Приказ основних података о документу

Uticaj vlažnosti zrna na zapreminu kokičavosti hibrida kukuruza kokičara (zea mays l. Everta)

dc.creatorSrdić, Jelena
dc.creatorPajić, Zorica
dc.creatorFilipović, Milomir
dc.creatorSečanski, Mile
dc.date.accessioned2019-05-16T12:19:04Z
dc.date.available2019-05-16T12:19:04Z
dc.date.issued2015
dc.identifier.issn1821-4487
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/608
dc.description.abstractThe percentage of moisture content at the moment of popping has the most   significant impact on the popping volume of popcorn. In this research we   observed the influence of the optimal moisture content of 14.2 % and lower   moisture content (12, 10 and 8 %) on the popping volume of twelve popcorn   hybrids. At moisture content of 14.2 % the highest popping volume was   observed in ZP 611k (41.33 cm3/g). Four popcorn hybrids had very good   popping volume of over 39 cm3/g and four hybrids achieved medium popping   volume of 36-39 cm3/g, while three popcorn hybrids had unsatisfactory   popping volumes below 36 cm3/g. Hybrid ZP 501k was the one with the lowest   popping volume of 28.67 cm3/g. By reduction of percentage of moisture   content in the grain, significant reductions in popping volumes were   observed - in average 37.68, 27.97, 16.93 and 3.79 cm3/g, respectively.   Analysis of variance showed that genotype, moisture content and their   interaction had significant impact on the popping volume.en
dc.description.abstractZapremina kokičavosti u najvećoj meri zavisi od sadržaja vlage u zrnu u   momentu kokanja. Mnoga istraživanja pokazuju da je maksimalnu zapreminu   kokičavosti moguće ostvariti pri sadržaju vlage u zrnu od oko 14%. Pri   sadržaju vlage nižem od toga ne stvara se dovoljan pritisak za pucanje   perikarpa i raspršivanje skrobnih zrna. Takođe i veći sadržaj vlage umanjuje   zapreminu kokičavosti. U ovom istraživanju analiziran je uticaj optimalnog   (14,2%) i smanjenog sadržaja vlage (12, 10, i 8%) u zrnu kukuruza kokičara   na zapreminu kokičavosti. Posmatrano je 12 hibrida kokičara, stvorenih u   Institutu za kukuruz 'Zemun Polje'. Pri optimalnom sadržaju vlage u zrnu   najvišu zapreminu kokičavosti imao je hibrid ZP 611k (41,33 cm3/g), a još   četiri hibrida postiglo je veoma dobru zapreminu kokičavosti od preko 39   cm3/g. Četiri hibrida ostvarilo je osrednju zapreminu kokičavosti, u rasponu   od 36- 39 cm3/g, dok su tri hibrida bila sa niskom i nezadovoljavajućom   zapreminom kokičavosti ispod 36 cm3/g. Od toga je hibrid ZP501k pokazao   izuzetno nisku zapreminu kokičavosti od samo 28,67 cm3/g. Smanjenjem % vlage   u zrnu opadala je i zapremina kokičavosti i za sadržaje vlage u zrnu od   14,2%, 12%, 10% i 8% prosečno je za sve hibride iznosila 37,68, 27,97, 16,93   i 3,79 cm3/g. Analiza varijanse pokazala je da su na zapreminu kokičavosti   značajan uticaj imali hibridi i sadržaj vlage u zrnu, a takođe i interakcija   ova dva faktora. Ovo je potvrđeno i LSD testom koji naročito ukazuje na   statistički značajne razlike u pogledu zapremine kokičavosti u odnosu na   hibride i sadržaj vlage u zrnu. PR This study was supported by the Ministry of Education, Science and Technological Development of the Republic of Serbia through the Project TR-31037.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationinfo:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/31037/RS//
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by/4.0/
dc.sourceJournal on Processing and Energy in Agricultureen
dc.subjectpopcornen
dc.subjectpopping volumeen
dc.subjectmoisture contenten
dc.subjectkukurz kokičarsr
dc.subjectzapremina kokičavostisr
dc.subjectsadržaj vlage u zrnusr
dc.titleThe influence of moisture content of grain on popping volume of popcorn hybrids (Zea mays l. everta)en
dc.titleUticaj vlažnosti zrna na zapreminu kokičavosti hibrida kukuruza kokičara (zea mays l. Everta)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY
dc.citation.volume19
dc.citation.issue1
dc.citation.spage24
dc.citation.epage26
dc.citation.other19(1): 24-26
dc.citation.rankM51
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2546/606.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_608
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу