Приказ основних података о документу

Mogućnosti korišćenja različitih ZP genotipova kukuruza u proizvodnji hleba

dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorFilipović, Nada K.
dc.creatorBožović, Irina
dc.creatorJovanović, Rade
dc.date.accessioned2019-05-16T12:04:40Z
dc.date.available2019-05-16T12:04:40Z
dc.date.issued2003
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/54
dc.description.abstractThe present study encompasses the physical properties and chemical composition of grain of four different ZP maize genotypes (ZP 551b, ZP 633 ZP 677 and BGZP Rumenka), as well as, possibilities of their utilization in bread production. Selected ZP maize genotypes and their flakes (mincronised grain) were added as a substitute for white wheat flour in the amount of 5 10 and 20%. Changes of farinograph, extensograph and maturograph data, as well as, their effects on bread quality were observed. On the whole, the greater share of maize flour in dough was, the higher bread yield was especially when flakes were added.en
dc.description.abstractU radu su prikazane fizičke karakteristike i hemijski sastav zrna četiri različita ZP genotipa kukuruza ( ZP 551b, ZP 633, ZP 677 i BGZP Rumenka) kao i mogućnosti njihove upotrebe u proizvodnji hleba. Brašno dobijeno od celog i mikronizovanog zrna ZP genotipova kukuruza dodavano je kao zamena za belo pšenično brašno u količini od 5, 10 i 20%. Praćene su promene farinografskih ekstenzografskih i maturografskih pokazatelja kao i njihov uticaj na kvalitet hleba. U celini gledajući sa povećanjem udela kukuruznog brašna u testu povećava se prinos hleba, naročito kada je u pitanju dodatak brašna dobijenog od mikronizovanog zrna.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationMinistarstvo nauke Republike Srbije, projekat br. BTN-2.1.2.0708.B
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectmaizeen
dc.subjectkernelen
dc.subjectflakes (mincronised grain)en
dc.subjectflouren
dc.subjectbreaden
dc.subjectkukuruzsr
dc.subjectzrnosr
dc.subjectflekice (mikronizovano zrno)sr
dc.subjectbrašnosr
dc.subjecthlebsr
dc.titleUtilization possibility of different ZP maize genotypes in bread productionen
dc.titleMogućnosti korišćenja različitih ZP genotipova kukuruza u proizvodnji hlebasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume7
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage20
dc.citation.epage22
dc.citation.other7(1-2): 20-22
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2465/52.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_54
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу