomske osobine inbred linija kukuruza / Influence of the type of cytoplasmic male sterility and restorer genes on grain yield and agronomic traits of maize inbred lines
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2013)
U ovom radu analizirano je sedam inbred linija kukuruza razlilčitog porekla i dužine vegetacionog perioda. Svaka linija je bila ispitivana u pet varijanti: originalna linija (N), CMS-C, RfC, CMS-S i RfS. Cilj rada je bio ...
Diverzitet kompleksa vrste Fusarium graminearum patogena strnih žita i kukuruza u Srbiji
(Универзитет у Београду, Пољопривредни факултет, 2018)
Za proučavanje diverziteta vrste F. graminearum odabran je 101 izolat izkolekcije Laboratorije za fitopatologiju Instituta za kukuruz "Zemun Polje" koji suprethodno identifikovani konvencionalnim metodama na osnovu ...
Selekcija linija kukuruza sa poboljšanim kvalitetom proteina i adaptiranih na umereno klimatsko područje upotrebom molekularnih markera
(Универзитет у Београду, Биолошки факултет, 2015)
Hranljiva vrednost kukuruza je niska zbog niskog sadržaja dve esencijalne aminokiseline - lizina i triptofana. Poboljšanje hranljive vrednosti kukuruza predstavlja jedan od glavnih ciljeva savremenih programa oplemenjivanja ...