Show simple item record

Uticaj tehnološkog procesa mikronizacije na biohemijske promene u zrnu različitih žitarica i leguminoza

dc.creatorŽilić, Slađana
dc.creatorMilašinović, Marija
dc.creatorTerzić, Dušanka
dc.date.accessioned2019-05-16T12:07:46Z
dc.date.available2019-05-16T12:07:46Z
dc.date.issued2007
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/172
dc.description.abstractThe temperature of 145°C. The basic chemical composition (ash, crude fibre starch, total protein and oil), as well as, the content of soluble proteins trypsin inhibitors, urease, resistant starch and dry matter digestibility were analyzed in fresh grain and flakes produced after the micrionisation treatment. The changes of the basic chemical content in flakes of cereals and legumes cannot be attributed to the effect of high temperatures in the course of micronisation. High temperatures resulted in the decrease the content of water soluble proteins in grain of cereals and legumes, as well as, in the reduction of the content and the activity of observed antinutritional substances. The digestibility of legume grain under the effects of high temperatures was reduced by approximately 3%, while the digestibility of maize and wheat grain was increased. It can be concluded that high temperatures in the course of micronisation did not affect enzymatic hydrolysis of cereal starch, but a significant effect on the reduction of resistant starch was observed in field pea.en
dc.description.abstractMerkantilno zrno žitarica, pšenice, ječma i kukuruza, kao i zrno leguminoznih biljaka, soje i stošnog graška podvrgnuto je dejstvu infracrvenih zraka na temperaturi od 145°C. U sirovom zrnu i pahuljicama dobijenim nakon tretmana mikronizacije analiziran je osnovni hemijski sastav (pepeo, celuloza, skrob ukupni proteini i ulje), kao i sadržaj rastvorljivih proteina, tripsin inhibitora, ureaze, rezistentnog skroba i svarljivost suve materije. Promene osnovnog hemijskog sastava u pahuljicama žitarica i leguminoza ne mogu se pripisati uticaju povišene temperature tokom procesa mikronizacije. Povišena temperatura uticala je na smanjenje sadržaja u vodi rastvorljivih proteina u zrnu žitarica i leguminoza, kao i na smanjenje sadržaja i aktivnosti ispitivanih antihranljivih materija. Svarljivost zrna leguminoza pod uticajem povišene temperature smanjena je za oko 3%, dok je svarljivost zrna kukuruzna i pšenice povećana. Može se zaključiti da povišena temperatura tokom mikronizacije nije uticala na enzimsku hidrolizu skroba žitarica, ali zapažen je značajan uticaj na smanjenje sadržaja rezistentnog skroba kod stočnog graška.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationMinistarstvo nauke Republike Srbije, projekat br. BTN-321001B: Razvoj novih biološki vrednih proizvoda od kukuruza
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectmicronisationen
dc.subjectcereal and legume grainen
dc.subjectbiochemical changesen
dc.subjectmikronizacijasr
dc.subjectzrno žitarica i leguminozasr
dc.subjectbiohemijske promenesr
dc.titleEffects of the technological process of micronisation on biochemical changes in different cereals and legumesen
dc.titleUticaj tehnološkog procesa mikronizacije na biohemijske promene u zrnu različitih žitarica i leguminozasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume11
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage37
dc.citation.epage40
dc.citation.other11(1-2): 37-40
dc.identifier.rcubconv_540
dc.type.versionpublishedVersion


Files in this item

FilesSizeFormatView

There are no files associated with this item.

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record