Приказ основних података о документу

Promene ugljenohidratnog sastava zrna kukuruza šećerca

dc.creatorPajić, Zorica
dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorSrdić, Jelena
dc.date.accessioned2019-05-16T12:06:31Z
dc.date.available2019-05-16T12:06:31Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/125
dc.description.abstractThe carbohydrate grain composition was studied on hybrids ZPSC 504su and ZPSC 311su. High pressure liquid chromatography method was used for qualitative separation and quantitative determination of carbohydrate grain components of the selected sweet corn hybrids. Changes in the carbohydrate grain composition were observed during the maturation process. The carbohydrate grain composition of the investigated hybrids varied during maturation. Fructose and glucose content decreased, whereas sucrose content increased. Sucrose content reached its maximum in the period 23-24 days after pollination.en
dc.description.abstractKukuruz šećerac se koristi za ljudsku ishranu u mlečnoj fazi razvoja endosperma kada je zrno slatko, nežno i sočno. Šećerac, zbog specifičnih osobina i načina nasleđivanja tih osobina, zahteva posebnu pažnju u procesu selekcije, u semenskoj proizvodnji i u proizvodnji konzumnog šećerca. Da bi obezbedili uspeh u selekciji za neke osobine, neophodni su specijalni postupci u oceni, kao određivanje sadržaja šećera, arome i nežnosti, ujednačenosti, izgled zrna, konfiguracija i raspored redova, itd. Najveći broj komercijalnih hibrida šećerca zasnovan je na jednom ili više recesivnih alela koji menjaju ugljenohidratni sastav zrna (su, sh2, fl1, fl2, ae, se, itd.). Praćene su promene sadržaja saharoze, glukoze i fruktoze u endospermu tokom razvoja: 5, 10, 15, 20, 23, 25 i 30 dana posle oplodnje. Najviši nivo saharoze kod ispitivanih hibrida (ZPSC 504su i ZPSC 311 su) je 23-24 dana posle oplodnje. Saharoza daje slatkoću zrnu kukuruza šećerca.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectsweet cornen
dc.subjectsucroseen
dc.subjectfructoseen
dc.subjectglucoseen
dc.subjectkukuruz šećeracsr
dc.subjectsaharozasr
dc.subjectglukozasr
dc.subjectfruktozasr
dc.titleChanges in grain carbohidrate composition of the sweet cornen
dc.titlePromene ugljenohidratnog sastava zrna kukuruza šećercasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume12
dc.citation.issue1-2
dc.citation.spage55
dc.citation.epage65
dc.citation.other12(1-2): 55-65
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2066/123.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_125
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу