RIK - Repository of the Maize Research Institute "Zemun Polje"
Maize Research Institute "Zemun Polje", Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIK
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIK
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Effects of selenium on nutritive quality of lettuce

Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)

No Thumbnail
Authors
Dragičević, Vesna
Sredojević, Slobodanka
Prodanović, Dragoljub
Kosanović, Melita
Article (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Selenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content.
Salata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći ni­vo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate.
Keywords:
lettuce / selenium / nutritive substances / antinutritive / salata / selen / nutritivne materije / antinutritivne materije
Source:
Savremena poljoprivreda, 2001, 50, 1-2, 165-169
Publisher:
  • Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad

ISSN: 0350-1205

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20
URI
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/20
Collections
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Institution/Community
MRIZP

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIK - Repository of the Maize Research Institute Zemun Polje | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIK - Repository of the Maize Research Institute Zemun Polje | Send Feedback

OpenAIRERCUB