Genetically modified food: Benefits and risks
Hrana proizvedena od GMO - koristi i rizici
Abstract
The variety of foods consumed by humans has changed greatly over the centuries, altering the balance of nutrients in the diet. More consumer-oriented GM products including nutritionally enhanced foods, such as fats and oils with reduced amounts of saturated fatty acid, potatoes that absorb less fat in frying, lower calorie sugar, reduced allergenic and antinutritional compounds will soon appear on market. Consumers have a fundamental right to know what they are eating, and is it safe. All food derived from genetically modified plants must be evaluated for food safety before they can enter into the food supply. The health effect of genetically modified food depends of specific content of food itself and could be either potentionally beneficial, for example food with higher content of iron vitamins or elimination of alergent from food or harmful where alergent or toxin is introduced in food. There are no evidence that foods made from GM crops are less safe than traditional foods. With th...e increasing availability of genetically modified plant products it has become necessary to develop techniques for identification of such products in order to follow labeling requirements and national regulations.
Tokom vekova raznovrsnost hrane koja se koristi za ishranu ljudi se značajno menjala, menjajući i balans i vrednost hranjivih materija koje se unose. Veliki broj proizvoda dobijen iz genetički modifikovanih biljka je već na tržištu uključen u lanac ishrane. Vise potrošačima orijentisani genetički modifikovani proizvodi uključujući proizvode sa promenjenim ili poboljšanim kvalitetom; masti i ulja sa redukovanim količinama zasićenih masnih kiselina; krompir koji absorbuje manje masti pri prženju; nisko kalorični šećer; proizvodi sa redukovanim alergentima i antihranjivim materijama će se uskoro pojaviti na tržištu. Genetički modifikovani proizvodi sadrže sastojke koji nikad ranije nisu bili deo lanca ishrane i potrošači imaju pravo da znaju šta jedu i da li je hrana bezbedna. Uticaj hrane dobijene od genetički modifikovanih biljaka na zdravlje ljudi zavisi od specifičnog sadržaja i može biti potencijalno korisno ako se radi o proizvodu sa povećanim sadržajem na primer gvožđa, vitamina, a...ntioksidanata ili smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina i potencijalno štetno ako se modifikacijama unese alergen ili toksin. Svaki proizvod dobijen od genetički modifikovanih biljaka podleže rigoroznom ispitivanju bezbednosti pre nego što se odobri za upotrebu. Za sada nema dokaza da je hrana dobijena od genetički modifikovanih biljaka manje bezbedna od tradicionalne hrane. Tehnike za identifikaciju genetičkih modifikacija su razvijene a većina država je razvila sopstvenu regulativu za obeležavanje ovih proizvoda.
Keywords:
bezbednost / determinacija / genetičke modifikacije / hrana / rizikSource:
Journal of Scientific Agricultural Research, 2005, 66, 5, 125-137Publisher:
- Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
Collections
Institution/Community
MRIZPTY - JOUR AU - Mladenović Drinić, Snežana AU - Drinić, Goran AU - Konstantinov, Kosana PY - 2005 UR - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/102 AB - The variety of foods consumed by humans has changed greatly over the centuries, altering the balance of nutrients in the diet. More consumer-oriented GM products including nutritionally enhanced foods, such as fats and oils with reduced amounts of saturated fatty acid, potatoes that absorb less fat in frying, lower calorie sugar, reduced allergenic and antinutritional compounds will soon appear on market. Consumers have a fundamental right to know what they are eating, and is it safe. All food derived from genetically modified plants must be evaluated for food safety before they can enter into the food supply. The health effect of genetically modified food depends of specific content of food itself and could be either potentionally beneficial, for example food with higher content of iron vitamins or elimination of alergent from food or harmful where alergent or toxin is introduced in food. There are no evidence that foods made from GM crops are less safe than traditional foods. With the increasing availability of genetically modified plant products it has become necessary to develop techniques for identification of such products in order to follow labeling requirements and national regulations. AB - Tokom vekova raznovrsnost hrane koja se koristi za ishranu ljudi se značajno menjala, menjajući i balans i vrednost hranjivih materija koje se unose. Veliki broj proizvoda dobijen iz genetički modifikovanih biljka je već na tržištu uključen u lanac ishrane. Vise potrošačima orijentisani genetički modifikovani proizvodi uključujući proizvode sa promenjenim ili poboljšanim kvalitetom; masti i ulja sa redukovanim količinama zasićenih masnih kiselina; krompir koji absorbuje manje masti pri prženju; nisko kalorični šećer; proizvodi sa redukovanim alergentima i antihranjivim materijama će se uskoro pojaviti na tržištu. Genetički modifikovani proizvodi sadrže sastojke koji nikad ranije nisu bili deo lanca ishrane i potrošači imaju pravo da znaju šta jedu i da li je hrana bezbedna. Uticaj hrane dobijene od genetički modifikovanih biljaka na zdravlje ljudi zavisi od specifičnog sadržaja i može biti potencijalno korisno ako se radi o proizvodu sa povećanim sadržajem na primer gvožđa, vitamina, antioksidanata ili smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina i potencijalno štetno ako se modifikacijama unese alergen ili toksin. Svaki proizvod dobijen od genetički modifikovanih biljaka podleže rigoroznom ispitivanju bezbednosti pre nego što se odobri za upotrebu. Za sada nema dokaza da je hrana dobijena od genetički modifikovanih biljaka manje bezbedna od tradicionalne hrane. Tehnike za identifikaciju genetičkih modifikacija su razvijene a većina država je razvila sopstvenu regulativu za obeležavanje ovih proizvoda. PB - Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd T2 - Journal of Scientific Agricultural Research T1 - Genetically modified food: Benefits and risks T1 - Hrana proizvedena od GMO - koristi i rizici VL - 66 IS - 5 SP - 125 EP - 137 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_102 ER -
@article{ author = "Mladenović Drinić, Snežana and Drinić, Goran and Konstantinov, Kosana", year = "2005", abstract = "The variety of foods consumed by humans has changed greatly over the centuries, altering the balance of nutrients in the diet. More consumer-oriented GM products including nutritionally enhanced foods, such as fats and oils with reduced amounts of saturated fatty acid, potatoes that absorb less fat in frying, lower calorie sugar, reduced allergenic and antinutritional compounds will soon appear on market. Consumers have a fundamental right to know what they are eating, and is it safe. All food derived from genetically modified plants must be evaluated for food safety before they can enter into the food supply. The health effect of genetically modified food depends of specific content of food itself and could be either potentionally beneficial, for example food with higher content of iron vitamins or elimination of alergent from food or harmful where alergent or toxin is introduced in food. There are no evidence that foods made from GM crops are less safe than traditional foods. With the increasing availability of genetically modified plant products it has become necessary to develop techniques for identification of such products in order to follow labeling requirements and national regulations., Tokom vekova raznovrsnost hrane koja se koristi za ishranu ljudi se značajno menjala, menjajući i balans i vrednost hranjivih materija koje se unose. Veliki broj proizvoda dobijen iz genetički modifikovanih biljka je već na tržištu uključen u lanac ishrane. Vise potrošačima orijentisani genetički modifikovani proizvodi uključujući proizvode sa promenjenim ili poboljšanim kvalitetom; masti i ulja sa redukovanim količinama zasićenih masnih kiselina; krompir koji absorbuje manje masti pri prženju; nisko kalorični šećer; proizvodi sa redukovanim alergentima i antihranjivim materijama će se uskoro pojaviti na tržištu. Genetički modifikovani proizvodi sadrže sastojke koji nikad ranije nisu bili deo lanca ishrane i potrošači imaju pravo da znaju šta jedu i da li je hrana bezbedna. Uticaj hrane dobijene od genetički modifikovanih biljaka na zdravlje ljudi zavisi od specifičnog sadržaja i može biti potencijalno korisno ako se radi o proizvodu sa povećanim sadržajem na primer gvožđa, vitamina, antioksidanata ili smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina i potencijalno štetno ako se modifikacijama unese alergen ili toksin. Svaki proizvod dobijen od genetički modifikovanih biljaka podleže rigoroznom ispitivanju bezbednosti pre nego što se odobri za upotrebu. Za sada nema dokaza da je hrana dobijena od genetički modifikovanih biljaka manje bezbedna od tradicionalne hrane. Tehnike za identifikaciju genetičkih modifikacija su razvijene a većina država je razvila sopstvenu regulativu za obeležavanje ovih proizvoda.", publisher = "Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd", journal = "Journal of Scientific Agricultural Research", title = "Genetically modified food: Benefits and risks, Hrana proizvedena od GMO - koristi i rizici", volume = "66", number = "5", pages = "125-137", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_102" }
Mladenović Drinić, S., Drinić, G.,& Konstantinov, K.. (2005). Genetically modified food: Benefits and risks. in Journal of Scientific Agricultural Research Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd., 66(5), 125-137. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_102
Mladenović Drinić S, Drinić G, Konstantinov K. Genetically modified food: Benefits and risks. in Journal of Scientific Agricultural Research. 2005;66(5):125-137. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_102 .
Mladenović Drinić, Snežana, Drinić, Goran, Konstantinov, Kosana, "Genetically modified food: Benefits and risks" in Journal of Scientific Agricultural Research, 66, no. 5 (2005):125-137, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_102 .