Приказ основних података о документу

Прoучaвaњe слaбo рaзвиjeних спeктрaлних трaкa сaдржaних у инфрaцрвeним спeктримa зрнa висoкoпринoсних хибридa кукурузa

dc.creatorRadenović, Čedomir
dc.creatorMaksimov, Georgij V.
dc.creatorOlga, Slatinskaya
dc.creatorProtopopov, Fedor
dc.creatorDelić, Nenad
dc.creatorPavlov, Jovan
dc.creatorPopović, Aleksandar
dc.creatorSečanski, Mile
dc.date.accessioned2020-07-08T13:04:22Z
dc.date.available2020-07-08T13:04:22Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.issn0352-4906
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/782
dc.description.abstractThe nature, role, and significance of low intensity spectral bands con-tained within the infrared spectra of kernels of high-yielding maize hybrids: ZP 341, ZP 434, and ZP 505 were observed in this study. The observations were performed to identify or-ganic molecules and their structural properties. The occurrence of unstable state of organic compounds and their functional groups are conditioned by such a process. The set hypoth-esis holds that there is a necessity to study the existence of many and low intensity spectral bands, not observed so far, occurring in different patterns (low intensity bands, single or grouped). They should be observed and the dynamics of their formation, caused by their different movements, including the possibility of their cancellation or amplification, should be explained. Such spectral bands most often appear in the wave number range of 400–950 cm-1. They occur in several wave numbers up to 3,000 cm-1 and are caused by different types of vibration movements (valence and deformation vibrations) of organic compounds and their functional groups: primary, secondary, and tertiary amides, proteins, free amino acids, alkanes, alkenes, aldehydes, ketones, aromatic compounds, cellulose, carbohydrates, car-boxylic acids, ethers, and alcohols. An unbiased analysis of low intensity spectral bands of maize hybrid kernels reveals that their occurrence is similar. Small differences, for some cases of the occurrence of low intensity spectral bands, can barely be ascertained. In this way, it is possible to establish not only the chemical composition of organic compounds of kernels of observed maize hybrids, but also it is possible to indicate their unstable, confor-mational, and functional properties.en
dc.description.abstractУ овом раду чини се покушај изучавања природе, улоге и значаја слабо развијених спектралних трака, садржаних у инфрацрвеним спектрима зрна високоприносних хибрида кукуруза: ZP 341, ZP 434 и ZP 505. Ова проучавања вршена су ради идентификације органских молекула и утврђивања њихових структурних карактеристика. Оваквим процесом условљава се појава нестабилног стања органских једињења и њихових функционалних група. Износи се хипотеза да се постојање бројних и слабо развијених спектралних трака, које до сада нису изучаване, а које се појављују у различитој форми (слабог интензитета), појављују појединачно или груписано. Њих је неопходно посебно изучавати и објашња-вати динамику њиховог настајања условљавану различитим карактером њиховог кретања, што укључује и могућност њиховог потирања или увећавања. Овакве спек тралне траке најчешће се појављују у опсегу таласног броја од 400 до 950 cm-1. Оне се успостављају, ту и тамо, на више места таласног броја све до 3.000 cm-1, а настају различитим карактером вибрационог кретања (валенционо осциловање и деформационо вибрирање) органских једињења и функционалних група и то: примарни, секундарни и терцијарни амиди, протеин, слободне аминокисeлине, алкани, алкени, алдехиди, кетони, ароматична једињења, целулоза, угљоводони ци, карбоксилне киселине, етри и алкохоли. Непристрасном анализом слабо разви је них спектралних трака зрна три проучавана хибрида кукуруза стиче се сазнање да је њихово појављивање слично. Мање разлике, за неке случајеве појављивања слабих спектралних трака, једва да се могу констатовати. На овај начин, могуће је утврди-ти не само структуру органских једињења у зрну проучаваних хибрида кукуруза, него и указати на њихова нестабилна, конформациона и функционална стања.sr
dc.language.isosrsr
dc.language.isoensr
dc.publisherNovi Sad : Matica srpskasr
dc.rightsopenAccesssr
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceЗборник Матице српске за природне наукеsr
dc.subjectZea mays Lsr
dc.subjecthybridsr
dc.subjectkernelsr
dc.subjectinfrared spectrasr
dc.subjectspectral bandssr
dc.subjectZea mays Lsr
dc.subjectхyбридsr
dc.subjectзрноsr
dc.subjectинфрацрвени спектриsr
dc.subjectспектралне тракеsr
dc.titleStudy of the low intensity spectral bands within the infrared spectra of kernels of high-yielding maize hybridsen
dc.titleПрoучaвaњe слaбo рaзвиjeних спeктрaлних трaкa сaдржaних у инфрaцрвeним спeктримa зрнa висoкoпринoсних хибридa кукурузasr
dc.typearticlesr
dc.rights.licenseBYsr
dc.rights.holderCC BYsr
dc.citation.volume136
dc.citation.spage33
dc.citation.epage42
dc.identifier.doi10.2298/ZMSPN1936033R
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs/bitstream/id/4152/2019-ZbornikMaticeSrpske_za_PrirodneNauke-136-33-42_0352-49061936033R.pdf
dc.type.versionpublishedVersionsr


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу