Приказ основних података о документу

Elicitors influence of tetraoxanes on growth and sugar profile of maize seedlings

dc.contributorMaletic, Radojka
dc.creatorMilenković, Milena
dc.creatorSimic, Milena
dc.creatorOpsenica, Dejan
dc.creatorTosti, Tomislav
dc.creatorBrankov, Milan
dc.creatorMesarović, Jelena
dc.creatorDragičević, Vesna
dc.date.accessioned2022-05-26T05:26:09Z
dc.date.available2022-05-26T05:26:09Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.isbn978-86-7834-340-7
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/928
dc.description.abstractШећери су важни метаболити и служе као хранљиве материје и регулатори физиолошких процеса код биљака. Њихова концентрација знатно утиче на раст и развој биљних органа у различитим фенофазама. У овом истраживању је испитан утицај пет различитих тетраоксана на семена самооплодне линије кукуруза са оптималном (> 90%) и ниском (≤ 40%) клијавошћу. Параметри раста (свежа и сува маса), коефицијент хидролизе - Hy, коефицијент биосинтезе - Bs, заједно са шећерним профилом корена и изданка, су одређени и упоређени у циљу проналажења најприкладнијег елицитора. Добијени резултати су показали повећање биомасе корена и изданка у односу на контролу, са значајним разликама код семена слабије клијавости. Повећање суве масе корена је, међутим, постигнуто код само два третмана. У складу са наведеним резултатима, два иста тетраоксана су допринела вишој Bs вредности у односу на друге. Што се тиче Hy, сви примењени елицитори су утицали на повећање хидролизе. Сахароза, која је одговорна за диференцијацију и сазревање, била је нижа код готово свих третираних корена и изданака, док су нивои глукозе и фруктозе варирали између третмана. Два тетраоксана која су исказала повољнији утицај на Bs имала су сличан ефекат на ниво глукозе и фруктозе, посебно код семена са умањеном способношћу клијања, што може бити од великог значаја за даља истраживања и могућу примену.sr
dc.description.abstractSugars are important metabolites that serve as nutrients as well as regulators of physiological processes in plant. Their concentration greatly affects growth and development of source and sink in different phenophases. In this study, the influence of five different tetraoxanes on maize inbred line with seeds from lots with optimal (> 90%) and low (≤ 40%) germination ability was examined. Growth parameters (fresh and dry weight), coefficient of hydrolysis - Hy, coefficient of biosynthesis - Bs, in addition to sugar profile of shoot and root, were determined and correlated in order to find out the most favorable elicitor. Obtained results showed an increase in biomass of root and shoot relative to control, with significant differences in seed from lot with poorer germination. Increasing of root dry weight however has obtained only in two treatments. In accordance with these results, the same two tetraoxanes contributed to higher Bs values, compared to the others. Relative to Hy, all applied elicitors influenced on increasing trend of hydrolysis. Sucrose, which is responsible for differentiation and maturation, was lower in almost all treated shoots and roots, while glucose and fructose levels varied among treatments. Two tetraoxanes which expressed more favorable influence on Bs had the similar effect on glucose and fructose levels, especially in seeds lot with lower germination ability, which can be of great importance for further researches and possible use.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherBeograd : Univerzitet u Beogradu - Poljoprivredni fakultetsr
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31037/RS//sr
dc.relationRazvoj organskih molekula kao abiotskih elicitora kukuruza - 391-00-16/2017-16/7-IPsr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.source9. Simpozijum sa međunarodnim učešćem Inovacije u ratarskoj i povrtarskoj proizvodnji, 17-18. oktobar 2019., Beograd - Zbornik izvodasr
dc.subjectсеме кукурузаsr
dc.subjectклијањеsr
dc.subjectхидролизаsr
dc.subjectбиосинтезаsr
dc.subjectсахарозаsr
dc.subjectглукозаsr
dc.subjectфруктозаsr
dc.subjectmaize seedsr
dc.subjectgerminationsr
dc.subjecthydrolysissr
dc.subjectbiosynthesissr
dc.subjectsucrosesr
dc.subjectglucosesr
dc.subjectfructosesr
dc.titleЕлициторни утицај тетраоксана на раст и шећерни профил клијанаца кукурузаsr
dc.titleElicitors influence of tetraoxanes on growth and sugar profile of maize seedlingssr
dc.typeconferenceObjectsr
dc.rights.licenseBYsr
dc.citation.spage48
dc.citation.epage49
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs/bitstream/id/4589/Elicitorni_uticaj_tetraoksana.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_928
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу