Приказ основних података о документу
Značaj održivih sistema gajenja za kvalitet prinosa kukuruza i očuvanje biodiverziteta
dc.creator | Simić, Milena | |
dc.creator | Dragičević, Vesna | |
dc.creator | Dolijanović, Željko | |
dc.creator | Brankov, Milan | |
dc.date.accessioned | 2022-10-26T07:18:55Z | |
dc.date.available | 2022-10-26T07:18:55Z | |
dc.date.issued | 2021 | |
dc.identifier.isbn | 978-86-7466-904-4 | |
dc.identifier.uri | http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/1029 | |
dc.description.abstract | Tokom poslednjih nekoliko dekada postalo je evidentno da različiti načini industrijalizacije i intenzifikacije polјoprivredne proizvodnje negativno utiču na životnu sredinu. Sada u 21. veku uočavamo posledice dugogodišnje upotrebe pesticida, intenzivne obrade zemlјišta uz povećanje površina koje ostaju neobrađene zbog uprošćavanja plodoreda, veće upotrebe fosilnih goriva, specifikacije sistema gajenja i dr. Zbog navedenog, polјoprivreda je uzročnik ali takođe trpi posledice klimatskih- promena, zagađenja zemlјišta i voda i smanjenja biodiverziteta. Zbog toga su potrebe za gajenjem useva u održivim sistemima proizvodnje koji su jednako produktivni, sve veće. Održiva polјoprivreda podrazumeva gajenje useva uz manju upotrebu herbicida i davanje prednosti drugim merama - fizičkim, biološkim i ekološkim. Takođe, u održivoj polјoprivredi su ulaganja kontrolisana, određena potrebama useva, zajedno sa održavanjem sadržaja azota i organske materije u zemlјištu. Tako, plodoredi i gajenje pokrovnih i združenih useva kao i gajenje u organskoj proizvodnji, doprinosi produktivnosti kukuruza i smanjenju zakorovlјenosti, kao i ostvarenju prinosa pobolјšanog kvaliteta što je značajno za ishranu i zdravlјe lјudi i životinja. U radu će se analizirati doprinos održivih sistema gajenja kukuruza kvalitetu prinosa i očuvanju biodiverziteta. | sr |
dc.language.iso | sr | sr |
dc.publisher | Beograd : Akademija inženjerskih nauka Srbije - AINS, Odeljenje biotehničkih nauka | sr |
dc.publisher | Beograd : Akademska misao | sr |
dc.rights | openAccess | sr |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Naučni skup "Održivi sistemi proizvodnje hrane i očuvanje biodiverziteta i životne sredine", Beograd, 24.11.2021. - Tematski zbornik radova | sr |
dc.subject | održiva poljoprivreda | sr |
dc.subject | biodivrezitet | sr |
dc.subject | kukuruz | sr |
dc.subject | prinos | sr |
dc.title | Značaj održivih sistema gajenja za kvalitet prinosa kukuruza i očuvanje biodiverziteta | sr |
dc.type | conferenceObject | sr |
dc.rights.license | BY | sr |
dc.citation.spage | 54 | |
dc.citation.epage | 68 | |
dc.identifier.fulltext | http://rik.mrizp.rs/bitstream/id/4910/bitstream_4910.pdf | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1029 | |
dc.type.version | publishedVersion | sr |