Morfološke i hemijske analize lokalnih populacija bele rotkve (Raphanus sativus L.)
Morphological and chemical analysis of local populations of the white radish (Raphanus sativus L.)
Authors
Đorđević, RadišaCvikić, Dejan
Gavrilović, Marija
Đurić, Nenad

Gavrilović, Bojana
Đorđević-Melnik, Olivera

Živanović, Tomislav
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Бела ротква (Raphanus sativus L.) припада фамилији Cruciferae, по
својим прехрамбеним и лековитим својствима спада у ред
највреднијих повртарских култура. Бела ротква је често гајено
поврће на окућницама тако да се може наћи релативно велики број
локалних популација.
У раду су приказани резултати испитивања 12 популација беле
роткве прикупљених на територији Србије. Њихове морфолошке и
хемијске особине поређене су са стандардном сортом Зимска бела.
У трогодишњем периоду (2011-2014) анализиране су следеће
морфолошке особине: просечна маса корена, облик корена, пречник
врата корена и пречник средине корена. Хемијском анализом
одређена је сува материја, укупни минерали, укупни шећери и
садржај воде. Циљ је био да се испита квалитет прикупљених
популација беле роткве и њихова могућност укључивања у процес
селекције ради стварања нових сорти беле роткве у Институту за
повртарство.
White radish (Raphanus sativus L.) belongs to the Cruciferae family,
and is one of the most valuable vegetable crops due to its nutritional and
medicinal properties. White radish is often a vegetable grown in
backyards, so a relatively high number of local populations can be found.
The paper presents the results of testing 12 populations of white radish
collected on the territory of Serbia. Their morphological and chemical
properties were compared with the standard Winter White variety.
In the three-year period (2011-2014), the following morphological
characteristics were analyzed: average root mass, root blight, root neck
diameter, root center diameter. Dry matter, total minerals, total sugars and
water were determined by chemical analysis. The aim was to examine the
quality of the collected populations of white radish and their possibility of
inclusion in the selection process in order to create new varieties of white
radish at the Institute for Vegetable Crops.
Keywords:
bela rotkva / populacije / morfološke i hemijske osobine / selekcija / white radish / population / morphological and chemical properties / selectionSource:
Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova, 2021, 181-187Publisher:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka