Inovativna rešenja u iskorišćavanju useva - biofortifikacija u funkciji proizvodnje kvalitetne hrane
Innovative solutions in crop utilization biofortification as a function of quality food production
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
Globalni trend industrijalizacije poljoprivrede, naročito od pojave „zelene
revolucije“, karakteriše povećanje prinosa biomase, zrna i plodova useva. Ovakav trend
ima za posledicu paralelno smanjenje hranljive vrednosti poljoprivrednih proizvoda, koje
se ogleda u smanjenoj koncentraciji minerala i vitamina, posebno kada su u pitanju gvožđe,
magnezijum, cink i selen. Kada se uzme u obzir visok stepen erozije, kao i narušavanje
zemljišnog ekosistema, uz intenzivnu upotrebu mineralnih đubriva, baziranih uglavnom
na azotu, fosforu i kalijumu, a bez unosa organskih đubriva, zamljišta se „ispošćuju“ i
rapidno se gubi plodnost. Važno je istaći da je skoro polovina svetskih zemljišta
deficitarna mineralima. Ovo se dalje, preko ciklusa ishrane, vrlo nepovoljno odražava na
zdravstveno stanje ljudi i životinja, dovodeći do sistemske neishranjenosti i pojave
brojnih hroničnih bolesti. Da bi se stalo na put navedenim trendovima, potrebno je
proizvesti poljoprivredne proizvode ...bogate hranivima.
Akumulacija minerala u biljkama, posebno u zrnu, kao i sinteza vitamina je
kontrolisan brojnim biohemijskim procesima. Biofortifikacija ima za cilj povećanje
koncentracije minerala i vitamina u jestivim delovima biljaka. Mere gajenja koje utiču na
povećanje apsorpcije minerala i sintezu vitamina, kao i metode oplemenjivanja i
genetičkog inženjeringa koje imaju za cilj stvaranje genotipova poželjnih osobina, mogu
povoljno uticati na povećanje koncentracije minerala i vitamina u jestivim delovima
gajenih biljaka. Paralelno sa povećanjem koncentracije esencijalnih minerala i vitamina,
potrebno je razviti i mere kojima se utiče na smanjenje anti-nutritiva, koji sprečavaju
resorpciju minerala i vitamina iz organa za varenje, odnosno njihovo iskorišćenje od
strane animalnih organizama. Povećanje koncentracije esencijalnih minerala i vitamina,
kao i njihova iskoristljivost od strane ljudskih i životinjskih organizama je vrlo
kompleksna problematika, koja se bazira na primeni brojnih inovativnih rešenja i koja bi
trebalo da predstavlja integralni deo i sponu između agronomskih i medicinskih nauka, sa
ciljem poboljšanja kvaliteta agroekositema, gajenih biljaka i života, uopšte.
The globally present trend of agriculture industrialization, particularly from arising of
"green revolution" was characterised with increase of biomass, grain and fruit yields. In parallel,
this trend had as a consequence decrease of nutritional quality of agricultural products, reflected
through reduced concentration of minerals and vitamins, especially of iron, magnesium and
selenium. When high intensity of erosion and depletion of soil ecosystem was taken into account,
together with intensive usage of mineral fertilizers, based on nitrogen, phosphorus and potassium,
without incorporation of organic fertilizers, soils became exhausted, rapidly losing their fertility. It
is important to underline that almost half of soils worldwide is deficient in minerals. In further,
through the nutrition cycle, this situation is transmitting to health depletion of humans and animals,
towards systemic malnutrition and arising of numerous chronically diseases. To combat present
tr...ends, it is necessary to produce agricultural commodities rich in essential nutrients.
Various biochemical processes control accumulation of mineral nutrients in plant tissues,
particularly in grains, as well as vitamins synthesis. The goal of bio-fortification is increase of
concentration of essential minerals and vitamins in edible parts of plants. Thus, growing measures
that enhance absorption of minerals and vitamins synthesis, as well as methods of breeding and
genetic engineering, having as a target creation of genotypes with desirable traits, could be
positively reflect to increase in concentration of minerals and vitamins in edible parts of agricultural
plants. Correspondingly to the increase in concentration of essential minerals and vitamins, it is
necessary to develop measures that will reduce concentration of anti-nutrients, which diminish
absorption of minerals and vitamins from digestive organs, thus obstruct their utilization by animals
and humans. The increase of concentration of essential minerals and vitamins, as well as their bioavailability and utilization by animal and human organisms is very complex issue, based on the
application of various innovative solutions and it should present integral part, i.e. connection
between agricultural and medical sciences, aimed to increase quality of agro-ecosystem, agricultural
plants, and life, in general.
Ključne reči:
esencijalni minerali / vitamini / neishranjenost / mere gajenja / selekcija i genetički inženjering / essential minerals / vitamins / undernourishment / cropping measures / breeding / genetic engineeringIzvor:
Naučni skup "Značaj razvojnih istraživanja i inovacija u funkciji unapređenja poljoprivrede i šumarstva srbije", 04.11.2020. godine - Zbornik radova, 2020, 7-18Izdavač:
- Beograd : Akademija inženjerskih nauka Srbije - AINS, Odeljenje biotehničkih nauka
- Beograd : Akademska misao
Finansiranje / projekti:
- Integralni sistemi gajenja ratarskih useva: očuvanje biodiverziteta i plodnosti zemljišta (RS-31037)
- Poboljšanje svojstava kukuruza i soje molekularnim i konvencionalnim oplemenjivanjem (RS-31068)