Приказ основних података о документу

Antioxidant status in maize with different grain colour

dc.contributorMaletić, Radojka
dc.creatorDragičević, Vesna
dc.creatorSimić, Milena
dc.creatorBrankov, Milan
dc.creatorKresović, Branka
dc.creatorDolijanović, Željko
dc.creatorMilenković, Milena
dc.date.accessioned2022-05-26T05:23:02Z
dc.date.available2022-05-26T05:23:02Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-7834-340-7
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/927
dc.description.abstractЗрно кукуруза је важан извор нутријената у људској исхрани. Разлике у садржају и односу појединих нутријената, као што су каротеноиди, антоцијани и сл. утиче како на обојеност зрна, тако и на његов нутритивни квалитет. Циљ експеримента је био да се испита утицај различитих система ђубрења (минерално ђубриво – уреа, органско ђубриво – Фертор и микробиолошко ђубриво – Team micoriza plus) на принос и промене у садржају неензимских антиоксиданаса: фитина, фенолних једињења, глутатиона, каротеноида и капацитета редукције ДППХ радикала током вегетационе сезоне 2017. и 2018. године. Током 2017. био је забележен релативно сушан период од јуна до августа, док је 2018. имала релативно равномеран распоред падавина током вегетације. Стога је и просечан принос зрна био скоро дупло мањи, за 4,6 t hа-1, у 2017. у односу на 2018. годину. Паралено, дупло већи ниво фенола и каротеноида био је просечно већи у 2017. Што се тиче испитиваних генотипова, најнижи саџај фитина, као и највеће вредности фенола и капацитета редукције ДППХ биле су код хибрида црвеног зрна, док је код хибрида жутог зрна био највећи садржај каротеноиуда и глутатиона. У просеку, миробиолошко ђубриво се повољно одразило на смањење фитина и повећање фенола у зрну кукуруза, док је уреа позитивно утицала на повећање садржаја каротеноида и глутатиона. Корелациона анализа је показала да се смањење нивоа фитина и каротеноида значајно и позитивно одражава на повећање приноса зрна кукуруза, док феноли у највећем степену позитивно корелирају са капацитетом редукције ДППХ радикала. На овај начин је показано да се преко услова гајења може утицати на промене у нивоу антиоксиданата у зрну кукуруза и то посебно црвеног кукуруза, које поседује знатно већи антиоксидативни капацитет у односу на жуто или бело зрно.sr
dc.description.abstractMaize grain is an important source of nutrients in human diet. The differences in content and relations between certain nutrients, like carotenoids, anthocyanins, etc. impacts grain colour and its nutritional quality. Objective of experiment was to examine the influence of different fertilization systems: mineral fertilizer – urea, organic fertilizer – Fertor and bio-fertilizer – Team micoriza plus, on grain yield and variations in content of non-enzymatic antioxidants, such as phytate, phenolic compounds, glutathione, carotenoids and reduction capacity of DPPH radical, during 2017 and 2018 vegetation seasons. Relative dry period was present during Jun-August of 2017, while 2018 had relative uniform precipitation distribution. Thus, the average grain yield was almost two times lesser in 2017 (to 4.6 t ha-1) in comparison to 2018. In parallel, double higher level of phenols and carotenoids was noticed in 2017. When examined genotypes were considered, the lowest phytate content and the highest values of phenols and DPPH reduction capacity were present in red kernel maize, while in yellow kernel maize, the highest values of carotenoids and glutathione occurred. In average, biofertilizer expressed the positive impact on phytate reduction and phenols increase in maize grain, while urea increased content of carotenoids and glutathione. Correlation analysis showed that reduction in phytate and carotenoids level was significantly and positive related with grain yield increase, while phenols correlated highly and positive with reduction capacity of DPPH radical. Thus, it was shown that changes in production conditions, such as fertilization, could affect antioxidants status in maize grain, particularly in red coloured maize, which possess remarkable higher antioxidative capacity in regard to yellow and white coloured maize.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultetsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31037/RS//sr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source9. Simpozijum sa međunarodnim učešćem Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, 17-18. oktobar 2019., Beograd - Zbornik izvodasr
dc.subjectбоја зрна кукурузаsr
dc.subjectтип ђубриваsr
dc.subjectпринос зрнаsr
dc.subjectантиоксидансиsr
dc.subjectmaize grain coloursr
dc.subjectfertilizer typesr
dc.subjectgrain yieldsr
dc.subjectantioxidantssr
dc.titleСтатус антиоксиданата у кукурузу различите боје зрнаsr
dc.titleAntioxidant status in maize with different grain coloursr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage21
dc.citation.epage22
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs/bitstream/id/4590/Status_antioksidanata_u_kukuruzu.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_927
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу