Укључи/искључи навигацију
РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
Институт за кукуруз „Земун поље", Београд, Србија
English
Српски
Српски (Serbia)
Српски (ћирилица)
Енглески
Српски (ћирилица)
Српски (латиница)
Пријава
Укључи/искључи навигацију
Filter by: Subject
РИК
MRIZP
Радови истраживача / Researchers' publications
Filter by: Subject
РИК
MRIZP
Радови истраживача / Researchers' publications
Filter by: Subject
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.
Filter by: Subject
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
A
B
C
D
E
F
G
H
I
J
K
L
M
N
O
P
Q
R
S
T
U
V
W
X
Y
Z
Тражи
Results Per Page:
5
10
20
40
60
80
100
update
Приказ резултата 1-10 од 4
5
10
20
40
60
80
100
crvena detelina (1)
fizičke osobine (1)
hibridi kukuruza, baby corn, konzervisano povrće, proizvodnja hrane. (1)
Italian ryegrass (1)
Italijanski ljulj (1)
Kukuruz (Zea mays L.) je treća najviše gajena žitarica na svetu, posle pšenice i pirinča. Klipovi kukuruza ubrani dva do četiri dana nakon svilanja, pre oplodnje, mogu se klasifikovati kao baby corn. Baby corn ima visoku hranljivu vrednost i svarljivost, slatki ukus i privlačnu boju, dok ga istovremeno mekana i hrskava struktura čini izvrsnim sastojkom za različita tradicionalna i kontinentalna jela. Može se konzervisati fermentacijom, direktnim zakiseljavanjem ili kombinacijom metoda, procesnih parametara i aditiva kako bi se dobili ukiseljeni proizvodi. Proizvodnja baby corn konzervisane hrane u industrijskim razmerama u Srbiji trenutno je zanemarljiva. U ovom istraživanju korišćeno je pet hibrida kukuruza: dva žuta i jedan beli zuban, šećerac i žuti kokičar. Ispitano je pet receptura naliva sa sirćetnom kiselinom, od kojih dva sa dodatkom kalijum sorbata. Nalivi sa konzervansom ostali su stabilni nakon 16 meseci bez promene boje tečnosti i klipa kukuruza. Vrednost pH naliva kretala se u rasponu od 3,39 do 3,89. Konzervisani hibridi ZP 366 i ZP 611k, u nalivu sa oznakom Broj 5, pokazali su najbolje senzorne karakteristike. Sadržaj proteina utvrđen u ZP 366 (9,56%) i ZP 611k (10,23%) nije se značajno razlikovao u odnosu na integralno kukuruzno brašno, dok su sadržaj sirove celuloze (7,67 i 6,88%) i pepela (21,96 i 20,72%) bili znatno viši nego u brašnu (sirova celuloza: 2,40; 2,64%, pepeo: 1,35; 1,48%, redom). Ovo istraživanje će se nastaviti kako bi se primenili preliminarni zaključci kao i nova saznanja vezana za ovu temu. (1)
kukuruz, hrana za životinje, bioetanol, suva kukuruzna džibra. (1)
kvalitet semena (1)
maize hybrids, baby corn, canned vegetables, food production. (1)
maize, animal feed, bioethanol, dried distillers’ grains with solubles (DDGS). (1)
Претраживање
Претраживање унутар ове институције/групе:
Комплетан репозиторијум
Групе
Аутори
Наслови
Теме
Ова институција
Аутори
Наслови
Теме