Приказ основних података о документу

Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)

dc.creatorDragičević, Vesna
dc.creatorSredojević, Slobodanka
dc.creatorProdanović, Dragoljub
dc.creatorKosanović, Melita
dc.date.accessioned2019-05-16T12:03:41Z
dc.date.available2019-05-16T12:03:41Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.issn0350-1205
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/20
dc.description.abstractSelenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content.en
dc.description.abstractSalata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći ni­vo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceSavremena poljoprivreda
dc.subjectlettuceen
dc.subjectseleniumen
dc.subjectnutritive substancesen
dc.subjectantinutritiveen
dc.subjectsalatasr
dc.subjectselensr
dc.subjectnutritivne materijesr
dc.subjectantinutritivne materijesr
dc.titleEffects of selenium on nutritive quality of lettuceen
dc.titleUticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume50
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage165
dc.citation.epage169
dc.citation.other50(1-2): 165-169
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу