Приказ основних података о документу
Effects of selenium on nutritive quality of lettuce
Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)
dc.creator | Dragičević, Vesna | |
dc.creator | Sredojević, Slobodanka | |
dc.creator | Prodanović, Dragoljub | |
dc.creator | Kosanović, Melita | |
dc.date.accessioned | 2019-05-16T12:03:41Z | |
dc.date.available | 2019-05-16T12:03:41Z | |
dc.date.issued | 2001 | |
dc.identifier.issn | 0350-1205 | |
dc.identifier.uri | http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/20 | |
dc.description.abstract | Selenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content. | en |
dc.description.abstract | Salata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći nivo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate. | sr |
dc.publisher | Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad | |
dc.rights | openAccess | |
dc.source | Savremena poljoprivreda | |
dc.subject | lettuce | en |
dc.subject | selenium | en |
dc.subject | nutritive substances | en |
dc.subject | antinutritive | en |
dc.subject | salata | sr |
dc.subject | selen | sr |
dc.subject | nutritivne materije | sr |
dc.subject | antinutritivne materije | sr |
dc.title | Effects of selenium on nutritive quality of lettuce | en |
dc.title | Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.) | sr |
dc.type | article | |
dc.rights.license | ARR | |
dc.citation.volume | 50 | |
dc.citation.issue | 1-2 | |
dc.citation.spage | 165 | |
dc.citation.epage | 169 | |
dc.citation.other | 50(1-2): 165-169 | |
dc.identifier.rcub | https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20 | |
dc.type.version | publishedVersion |
Документи
Датотеке | Величина | Формат | Преглед |
---|---|---|---|
Уз овај запис нема датотека. |