Приказ основних података о документу
Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects
Tehnologija prerade i korišćenje kukuruza - dostignuća i perspektive
dc.creator | Milašinović-Šeremešić, Marija | |
dc.creator | Radosavljević, Milica | |
dc.creator | Terzić, Dušanka | |
dc.creator | Nikolić, Valentina | |
dc.date.accessioned | 2019-05-16T12:21:44Z | |
dc.date.available | 2019-05-16T12:21:44Z | |
dc.date.issued | 2018 | |
dc.identifier.issn | 1821-4487 | |
dc.identifier.uri | http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/717 | |
dc.description.abstract | Since its establishment the Maize Research Institute, Zemun Polje has been having an extremely important role in the improvement of maize production and utilisation. The aim of this manuscript is to present results of studies on chemical composition, physical and technological grain traits, i.e. utilisable value of the most widely grown ZP maize hybrids. Previous achievements and prospects of the development of chemistry and processing technology of maize grain as a highly valuable renewable raw material for industrial processing, different technical purposes and the food and feed production are presented. Results gained in many decades of studies show that maize hybrids developed at the Maize Research Institute, Zemun Polje are the unique initial material for the production of starch, bioethanol and highly-valuable food and feed, as well as a reliable sign-post for researchers performing maize breeding and selection in order to direct future studies within this field. | en |
dc.description.abstract | Od svog osnivanja pa sve do danas, Institut za kukuruz 'Zemun Polje' imao je izuzetno važnu ulogu u unapređenju proizvodnje i korišćenja kukuruza. Uporedo sa ispitivanjem i ocenom kvaliteta hibrida kukuruza namenjenih proizvodnji zrna vrši se selekcija, ispitivanje i ocena silažnih formi kukuruza, odnosno ocena upotrebne vrednosti i kvaliteta kukuruzne biljke za ishranu životinja. Selekcionisani su hibridi kukuruza koji se na osnovu ispitivanih parametara kvaliteta zrna mogu svrstati u hibride visokog potencijala rodnosti, visokog tehnološkog i nutritivnog kvaliteta, konkurentni hibridima kukuruza domaćih i inostranih selekcionih kompanija. U našoj zemlji Institut za kukuruz 'Zemun Polje' je jedina naučna ustanova u kojoj se već više od pola veka sveobuhvatno radi na istraživanjima unapređenja tehnologije prerade i korišćenja kukuruza. U okviru ovog naučnoistraživačkog programa postignuti su izuzetno značajni rezultati, kao u retko kojoj naučnoj oblasti. Cilj ovog rada je bio da se prikažu rezultati ispitivanja hemijskog sastava, fizičkih i tehnoloških svojstava zrna, odnosno upotrebne vrednosti zrna najšire gajenih zemunpoljskih hibrida kukuruza. Opisana su dosadašnja dostignuća i perspektive budućeg razvoja hemije i tehnologije prerade zrna kukuruza kao visoko vredne prirodno obnovljive sirovine za industrijsku preradu, različite tehničke namene i proizvodnju raznovrsne hrane za ljude i životinje. Rezultati višedecenijskih istraživanja su pokazali da hibridi kukuruza stvoreni u Institutu za kukuruz 'Zemun Polje' predstavljaju jedinstven polazni materijal za proizvodnju skroba, bioetanola i visokovredne hrane za ljude i životinje, kao i pouzdani putokaz istraživačima koji se bave njegovom selekcijom, u kom pravcu usmeriti buduća istraživanja u ovoj oblasti. | sr |
dc.publisher | Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad | |
dc.relation | info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31068/RS// | |
dc.rights | openAccess | |
dc.rights.uri | https://creativecommons.org/licenses/by/4.0/ | |
dc.source | Journal on Processing and Energy in Agriculture | en |
dc.subject | maize | en |
dc.subject | grain quality | en |
dc.subject | processing technology | en |
dc.subject | utilisation | en |
dc.subject | kukuruz | sr |
dc.subject | kvalitet zrna | sr |
dc.subject | tehnologija prerade | sr |
dc.subject | upotreba | sr |
dc.title | Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects | en |
dc.title | Tehnologija prerade i korišćenje kukuruza - dostignuća i perspektive | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | BY | |
dc.citation.volume | 22 | |
dc.citation.issue | 3 | |
dc.citation.spage | 113 | |
dc.citation.epage | 116 | |
dc.citation.other | 22(3): 113-116 | |
dc.citation.rank | M51 | |
dc.identifier.doi | 10.5937/JPEA1803113M | |
dc.identifier.fulltext | http://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2662/715.pdf | |
dc.type.version | publishedVersion |