Статус антиоксиданата у кукурузу различите боје зрна
Antioxidant status in maize with different grain colour
Аутори
Dragičević, VesnaSimić, Milena
Brankov, Milan
Kresović, Branka
Dolijanović, Željko
Milenković, Milena
Остала ауторства
Maletić, RadojkaКонференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Зрно кукуруза је важан извор нутријената у људској исхрани. Разлике у садржају и
односу појединих нутријената, као што су каротеноиди, антоцијани и сл. утиче како на
обојеност зрна, тако и на његов нутритивни квалитет. Циљ експеримента је био да се
испита утицај различитих система ђубрења (минерално ђубриво – уреа, органско
ђубриво – Фертор и микробиолошко ђубриво – Team micoriza plus) на принос и
промене у садржају неензимских антиоксиданаса: фитина, фенолних једињења,
глутатиона, каротеноида и капацитета редукције ДППХ радикала током вегетационе
сезоне 2017. и 2018. године. Током 2017. био је забележен релативно сушан период од
јуна до августа, док је 2018. имала релативно равномеран распоред падавина током
вегетације. Стога је и просечан принос зрна био скоро дупло мањи, за 4,6 t hа-1, у 2017.
у односу на 2018. годину. Паралено, дупло већи ниво фенола и каротеноида био је
просечно већи у 2017. Што се тиче испитиваних генотипова, најнижи саџај фитина, као
и највеће вредно...сти фенола и капацитета редукције ДППХ биле су код хибрида
црвеног зрна, док је код хибрида жутог зрна био највећи садржај каротеноиуда и
глутатиона. У просеку, миробиолошко ђубриво се повољно одразило на смањење
фитина и повећање фенола у зрну кукуруза, док је уреа позитивно утицала на повећање
садржаја каротеноида и глутатиона. Корелациона анализа је показала да се смањење
нивоа фитина и каротеноида значајно и позитивно одражава на повећање приноса зрна
кукуруза, док феноли у највећем степену позитивно корелирају са капацитетом
редукције ДППХ радикала. На овај начин је показано да се преко услова гајења може
утицати на промене у нивоу антиоксиданата у зрну кукуруза и то посебно црвеног
кукуруза, које поседује знатно већи антиоксидативни капацитет у односу на жуто или
бело зрно.
Maize grain is an important source of nutrients in human diet. The differences in content and
relations between certain nutrients, like carotenoids, anthocyanins, etc. impacts grain colour
and its nutritional quality. Objective of experiment was to examine the influence of different
fertilization systems: mineral fertilizer – urea, organic fertilizer – Fertor and bio-fertilizer –
Team micoriza plus, on grain yield and variations in content of non-enzymatic antioxidants,
such as phytate, phenolic compounds, glutathione, carotenoids and reduction capacity of
DPPH radical, during 2017 and 2018 vegetation seasons. Relative dry period was present
during Jun-August of 2017, while 2018 had relative uniform precipitation distribution. Thus,
the average grain yield was almost two times lesser in 2017 (to 4.6 t ha-1) in comparison to
2018. In parallel, double higher level of phenols and carotenoids was noticed in 2017. When
examined genotypes were considered, the lowest phytate content... and the highest values of
phenols and DPPH reduction capacity were present in red kernel maize, while in yellow
kernel maize, the highest values of carotenoids and glutathione occurred. In average, biofertilizer
expressed the positive impact on phytate reduction and phenols increase in maize
grain, while urea increased content of carotenoids and glutathione. Correlation analysis
showed that reduction in phytate and carotenoids level was significantly and positive related
with grain yield increase, while phenols correlated highly and positive with reduction
capacity of DPPH radical. Thus, it was shown that changes in production conditions, such as
fertilization, could affect antioxidants status in maize grain, particularly in red coloured
maize, which possess remarkable higher antioxidative capacity in regard to yellow and white
coloured maize.
Кључне речи:
боја зрна кукуруза / тип ђубрива / принос зрна / антиоксиданси / maize grain colour / fertilizer type / grain yield / antioxidantsИзвор:
9. Simpozijum sa međunarodnim učešćem Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, 17-18. oktobar 2019., Beograd - Zbornik izvoda, 2019, 21-22Издавач:
- Beograd : Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultet
Финансирање / пројекти:
- Интегрални системи гајења ратарских усева: очување биодиверзитета и плодности земљишта (RS-MESTD-Technological Development (TD or TR)-31037)