Приказ основних података о документу

Status of some macro-elements in maize kernel with different colour

dc.contributorDolijanović, Željko
dc.creatorDragičević, Vesna
dc.creatorSimić, Milena
dc.creatorBrankov, Milan
dc.creatorStoiljković, Milovan
dc.creatorDelić, Nenad
dc.creatorTolimir, Miodrag
dc.creatorŠenk, Milena
dc.date.accessioned2022-05-31T12:23:03Z
dc.date.available2022-05-31T12:23:03Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.isbn978-86-7834-383-4
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/942
dc.description.abstractЗрно кукуруза је важан извор минералних елемената у људској исхрани. Разлике у садржају минерала у зрну кукуруза могу зависити од генотипа, система гајења, примене ђубрива, као и метеоролошких услова. Циљ експеримента је био да се испита утицај различитих система ђубрења (минерално ђубриво – уреа, органско ђубриво – Fertor, микробиолошко ђубриво – Team micoriza plus, контрола – без ђубрења) на принос и промене у садржају P, S, Ca, Mg и Fe у кукурузу белог, жутог и црвеног зрна, током вегетационе сезоне 2017. и 2018. године. У погледу метеоролошких услова, уочен је сушан период током јуна–августа 2017., док је 2018. имала равномеран распоред падавина. Зато је у 2017. просечан принос зрна био скоро двоструко мањи, за 4,6 t ha-1, у односу на 2018. годину, али је у 2017. била знатно виша просечна концентрација Ca, Mg, S и Fе. Зрно црвеног кукуруза је уз просечно већи принос, било богатије у садржају Cа, Fе и P, док је, органско ђубриво у највећој мери утицало на повећање приноса и акумулацију Mg, P и S. Код кукуруза црвеног зрна примена органског ђубрива је у највећем степену довела до већег приноса, као и концентрације Mg и P, док је микробиолошко ђубриво повећало концентрацију Ca, а уреа Fе. Једино је већи ниво S био забележен у контроли код кукуруза жуте боје зрна. Највећа варирања вредности приноса била су код жутог кукуруза (третман са органским ђубривом и контрола) и црвеног у третману са уреом, док су највећа варирања P, S, Mg и Fе била код кукуруза црвеног зрна (третман са микробилошким и органским ђубривом), као и кукуруза жутог зрна у контроли. Приказани резултати указују да се преко услова гајења може утицати на накупљање важних минерала у зрну кукуруза и то посебно црвене боје, које би се стога могло сматрати важним извором P, Cа, Mg и Fе, док би жуто зрно кукуруза могло представљати значајан извор S.sr
dc.description.abstractMaize kernel is an important source of mineral elements in human nutrition. Differences in mineral content in maize kernel depend on genotype, cropping systems, fertilization, and meteorological conditions. The objective of this study was to examine the impact of different fertilization systems (mineral fertilizer – urea, organic fertilizer – Fertor, biofertilizer – Team micoriza plus, control – without fertilization) on kernel yield and variations in content of P, S, Ca, Mg, and Fe in kernel of white, yellow and red maize, during 2017 and 2018. Meteorological conditions indicated dry period during June–August 2017, while in 2018 precipitations were equally distributed. Therefore, the average yield was almost double lower in 2017 (to 4.6 t ha-1), compared to 2018, while higher average concentration of Ca, Mg, S, and Fe in maize kernels was recorded in 2017. With higher average yield, red maize kernel was richer in Ca, Fe, and P. Organic fertilizer increased average yield, and accumulation of Mg, P, and S in kernels. In regard to combinations, application of organic fertilizer in red maize resulted in increase of yield, Mg and P, while the biofertilizer increased Ca and urea increased Fe concentration in kernel. S concentration achieved the highest value in the control in yellow maize kernel. The greatest variations of kernel yield were in yellow maize (treatment with the organic fertilizer and control) and in red maize with the urea treatment, while the greatest variability of P, S, Mg, and Fe concentration was in red maize kernel (treatment with the bio- and organic fertilizer), as well as yellow maize kernel in the control. Presented results indicated that adjustments in growing conditions could impact accumulation of important minerals in kernel, particularly in red maize, which could be considered as a significant source of P, CA, Mg, and Fe, while yellow maize kernel could be referred as a significant source of S.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultetsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/inst-2020/200040/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source10. Simpozijum sa međunarodnim učešćem "Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji", 21-22. oktobar 2021., Beograd - Zbornik izvodasr
dc.subjectбоја зрна кукурузаsr
dc.subjectтип ђубриваsr
dc.subjectпринос зрнаsr
dc.subjectесенцијални макроелементиsr
dc.subjectmaize kernel coloursr
dc.subjectfertilizer typesr
dc.subjectgrain yieldsr
dc.subjectessential macro-elementssr
dc.titleСтатус појединих макроелемената у кукурузу различите боје зрнаsr
dc.titleStatus of some macro-elements in maize kernel with different coloursr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage66
dc.citation.epage67
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs/bitstream/id/4626/Status_makroelemenata_u_kukuruzu_razlicite_boje_zrna.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_942
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу