MESTO OVSA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI ŽITA U SRBIJI
POSITION OF OATS IN ORGANIC GRAIN PRODUCTION IN SERBIA
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
U 2020. godini organska biljna proizvodnja u Srbiji
odvijala se na površini od 20.970,75 ha. U organskoj
proizvodnji žita koja zauzima drugu poziciju,
značajne površine zauzima i organski ovas, čija je
ukupna proizvodnja u 2020. godini iznosila 306,66
ha. Ovas je od davnina važna kultura za ishranu
ljudi i stoke. Cilj ovog rada bio je da prikaže kretanje
površina pod organskom proizvodnjom ovsa i
regionalnu distribuciju u periodu 2011-2020. godine.
U istraživanju su korišćene sledeće metode: analiza
sadržaja, uporedne analize i analize baznih i lančanih
indeksa. Najveća proizvodnja ovsa zabeležena
je u regionu Vojvodine (169,76 ha). Na drugoj
poziciji nalazi se region Južne i Istočne Srbije sa
površinom od 67,17 ha, a zatim sledi region
Šumadije i Zapadne Srbije sa 51,31 ha. S obzirom
da Srbija ima izuzetno povoljne prirodne uslove za
proizvodnju ovsa, evidentno je da se prirodni
potencijali nedovoljno koriste.
In 2020, the total area under organic
production in Serbia was 20,970.75 ha. In
organic grain production, which occupies
the second place, significant areas are
occupied by organic oats, whose total production
in 2020 was 306.66 ha. Since
ancient times oat has been an important
crop for human and livestock consumption.
The aim of this study was to show the range
of areas under organic production of oats in
Serbia and to show the regional distribution
for the period 2011- 2020. The following
methods were used in the study: content
analysis, comparative analyses and
analyses of base and chain indices. The
largest production of oats was recorded in
the region of Vojvodina (169.76 ha). In the
second place is the region of Southern and
Eastern Serbia with 67.17 ha, followed by
the region of Šumadija and Western Serbia
with 51.31 ha in total. Considering that
Serbia has exceptionally favourable natural
conditions for oats production, it is evident
that natural potentia...ls are not used enough.
Кључне речи:
organska proizvodnja / žito / ovas / površine / organic production / cereals / oats / areasИзвор:
Agroekonomika (Agrieconomica), 2022, 97, 85-94Издавач:
- Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet - Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela
Институција/група
MRIZPTY - JOUR AU - Golijan Pantović, Jelena AU - DIMITRIJEVIĆ, Bojan AU - Popović, Aleksandar PY - 2022 UR - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/1356 AB - U 2020. godini organska biljna proizvodnja u Srbiji odvijala se na površini od 20.970,75 ha. U organskoj proizvodnji žita koja zauzima drugu poziciju, značajne površine zauzima i organski ovas, čija je ukupna proizvodnja u 2020. godini iznosila 306,66 ha. Ovas je od davnina važna kultura za ishranu ljudi i stoke. Cilj ovog rada bio je da prikaže kretanje površina pod organskom proizvodnjom ovsa i regionalnu distribuciju u periodu 2011-2020. godine. U istraživanju su korišćene sledeće metode: analiza sadržaja, uporedne analize i analize baznih i lančanih indeksa. Najveća proizvodnja ovsa zabeležena je u regionu Vojvodine (169,76 ha). Na drugoj poziciji nalazi se region Južne i Istočne Srbije sa površinom od 67,17 ha, a zatim sledi region Šumadije i Zapadne Srbije sa 51,31 ha. S obzirom da Srbija ima izuzetno povoljne prirodne uslove za proizvodnju ovsa, evidentno je da se prirodni potencijali nedovoljno koriste. AB - In 2020, the total area under organic production in Serbia was 20,970.75 ha. In organic grain production, which occupies the second place, significant areas are occupied by organic oats, whose total production in 2020 was 306.66 ha. Since ancient times oat has been an important crop for human and livestock consumption. The aim of this study was to show the range of areas under organic production of oats in Serbia and to show the regional distribution for the period 2011- 2020. The following methods were used in the study: content analysis, comparative analyses and analyses of base and chain indices. The largest production of oats was recorded in the region of Vojvodina (169.76 ha). In the second place is the region of Southern and Eastern Serbia with 67.17 ha, followed by the region of Šumadija and Western Serbia with 51.31 ha in total. Considering that Serbia has exceptionally favourable natural conditions for oats production, it is evident that natural potentials are not used enough. PB - Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet - Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela T2 - Agroekonomika (Agrieconomica) T1 - MESTO OVSA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI ŽITA U SRBIJI T1 - POSITION OF OATS IN ORGANIC GRAIN PRODUCTION IN SERBIA IS - 97 SP - 85 EP - 94 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1356 ER -
@article{ author = "Golijan Pantović, Jelena and DIMITRIJEVIĆ, Bojan and Popović, Aleksandar", year = "2022", abstract = "U 2020. godini organska biljna proizvodnja u Srbiji odvijala se na površini od 20.970,75 ha. U organskoj proizvodnji žita koja zauzima drugu poziciju, značajne površine zauzima i organski ovas, čija je ukupna proizvodnja u 2020. godini iznosila 306,66 ha. Ovas je od davnina važna kultura za ishranu ljudi i stoke. Cilj ovog rada bio je da prikaže kretanje površina pod organskom proizvodnjom ovsa i regionalnu distribuciju u periodu 2011-2020. godine. U istraživanju su korišćene sledeće metode: analiza sadržaja, uporedne analize i analize baznih i lančanih indeksa. Najveća proizvodnja ovsa zabeležena je u regionu Vojvodine (169,76 ha). Na drugoj poziciji nalazi se region Južne i Istočne Srbije sa površinom od 67,17 ha, a zatim sledi region Šumadije i Zapadne Srbije sa 51,31 ha. S obzirom da Srbija ima izuzetno povoljne prirodne uslove za proizvodnju ovsa, evidentno je da se prirodni potencijali nedovoljno koriste., In 2020, the total area under organic production in Serbia was 20,970.75 ha. In organic grain production, which occupies the second place, significant areas are occupied by organic oats, whose total production in 2020 was 306.66 ha. Since ancient times oat has been an important crop for human and livestock consumption. The aim of this study was to show the range of areas under organic production of oats in Serbia and to show the regional distribution for the period 2011- 2020. The following methods were used in the study: content analysis, comparative analyses and analyses of base and chain indices. The largest production of oats was recorded in the region of Vojvodina (169.76 ha). In the second place is the region of Southern and Eastern Serbia with 67.17 ha, followed by the region of Šumadija and Western Serbia with 51.31 ha in total. Considering that Serbia has exceptionally favourable natural conditions for oats production, it is evident that natural potentials are not used enough.", publisher = "Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet - Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela", journal = "Agroekonomika (Agrieconomica)", title = "MESTO OVSA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI ŽITA U SRBIJI, POSITION OF OATS IN ORGANIC GRAIN PRODUCTION IN SERBIA", number = "97", pages = "85-94", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1356" }
Golijan Pantović, J., DIMITRIJEVIĆ, B.,& Popović, A.. (2022). MESTO OVSA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI ŽITA U SRBIJI. in Agroekonomika (Agrieconomica) Novi Sad : Univerzitet u Novom Sadu, Poljoprivredni fakultet - Departman za ekonomiku poljoprivrede i sociologiju sela.(97), 85-94. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1356
Golijan Pantović J, DIMITRIJEVIĆ B, Popović A. MESTO OVSA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI ŽITA U SRBIJI. in Agroekonomika (Agrieconomica). 2022;(97):85-94. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1356 .
Golijan Pantović, Jelena, DIMITRIJEVIĆ, Bojan, Popović, Aleksandar, "MESTO OVSA U ORGANSKOJ PROIZVODNJI ŽITA U SRBIJI" in Agroekonomika (Agrieconomica), no. 97 (2022):85-94, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1356 .