RIK - Repository of the Maize Research Institute "Zemun Polje"
Maize Research Institute "Zemun Polje", Belgrade, Serbia
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • English 
    • English
    • Serbian (Cyrillic)
    • Serbian (Latin)
  • Login
View Item 
  •   RIK
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • View Item
  •   RIK
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • View Item
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje

Biofortification – important part of agricultural practice

Thumbnail
2018
bitstream_5965.pdf (877.2Kb)
Authors
Dragičević, Vesna
Simić, Milena
Mladenović Drinić, Snežana
Kresović, Branka
Kravic, Natalija
Brankov, Milan
Conference object (Published version)
Metadata
Show full item record
Abstract
Biofortifikacija predstavlja čitav kompleks mera koje obuhvataju selekcionisanje novih genotipova, manipulacije genima, različite mere gajenja kojima se omogućava bolja apsorpcija i povećana akumulacija esencijalnih elemenata, kao što su gvožđe, cink, mangan, bakar i dr. u jestivim delovima gajenih biljaka. Pored toga, nezaobilazni deo biofortifikacije predstavlja i unapređenje faktora koji povećavaju apsorpciju mikroelemenata, a eliminisanje faktora koji ometaju njihovu apsorpciju i time smanjenje antinutritiva. Rezultati su pokazali da je u semenu linija koje pripadaju Lankaster heterotiĉnoj grupi povećanje sadrţaja Zn bilo praćeno padom fitata, dok veći sadrţaj β-karotena u semenu BSSS genotipova može poboljšati apsoprpciju Mn i Zn. Neke linije kukuruza iz Banke gena imaju povećanu pristupačnost Mg, Fe, Mn i Zn, zahvaljujući nižem odnosu fitat/β-karoten i mogle bi se iskoristiti u selekciji fortifikovanih hibrida kukuruza. U semenu nekih populacija, varir...anje u sadržaju Fe i Zn je nezavisno od inhibitora i promotera. Održiva proizvodnja koja obuhvata kombinovane ili pokrovne useve može da poboljša apsorpciju i akumulaciju esencijalnih elemenata u zrnu kukuruza i soje. Tako, u zrnu soje gajene u kombinaciji s kukuruzom, β-karoten je osnovni faktor koji doprinosi Fe pristupačnosti. Naizmenični redovi u kombinaciji s bio-đubrivom doprinose povećanoj Fe i Mg pristupačnosti, kao i boljem iskorišćenju uslova, povećavajući plodnost zemljišta soje i kukuruza. U eksperimentima s pokrovnim usevima, kombinacija organskog malča i bio-đubriva se pokazala kao najefikasnija za poboljšanu pristupačnost Mg i Zn iz zrna kukuruza šećerca, dok su stočni grašak i ozimi ovas najefikasnija kombinacija za poboljšanu Fe pristupačnost. Određena bio- i organska đubriva mogu povećati nivo β-karotena, a smanjiti nivo fitata u zrnu kukuruza, povećavajući pristupačnost esencijalnih elemenata.

Biofortification represents complex of different measures that include new genotypes breeding, gene manipulations, different cropping measures which enable better absorption and accumulation of essential elements, like iron, zinc, manganese, copper, etc. in edible plant parts. Besides, increase in factors that promote microelements absorption, as well as reduction in antinutritives (factors that supress microelements absorption) represent unavoidable part of biofortification. Results showed that Zn increase is followed by reduction in phytate content, particularly in maize lines from Lancaster heterotic group, while increased β-carotene content could improve Mn and Zn availability from grain of BSSS genotypes. Some maize lines from Gene bank were characterised with increased Mg, Fe, Mn and Zn availability, owing to low phytate/β-carotene ratio. They could be used in breeding for production of fortified maize hybrids. In grain of some landraces, variations in... Fe and Zn content are independent of variations in inhibitor and promoter contents. Sustainable practices, like intercropping or application of cover crops could improve absorption and accumulation of essential elements in maize and soybean grain. For instance, in grain of intercropped soybean β-carotene is the main factor contributing to Fe availability. Alternating rows in combination with biofertilizer emphasised increased Fe and Mg availability and better utilization of the conditions and the soil fertility under the both, maize and soybean. In experiments with cover crops, organic mulch+biofertilizer expressed the highest efficiency for improved Mg and Zn bioavailability from sweet maize kernel, while field pea+winter oats was the most effective for improved Fe bioavailability. Some biofertilizers and organic fertilizers could increase β-carotene level and decrease phytate concetration in maize grain, thus increasing bioavailability of essential elements.

Keywords:
ratarske vrste / povećanje sadržaja mikroelemenata / prinos / mere gajenja / poboljšani genotipovi / crops / increase in microelements concentration / yield / cropping measures / improved genotypes
Source:
6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata, 2018, 49-50
Publisher:
  • Beograd : Društvo genetičara Srbije
  • Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije

ISBN: 978-86-87109-14-8

[ Google Scholar ]
Handle
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1063
URI
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/1063
Collections
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Institution/Community
MRIZP
TY  - CONF
AU  - Dragičević, Vesna
AU  - Simić, Milena
AU  - Mladenović Drinić, Snežana
AU  - Kresović, Branka
AU  - Kravic, Natalija
AU  - Brankov, Milan
PY  - 2018
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/1063
AB  - Biofortifikacija predstavlja čitav kompleks mera koje obuhvataju 
selekcionisanje novih genotipova, manipulacije genima, različite 
mere gajenja kojima se omogućava bolja apsorpcija i povećana 
akumulacija esencijalnih elemenata, kao što su gvožđe, cink, 
mangan, bakar i dr. u jestivim delovima gajenih biljaka. Pored toga, 
nezaobilazni deo biofortifikacije predstavlja i unapređenje faktora koji 
povećavaju apsorpciju mikroelemenata, a eliminisanje faktora koji 
ometaju njihovu apsorpciju i time smanjenje antinutritiva. Rezultati su 
pokazali da je u semenu linija koje pripadaju Lankaster heterotiĉnoj 
grupi povećanje sadrţaja Zn bilo praćeno padom fitata, dok veći 
sadrţaj β-karotena u semenu BSSS genotipova može poboljšati 
apsoprpciju Mn i Zn. Neke linije kukuruza iz Banke gena imaju 
povećanu pristupačnost Mg, Fe, Mn i Zn, zahvaljujući nižem odnosu 
fitat/β-karoten i mogle bi se iskoristiti u selekciji fortifikovanih hibrida 
kukuruza. U semenu nekih populacija, variranje u sadržaju Fe i Zn je 
nezavisno od inhibitora i promotera. Održiva proizvodnja koja 
obuhvata kombinovane ili pokrovne useve može da poboljša 
apsorpciju i akumulaciju esencijalnih elemenata u zrnu kukuruza i 
soje. Tako, u zrnu soje gajene u kombinaciji s kukuruzom, β-karoten 
je osnovni faktor koji doprinosi Fe pristupačnosti. Naizmenični redovi 
u kombinaciji s bio-đubrivom doprinose povećanoj Fe i Mg 
pristupačnosti, kao i boljem iskorišćenju uslova, povećavajući 
plodnost zemljišta soje i kukuruza. U eksperimentima s pokrovnim 
usevima, kombinacija organskog malča i bio-đubriva se pokazala 
kao najefikasnija za poboljšanu pristupačnost Mg i Zn iz zrna 
kukuruza šećerca, dok su stočni grašak i ozimi ovas najefikasnija 
kombinacija za poboljšanu Fe pristupačnost. Određena bio- i 
organska đubriva mogu povećati nivo β-karotena, a smanjiti nivo 
fitata u zrnu kukuruza, povećavajući pristupačnost esencijalnih 
elemenata.
AB  - Biofortification represents complex of different measures that include 
new genotypes breeding, gene manipulations, different cropping 
measures which enable better absorption and accumulation of 
essential elements, like iron, zinc, manganese, copper, etc. in edible 
plant parts. Besides, increase in factors that promote microelements 
absorption, as well as reduction in antinutritives (factors that supress 
microelements absorption) represent unavoidable part of 
biofortification. Results showed that Zn increase is followed by 
reduction in phytate content, particularly in maize lines from 
Lancaster heterotic group, while increased β-carotene content could 
improve Mn and Zn availability from grain of BSSS genotypes. Some 
maize lines from Gene bank were characterised with increased Mg, 
Fe, Mn and Zn availability, owing to low phytate/β-carotene ratio. 
They could be used in breeding for production of fortified maize 
hybrids. In grain of some landraces, variations in Fe and Zn content 
are independent of variations in inhibitor and promoter contents.
Sustainable practices, like intercropping or application of cover crops 
could improve absorption and accumulation of essential elements in 
maize and soybean grain. For instance, in grain of intercropped 
soybean β-carotene is the main factor contributing to Fe availability. 
Alternating rows in combination with biofertilizer emphasised 
increased Fe and Mg availability and better utilization of the 
conditions and the soil fertility under the both, maize and soybean. In 
experiments with cover crops, organic mulch+biofertilizer expressed 
the highest efficiency for improved Mg and Zn bioavailability from 
sweet maize kernel, while field pea+winter oats was the most 
effective for improved Fe bioavailability. Some biofertilizers and 
organic fertilizers could increase β-carotene level and decrease 
phytate concetration in maize grain, thus increasing bioavailability of 
essential elements.
PB  - Beograd : Društvo genetičara Srbije
PB  - Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije
C3  - 6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata
T1  - Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje
T1  - Biofortification – important part of agricultural practice
SP  - 49
EP  - 50
ER  - 
@conference{
author = "Dragičević, Vesna and Simić, Milena and Mladenović Drinić, Snežana and Kresović, Branka and Kravic, Natalija and Brankov, Milan",
year = "2018",
abstract = "Biofortifikacija predstavlja čitav kompleks mera koje obuhvataju 
selekcionisanje novih genotipova, manipulacije genima, različite 
mere gajenja kojima se omogućava bolja apsorpcija i povećana 
akumulacija esencijalnih elemenata, kao što su gvožđe, cink, 
mangan, bakar i dr. u jestivim delovima gajenih biljaka. Pored toga, 
nezaobilazni deo biofortifikacije predstavlja i unapređenje faktora koji 
povećavaju apsorpciju mikroelemenata, a eliminisanje faktora koji 
ometaju njihovu apsorpciju i time smanjenje antinutritiva. Rezultati su 
pokazali da je u semenu linija koje pripadaju Lankaster heterotiĉnoj 
grupi povećanje sadrţaja Zn bilo praćeno padom fitata, dok veći 
sadrţaj β-karotena u semenu BSSS genotipova može poboljšati 
apsoprpciju Mn i Zn. Neke linije kukuruza iz Banke gena imaju 
povećanu pristupačnost Mg, Fe, Mn i Zn, zahvaljujući nižem odnosu 
fitat/β-karoten i mogle bi se iskoristiti u selekciji fortifikovanih hibrida 
kukuruza. U semenu nekih populacija, variranje u sadržaju Fe i Zn je 
nezavisno od inhibitora i promotera. Održiva proizvodnja koja 
obuhvata kombinovane ili pokrovne useve može da poboljša 
apsorpciju i akumulaciju esencijalnih elemenata u zrnu kukuruza i 
soje. Tako, u zrnu soje gajene u kombinaciji s kukuruzom, β-karoten 
je osnovni faktor koji doprinosi Fe pristupačnosti. Naizmenični redovi 
u kombinaciji s bio-đubrivom doprinose povećanoj Fe i Mg 
pristupačnosti, kao i boljem iskorišćenju uslova, povećavajući 
plodnost zemljišta soje i kukuruza. U eksperimentima s pokrovnim 
usevima, kombinacija organskog malča i bio-đubriva se pokazala 
kao najefikasnija za poboljšanu pristupačnost Mg i Zn iz zrna 
kukuruza šećerca, dok su stočni grašak i ozimi ovas najefikasnija 
kombinacija za poboljšanu Fe pristupačnost. Određena bio- i 
organska đubriva mogu povećati nivo β-karotena, a smanjiti nivo 
fitata u zrnu kukuruza, povećavajući pristupačnost esencijalnih 
elemenata., Biofortification represents complex of different measures that include 
new genotypes breeding, gene manipulations, different cropping 
measures which enable better absorption and accumulation of 
essential elements, like iron, zinc, manganese, copper, etc. in edible 
plant parts. Besides, increase in factors that promote microelements 
absorption, as well as reduction in antinutritives (factors that supress 
microelements absorption) represent unavoidable part of 
biofortification. Results showed that Zn increase is followed by 
reduction in phytate content, particularly in maize lines from 
Lancaster heterotic group, while increased β-carotene content could 
improve Mn and Zn availability from grain of BSSS genotypes. Some 
maize lines from Gene bank were characterised with increased Mg, 
Fe, Mn and Zn availability, owing to low phytate/β-carotene ratio. 
They could be used in breeding for production of fortified maize 
hybrids. In grain of some landraces, variations in Fe and Zn content 
are independent of variations in inhibitor and promoter contents.
Sustainable practices, like intercropping or application of cover crops 
could improve absorption and accumulation of essential elements in 
maize and soybean grain. For instance, in grain of intercropped 
soybean β-carotene is the main factor contributing to Fe availability. 
Alternating rows in combination with biofertilizer emphasised 
increased Fe and Mg availability and better utilization of the 
conditions and the soil fertility under the both, maize and soybean. In 
experiments with cover crops, organic mulch+biofertilizer expressed 
the highest efficiency for improved Mg and Zn bioavailability from 
sweet maize kernel, while field pea+winter oats was the most 
effective for improved Fe bioavailability. Some biofertilizers and 
organic fertilizers could increase β-carotene level and decrease 
phytate concetration in maize grain, thus increasing bioavailability of 
essential elements.",
publisher = "Beograd : Društvo genetičara Srbije, Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije",
journal = "6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata",
title = "Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje, Biofortification – important part of agricultural practice",
pages = "49-50"
}
Dragičević, V., Simić, M., Mladenović Drinić, S., Kresović, B., Kravic, N.,& Brankov, M.. (2018). Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje. in 6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata
Beograd : Društvo genetičara Srbije., 49-50.
Dragičević V, Simić M, Mladenović Drinić S, Kresović B, Kravic N, Brankov M. Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje. in 6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata. 2018;:49-50..
Dragičević, Vesna, Simić, Milena, Mladenović Drinić, Snežana, Kresović, Branka, Kravic, Natalija, Brankov, Milan, "Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje" in 6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata (2018):49-50.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIK - Repository of the Maize Research Institute Zemun Polje | Send Feedback

OpenAIRERCUB
 

 

All of DSpaceCommunitiesAuthorsTitlesSubjectsThis institutionAuthorsTitlesSubjects

Statistics

View Usage Statistics

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
About RIK - Repository of the Maize Research Institute Zemun Polje | Send Feedback

OpenAIRERCUB