Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka
Selection of industrial pea varieties in the Institute of vegetable crops Smederevska Palanka
Аутори
Đorđević, RadišaCvikić, Dejan
Đurić, Nenad
Gavrilović, Bojana
Đorđević-Melnik, Olivera
Živanović, Tomislav
Prodanović, Slaven
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
У раду су приказани резултати селекције индустријских сорти
грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У
Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм
који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и
зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због
једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови
генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок
принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према
проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР3 и СГ-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају
побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код
произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и
индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови
ЖЖ-7 и ЖЖ-28 припадају афила типу грашка, са врло фином
махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј.
сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице
...
(трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af)
и те сорте су потпуно отпорне на полегање.
The paper presents the results of selection of industrial pea varieties of
the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has
been working on a new selection program that includes the creation of
industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced
quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a
mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in
genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods,
as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija,
SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and
have improved quality, which is recommended for sowing programs at
producers who grow peas for industrial harvesting and industrial
processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to
the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the
industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have
te...ndrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of
one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to
lodging.
Кључне речи:
grašak / sorta / mahuna / zrno / afila tip / peas / variety / pod / grain / aphylla typeИзвор:
Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova, 2021, 123-128Издавач:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200216 (Институт за повртарство, Смедеревска Паланка) (RS-MESTD-inst-2020-200216)