Milašinović Šeremešić, Marija

Link to this page

Authority KeyName Variants
2f8a120f-d2ac-4fb0-a8a6-cfb4a7d0c01a
  • Milašinović Šeremešić, Marija (1)
Projects

Author's Bibliography

Grain chemical composition of dents, popping maize and sweet maize genotypes

Radosavljević, Milica; Milašinović Šeremešić, Marija; Terzić, Dušanka; Jovanović, Života; Srdić, Jelena; Nikolić, Valentina

(Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, 2020)

TY  - JOUR
AU  - Radosavljević, Milica
AU  - Milašinović Šeremešić, Marija
AU  - Terzić, Dušanka
AU  - Jovanović, Života
AU  - Srdić, Jelena
AU  - Nikolić, Valentina
PY  - 2020
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/870
AB  - Maize is one of the most important field crops both in the world and in our country. All commercially grown maize hybrids can be classified  into  one  of  five  elementary  types:  dent,  flint,  floury,  popping  and  sweet  maize.  The  objectives  of  this  study  were  to characterize  the  grain  chemical  compositions  of  yellow-seeded  and  white-seeded  maize  dents,  popping  maize  and  sweet  maize  genotypes. The results show that grains contents of starch, protein, oil, crude fibre, and ash of four selected maize genotypes ranged in  the  intervals:  53.54-68.13%;  9.19-13.00%;  4.35-5.39%;  2.13-3.93%  and  1.28-2.85%,  respectively.  The  amylose  to  amylopectin  ratio varied from 21:79 to 28:72, which is a principal property of normal maize starch. The content of lignocellulosic fibres:  ND F,   ADF,  ADL,  hemicellulose  and  cellulose  ranged  from  11.31-15.27%;  2.51-3.54%,  0.24-0.52%,  8.10-12.68%  and  2.14-3.02%, respectively. The solubility index of albumin, globulin, zein and glutelin ranged from 9.46-29.42%, 5.64-13.13%, 21.11-28.10% and 18.81-23.69%, respectively.
AB  - Kukuruz je jedna od najznačajnijih ratarskih biljka u našoj zemlji i u svetu. Na osnovu strukture zrna i sastava endosperma svi komercijalno gajeni hibridi kukuruza mogu se svrstati u jedan od pet osnovnih tipova: zubani, tvrdunci, brašnasti, kokičari i šećerci. Hemijski  sastav  kukuruznog  zrna  predstavlja  njegovo  najbitnije  svojstvo.  U  ovom  radu  su  prikazani  rezultati  ispitivanja  hemijskog  sastava zrna različitih genotipova kukuruza (zuban žutog i belog zrna, kokičari i šećerci). Hemijski sastav zrna odabranih genotipova kukuruza ispitivan je određivanjem sardžaja skroba, amiloze i amilopektina, lignoceluloznih vlakana (NDF -  vlakna  nerastvorna  u  neutralnom  deterdžentu,  ADF  -  vlakna  nerastvorna  u  kiselom  deterdžentu,  ADL  -  lignin  nerastvorljiv  u  72%  rastvoru  sumporne  kiseline,  celuloza  i  hemiceluloza),  proteina  i  proteinskih  frakcija  (%  rastvorljivih  proteina  i  indeks  rastvorljivosti  albumina, globulina,  zeina,  glutelina),  ulja,  sirove  celuloze i pepela. Određivan je i sadržaj  nestrukturalnih  ugljenih  hidrata  (NFC–non  fiber  carbohydrate) i bezazotnih ekstraktivnih materija (BEM).Rezultati ispitivanja hemijskog sastava zrna odabranih genotipova kukuruza zubana, kokičara i šećerca su pokazali  da  su  se  sadržaji skroba, proteina, ulja, sirove celuloze i pepela kretali u sledećim intervalima: 53,54-68,13%;  9,19-13,00%;  4,35-5,39%; 2,13-3,93%  i  1,28-2,85%.  Odnos  amiloze  i  amilopektina  skroba  ispitivanih  genotipova  bio  je  u  rasponu  od  21:79 do  28:72,  što  je  glavno  svojstvo  normalnog  kukuruznog  skroba.  Sadržaj  lignoceluloznih  vlakana:  NDF,  ADF,  ADL,  hemiceluloze  i  celuloze  bio  je  urasponima od 11,31-15,27%; 2,51-3,54%, 0,24-0,52%, 8,10-12,68% i 2,14-3,02%. Sadržaj NFC kretao se od 67,16-73,97%  i  BEM  od  74,83-83,05%.  Indeks  rastvorljivosti  albumina  je  bio  od  9,46-29,42%,  globulina  5,64-13,13%,  zeina  21,11-28,10%  i  glutelina  18,81-23,60%.
PB  - Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Grain chemical composition of dents, popping maize and sweet maize genotypes
T1  - Hemijski sastav zrna genotipova kukuruza zubana, kokičara i šećerca
VL  - 24
IS  - 2
SP  - 77
EP  - 80
DO  - 10.5937/jpea24-28790
ER  - 
@article{
author = "Radosavljević, Milica and Milašinović Šeremešić, Marija and Terzić, Dušanka and Jovanović, Života and Srdić, Jelena and Nikolić, Valentina",
year = "2020",
abstract = "Maize is one of the most important field crops both in the world and in our country. All commercially grown maize hybrids can be classified  into  one  of  five  elementary  types:  dent,  flint,  floury,  popping  and  sweet  maize.  The  objectives  of  this  study  were  to characterize  the  grain  chemical  compositions  of  yellow-seeded  and  white-seeded  maize  dents,  popping  maize  and  sweet  maize  genotypes. The results show that grains contents of starch, protein, oil, crude fibre, and ash of four selected maize genotypes ranged in  the  intervals:  53.54-68.13%;  9.19-13.00%;  4.35-5.39%;  2.13-3.93%  and  1.28-2.85%,  respectively.  The  amylose  to  amylopectin  ratio varied from 21:79 to 28:72, which is a principal property of normal maize starch. The content of lignocellulosic fibres:  ND F,   ADF,  ADL,  hemicellulose  and  cellulose  ranged  from  11.31-15.27%;  2.51-3.54%,  0.24-0.52%,  8.10-12.68%  and  2.14-3.02%, respectively. The solubility index of albumin, globulin, zein and glutelin ranged from 9.46-29.42%, 5.64-13.13%, 21.11-28.10% and 18.81-23.69%, respectively., Kukuruz je jedna od najznačajnijih ratarskih biljka u našoj zemlji i u svetu. Na osnovu strukture zrna i sastava endosperma svi komercijalno gajeni hibridi kukuruza mogu se svrstati u jedan od pet osnovnih tipova: zubani, tvrdunci, brašnasti, kokičari i šećerci. Hemijski  sastav  kukuruznog  zrna  predstavlja  njegovo  najbitnije  svojstvo.  U  ovom  radu  su  prikazani  rezultati  ispitivanja  hemijskog  sastava zrna različitih genotipova kukuruza (zuban žutog i belog zrna, kokičari i šećerci). Hemijski sastav zrna odabranih genotipova kukuruza ispitivan je određivanjem sardžaja skroba, amiloze i amilopektina, lignoceluloznih vlakana (NDF -  vlakna  nerastvorna  u  neutralnom  deterdžentu,  ADF  -  vlakna  nerastvorna  u  kiselom  deterdžentu,  ADL  -  lignin  nerastvorljiv  u  72%  rastvoru  sumporne  kiseline,  celuloza  i  hemiceluloza),  proteina  i  proteinskih  frakcija  (%  rastvorljivih  proteina  i  indeks  rastvorljivosti  albumina, globulina,  zeina,  glutelina),  ulja,  sirove  celuloze i pepela. Određivan je i sadržaj  nestrukturalnih  ugljenih  hidrata  (NFC–non  fiber  carbohydrate) i bezazotnih ekstraktivnih materija (BEM).Rezultati ispitivanja hemijskog sastava zrna odabranih genotipova kukuruza zubana, kokičara i šećerca su pokazali  da  su  se  sadržaji skroba, proteina, ulja, sirove celuloze i pepela kretali u sledećim intervalima: 53,54-68,13%;  9,19-13,00%;  4,35-5,39%; 2,13-3,93%  i  1,28-2,85%.  Odnos  amiloze  i  amilopektina  skroba  ispitivanih  genotipova  bio  je  u  rasponu  od  21:79 do  28:72,  što  je  glavno  svojstvo  normalnog  kukuruznog  skroba.  Sadržaj  lignoceluloznih  vlakana:  NDF,  ADF,  ADL,  hemiceluloze  i  celuloze  bio  je  urasponima od 11,31-15,27%; 2,51-3,54%, 0,24-0,52%, 8,10-12,68% i 2,14-3,02%. Sadržaj NFC kretao se od 67,16-73,97%  i  BEM  od  74,83-83,05%.  Indeks  rastvorljivosti  albumina  je  bio  od  9,46-29,42%,  globulina  5,64-13,13%,  zeina  21,11-28,10%  i  glutelina  18,81-23,60%.",
publisher = "Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Grain chemical composition of dents, popping maize and sweet maize genotypes, Hemijski sastav zrna genotipova kukuruza zubana, kokičara i šećerca",
volume = "24",
number = "2",
pages = "77-80",
doi = "10.5937/jpea24-28790"
}
Radosavljević, M., Milašinović Šeremešić, M., Terzić, D., Jovanović, Ž., Srdić, J.,& Nikolić, V.. (2020). Grain chemical composition of dents, popping maize and sweet maize genotypes. in Journal on Processing and Energy in Agriculture
Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi., 24(2), 77-80.
https://doi.org/10.5937/jpea24-28790
Radosavljević M, Milašinović Šeremešić M, Terzić D, Jovanović Ž, Srdić J, Nikolić V. Grain chemical composition of dents, popping maize and sweet maize genotypes. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2020;24(2):77-80.
doi:10.5937/jpea24-28790 .
Radosavljević, Milica, Milašinović Šeremešić, Marija, Terzić, Dušanka, Jovanović, Života, Srdić, Jelena, Nikolić, Valentina, "Grain chemical composition of dents, popping maize and sweet maize genotypes" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 24, no. 2 (2020):77-80,
https://doi.org/10.5937/jpea24-28790 . .
4