Приказ основних података о документу

Golozrni ječam - značaj i upotreba u ljudskoj ishrani

dc.creatorDodig, Dejan
dc.creatorŽilić, Slađana
dc.creatorMilašinović, Marija
dc.date.accessioned2019-05-16T12:08:13Z
dc.date.available2019-05-16T12:08:13Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn0351-0999
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/189
dc.description.abstractBarley was probably grown before other cereals and remained an important human food crop for many millennia. In recent times barely has been mainly used as animal feed or has been processed into beer malt, while only a minor amount of barely has been used in the food production. The chemical composition of the barely grain points out to its alimentary and physiological quality, which provide a possibility for a wider range of uses for barely in the production of foods for human consumption. The positive effect of certain barley components on human health, such as soluble plant fibers ß-glucans, makes barley a crop beneficial for health and provides its place in the functional food production. Besides ß-glucans there are numerous advantages of naked barely over hulled barley in human nutrition.en
dc.description.abstractJečam je verovatno počeo da se gaji pre ostalih žita i dugo godina je bio jedna od glavnih namirnica u ishrani ljudi. U današnje vreme ječam se uglavnom koristi kao stočna hrana ili se prerađuje u pivski slad, dok kao namirnica u direktnoj ljudskoj ishrani ima podređenu ulogu. Hemijski sastav zrna ječma jasno ukazuje na njegov prehrambeno-fiziološki kvalitet. što stvara mogućnost za njegovu šini primenu u različitim prehrambenim proizvodima za ljudsku ishranu. Pozitivan efekat pojedinih sastojaka ječma na ljudsko zdravlje, kao šio su na primer rastvorljiva biljna vlakna ß-glukani, obezbedio je ječmu status zdravstveno korisne biljke i mesto u proizvodnji tzv. funkcionalne hrane. U ljudskoj ishrani golozrni ječam, pored većeg sadržaja beta glukana, ima i niz drugih prednosti u odnosu na plevičaste forme ječma.sr
dc.publisherUniverzitet u Novom Sadu - Tehnološki fakultet - Zavod za tehnologiju žita i brašna, Novi Sad i Udruženje za nauku i tehnologiju žita, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceŽito-hleb
dc.subjectnaked barleyen
dc.subjectchemical compositionen
dc.subjectdietary fibreen
dc.subjectß-glucansen
dc.subjectgolozrni ječamsr
dc.subjecthemijski sastavsr
dc.subjectdijetalna vlaknasr
dc.subjectß-glukanisr
dc.titleNaked barley: The importance and the use in the human nutritionen
dc.titleGolozrni ječam - značaj i upotreba u ljudskoj ishranisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume34
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage73
dc.citation.epage77
dc.citation.other34(3-4): 73-77
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_189
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу