РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
Институт за кукуруз „Земун поље", Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   РИК
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед записа
  •   РИК
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Microencapsulation of anthocyanin-rich black soybean coat extract by spray drying using maltodextrin, gum Arabic and skimmed milk powder

Thumbnail
2017
Microencapsulation_of_Anthocyanin_acc_2017.pdf (1.042Mb)
Аутори
Kalušević, Ana
Lević, Steva
Čalija, Bojan
Pantić, Milena
Belović, Miona
Pavlović, Vladimir
Bugarski, Branko
Milić, Jela
Žilić, Slađana
Nedović, Viktor
Чланак у часопису (Рецензирана верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Black soybean coat is insufficiently valorised food production waste rich in anthocyanins. The goal of the study was to examine physicochemical properties of spray dried extract of black soybean coat in regard to carrier materials: maltodextrin, gum Arabic, and skimmed milk powder. Maltodextrin and gum Arabic-based microparticles were spherical and non-porous while skimmed milk powder-based were irregularly shaped. Low water activity of microparticles (0.31-0.33), good powders characteristics, high solubility (80.3-94.3%) and encapsulation yields (63.7-77.0%) were determined. All microparticles exhibited significant antioxidant capacity (243-386 mu molTE/g), good colour stability after three months of storage and antimicrobial activity. High content of total anthocyanins, with cyanidin-3-glucoside as predominant, were achieved. In vitro release of anthocyanins from microparticles was sustained, particularly from gum Arabic-based. These findings suggest that proposed simple eco-friendly... extraction and microencapsulation procedures could serve as valuable tools for valorisation and conversion of black soybean coat into highly functional and stable food colourant.

Извор:
Journal of Microencapsulation, 2017, 34, 5, 475-487
Издавач:
  • Abingdon : Taylor & Francis Ltd
Финансирање / пројекти:
  • Развој нових инкапсулационих и ензимских технологија за производњу биокатализатора и биолошки активних компонената хране у циљу повећања њене конкурентности, квалитета и безбедности (RS-46010)
Напомена:
  • This is peer-reviewed version of the following article: Kalušević, A.; Lević, S.; Čalija, B.; Pantić, M.; Belović, M.; Pavlović, V.; Bugarski, B.; Milić, J.; Žilić, S.; Nedović, V. Microencapsulation of Anthocyanin-Rich Black Soybean Coat Extract by Spray Drying Using Maltodextrin, Gum Arabic and Skimmed Milk Powder. J. Microencapsulation 2017, 34 (5), 475–487. https://doi.org/10.1080/02652048.2017.1354939

DOI: 10.1080/02652048.2017.1354939

ISSN: 0265-2048

PubMed: 28715926

WoS: 000407441700005

Scopus: 2-s2.0-85026877061
[ Google Scholar ]
URI
http://farfar.pharmacy.bg.ac.rs/handle/123456789/3427
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/809
Колекције
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Институција/група
MRIZP

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумГрупеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB