Приказ основних података о документу

Procena agronomskih i senzornih karakteristike zrna hibrida kukuruza kokičara

dc.creatorSrdić, Jelena
dc.creatorMilašinović-Šeremešić, Marija
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorKravić, Natalija
dc.creatorBabić, Vojka
dc.date.accessioned2019-05-16T12:20:22Z
dc.date.available2019-05-16T12:20:22Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/663
dc.description.abstractThis research encompassed a total of 12 popcorn hybrids planted according to the RCBD in three replicates in Zemun Polje in 2016. The following traits were analyzed: grain yield (t/ha), kernel size, 1000 kernel weight, popping volume, percentage of unpopped kernels, and sensory characteristics (the appearance, taste, smell, tenderness, crispness, adhesiveness to the teeth, presence of pericarp and overall taste acceptability of popcorns). The analysis of variance showed significant differences between the popcorn hybrids with regard to the traits analyzed. The grain yield ranged from 4.78 t/ha (ZP 644/1k) to 7.38 t/ha (ZP 557/1k). The lowest popping volume was noticed in ZP 501k (28 cm3/g), whereas the highest popping volume was found in the lower-yielding hybrid ZP 544/1k (40.17 cm3/g). The percentage of unpopped kernels was very low and it ranged from 0.66% to 4.57%. The analysis of sensory characteristics of popcorns also showed differences between 12 popcorn hybrids.en
dc.description.abstractKukuruz kokičar predstavlja specijalnu vrstu kukuruza tvrdunca koji se najčešće koristi za ljudsku ishranu. Zbog toga je kod ove vrste kukuruza, pored prinosa, od izuzetnog značaja i kvalitet njegovog iskokanog zrna. Za ovaj rad je odabrano 12 hibrida kukuruza kokičara, koji su bili posejani po modelu RCBD u tri ponavljanja u toku 2016. godine. Ispitivane su sledeće osobine: prinos, karakteristike neiskokanog zrna - veličina zrna i apsolutna masa, zapremina kokičavosti i senzorne karakteristika kokice - izgled, ukus, miris, nežnost i hrskavost, lepljenje za zube, prisustvo perikarpa i opšta ocena. Prinos suvog zrna kretao se od 4,78 t/ha (ZP 644/1k) do 7,38 t/ha (ZP 557/1k). Najmanju zapreminu kokičavosti imao je hibrid ZP 501k (28 cm3/g), dok je najvišu zapreminu kokičavosti postigao hibrid ZP 544/1k (40.17 cm3/g). Procenat neiskokanog zrna bio je veoma nizak i kretao se od 0,66% do 4,57%. Veličina zrna određena je metodom broja zrna u 10 g i bila je u potpunoj saglasnosti sa apsolutnom masom zrna. Analizom varijanse utvrđena je varijabilnost između genotipova po svim analiziranim osobinama. Analiza senzornih karakteristika kokica pokazala je takođe da postoje razlike između ispitivanih hibrida, kao i da hibridi koji imaju kokice sa najpoželjnijim senzornim karakteristikama nisu oni koji su najprinosniji ili hibiridi sa najvećom zapreminom kokičavosti. Rezultati ovog istraživanja ukazuju na to da u selekciji hibrida kukuruza kokičara treba podjednako obratiti pažnju na odabir visokoprinosnih genotipova, ali uz postizanje i zadržavanje visokog kvalitetet krajnjeg proizvoda - kokice.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31037/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agricultureen
dc.subjectpopcorn hybridsen
dc.subjectpopping volumeen
dc.subjectgrain yielden
dc.subjectsensory characteristicsen
dc.subjectkukuruz kokičarsr
dc.subjectzapremina kokičavostisr
dc.subjectprinossr
dc.subjectsenzorne karakteristikesr
dc.titleEvaluation of agronomic and sensory characteristics of the popcorn kernelen
dc.titleProcena agronomskih i senzornih karakteristike zrna hibrida kukuruza kokičarasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.volume21
dc.citation.issue4
dc.citation.spage185
dc.citation.epage187
dc.citation.other21(4): 185-187
dc.citation.rankM51
dc.identifier.doi10.5937/JPEA1704185S
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2606/661.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу