Show simple item record

Sadržaj saharoze u zrnu kukuruza šećerca kao indikator vremena berbe

dc.creatorPajić, Zorica
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorSrdić, Jelena
dc.date.accessioned2019-05-16T12:07:50Z
dc.date.available2019-05-16T12:07:50Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/173
dc.description.abstractThe highest number of commercial sweet maize hybrids is based on one or more recessive alleles that alter a carbohydrate content of endosperm. Sweet maize is consumed as human food in the milk stage of the endosperm development when the kernel is soft, sweet and succulent. Different genes used in sweet maize breeding stipulate a diverse carbohydrate content and grain quality that differ from standard quality maize. Sucrose is the dominant sugar in sweet maize grain in the milk stage of the endosperm development. It gives gain its sweetness and determines quality of immature grain that is used for consumption. Timely harvest of sweet maize is very important as the maximum sucrose content means very high grain quality. Attention came to focus on changes of the carbohydrate content during the endosperm development of five ZP sweet maize hybrids. The contents of sucrose, glucose and fructose were determined 10, 15, 20, 23, 25 and 28 days after pollination. The obtained results show a maximum sucrose content on the 23rd day after pollination meaning that time is a right time for harvest.en
dc.description.abstractNajveći broj komercijalnih hibrida kukuruza šećerca se zasniva na jednom ili više recesivnih alela koji menjaju ugljenohidratni sastav endosperma. Kukuruz šećerac se koristi za ljudsku ishranu u mlečnoj fazi razvoja endosperma, kada je zrno slatko, nežno i sočno. Različiti geni koji se koriste u oplemenjivanju kukuruza šećerca uslovljavaju drugačiji ugljenohidratni sastav i kvalitet zrna koji se razlikuje od kukuruza standardnog kvaliteta. Dominantan šećer u zrnu šećerca u mlečnoj fazi razvoja endosperma jeste saharoza. Ona daje slatkoću zrnu i određuje kvalitet nezrelog zrna koje se koristi za potrošnju. Veoma je važno da se berba kukuruza šećerca obavi u pravo vreme, kada je sadržaj saharoze maksimalan jer je i kvalitet zrna u to vreme visok. U radu su praćene promene ugljenohidratnog sastava tokom razvoja endosperma pet ZP hibrida kukuruza šećerca. Određivan je sadržaj saharoze glukoze i fruktoze nakon 10, 15, 20, 23, 25 i 28 dana posle oplodnje. Rezultati pokazuju da je maksimalan sadržaj saharoze kod ispitivanih hibrida 23 dana posle oplodnje što znači da je tada pravo vreme za berbu.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationMinistarstvo nauke Republike Srbije, projekat br. BT-6800B: Oplemenjivanje kukuruza šećerca i kokičara
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectsweet maizeen
dc.subjectcarbohydrate contenten
dc.subjectsucroseen
dc.subjectglucoseen
dc.subjectfructoseen
dc.subjectkukuruz šećeracsr
dc.subjectugljenohidratni sastavsr
dc.subjectsaharozasr
dc.subjectglukozasr
dc.subjectfruktozasr
dc.titleThe sucrose content in sweet maize grain as an indicator of the harvest timeen
dc.titleSadržaj saharoze u zrnu kukuruza šećerca kao indikator vremena berbesr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume11
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage40
dc.citation.epage41
dc.citation.other11(1-2): 40-41
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2109/171.pdf
dc.identifier.rcubconv_541
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record