Tabaković, Marijenka

Link to this page

Authority KeyName Variants
orcid::0000-0002-4478-9088
  • Tabaković, Marijenka (6)
Projects

Author's Bibliography

Povećanje kvaliteta semena paprike primenom mikorize

Poštić, Dobrivoj; Štrbanović, Ratibor; Stanojković-Sebić, Aleksandra; Tabaković, Marijenka; Milivojević, Marija; Jovanović, Snežana; Stanisavljević, Rade

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2019)

TY  - JOUR
AU  - Poštić, Dobrivoj
AU  - Štrbanović, Ratibor
AU  - Stanojković-Sebić, Aleksandra
AU  - Tabaković, Marijenka
AU  - Milivojević, Marija
AU  - Jovanović, Snežana
AU  - Stanisavljević, Rade
PY  - 2019
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/739
AB  - The purpose of this paper is to evaluate the effect of the year of cultivation, seed population and mycorrhizal seed treatment on two most important indicators of the pepper seed quality, namely germination energy and total germination. The pepper seed quality parameters, i.e. the first count and the total germination rate, were examined in the period 2017-2018. The results obtained show significant differences (p   < 0.01) between the parameter values under consideration relative to the year of cultivation (Factor A), seed population (Factor B) and mycorrhizal sees treatment (Factor C). In the first experimental year, there was an increase in the first count and total germination of 4 to 6 % compared to the control when pepper seeds were treated with the mycorrhizal formulation. In the second experimental year, an increase in the first count was in the range of 3 to 16 %, whereas an increase in the total germination was 3 to 4 %, compared to the control. The effect of mycorrhizal pepper seed treatment proved beneficial especially to aged seeds that were slow to germinate.
AB  - Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine, populacije semena i tretmana semana formulacijom mikorize na dva najznačajnija pokazatelja kvaliteta semena paprike. Kao materijal u istraživanjima korišćene su tri domaće populacije začinske paprike poreklom sa dva lokaliteta iz Srbije: istočna - Negotin (dve populacije slatka i ljuta) i zapadna - Badovinci (ljuta). Seme populacija paprika proizvedeno je u organskom sistemu gajenja 2017. godine. Utvrđivanje vrednosti pokazatelja kvaliteta (energije klijanja i ukupne klijavosti) semena paprika izvedeno je 2017. i 2018. godine u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta semena poljoprivrednog bilja Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu u Beogradu. Analiza energije klijanja i klijavosti semena paprika pokazala je visoko značajne razlike (r  <0,01) pod uticajem svih pojedinačnih faktora godine (faktor A), populacije semena (faktor B) i tretmana (faktor C). Veoma značajne interakcije ispitivanih faktora u pogledu energije klijanja i ukupne klijavosti semena paprika dobijene su i kod inetrakcije faktora A × B. Tretman semena populacija paprika izveden je komercijalnom formulacijom biostimulatora (Coveron) koji u sastavu sadrži Glomus mosseae, Glomus intraradices i Trihoderma atroviride. Tretmanom semena biostimulatorom u prvoj godini zabeleženo je povećanje energije klijanja i ukupne klijavosti od 4 do 6%, u odnosu na kontrolu. U drugoj godini povećanje energije klijanja kretalo se u interval od 3 do 16%, dok je efekat povećanja ukupne klijavosti bio od 3 do 4%, u odnosu na kontrolu. Porastom starosti semena opada energija klijanja i ukupna klijavost. U tim slučajevima efekat tretmana semena paprika biostimulatorima posebno dobija na značaju, jer utičena poboljšanje parametara kvalieteta semena.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Povećanje kvaliteta semena paprike primenom mikorize
T1  - Increasing the pepper seed quality using mycorrhizal fungi
VL  - 23
IS  - 2
SP  - 66
EP  - 68
DO  - 10.5937/jpea1902066P
ER  - 
@article{
author = "Poštić, Dobrivoj and Štrbanović, Ratibor and Stanojković-Sebić, Aleksandra and Tabaković, Marijenka and Milivojević, Marija and Jovanović, Snežana and Stanisavljević, Rade",
year = "2019",
url = "http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/739",
abstract = "The purpose of this paper is to evaluate the effect of the year of cultivation, seed population and mycorrhizal seed treatment on two most important indicators of the pepper seed quality, namely germination energy and total germination. The pepper seed quality parameters, i.e. the first count and the total germination rate, were examined in the period 2017-2018. The results obtained show significant differences (p   < 0.01) between the parameter values under consideration relative to the year of cultivation (Factor A), seed population (Factor B) and mycorrhizal sees treatment (Factor C). In the first experimental year, there was an increase in the first count and total germination of 4 to 6 % compared to the control when pepper seeds were treated with the mycorrhizal formulation. In the second experimental year, an increase in the first count was in the range of 3 to 16 %, whereas an increase in the total germination was 3 to 4 %, compared to the control. The effect of mycorrhizal pepper seed treatment proved beneficial especially to aged seeds that were slow to germinate., Cilj istraživanja je bio da se izvrši ocena uticaja godine, populacije semena i tretmana semana formulacijom mikorize na dva najznačajnija pokazatelja kvaliteta semena paprike. Kao materijal u istraživanjima korišćene su tri domaće populacije začinske paprike poreklom sa dva lokaliteta iz Srbije: istočna - Negotin (dve populacije slatka i ljuta) i zapadna - Badovinci (ljuta). Seme populacija paprika proizvedeno je u organskom sistemu gajenja 2017. godine. Utvrđivanje vrednosti pokazatelja kvaliteta (energije klijanja i ukupne klijavosti) semena paprika izvedeno je 2017. i 2018. godine u Laboratoriji za ispitivanje kvaliteta semena poljoprivrednog bilja Instituta za zaštitu bilja i životnu sredinu u Beogradu. Analiza energije klijanja i klijavosti semena paprika pokazala je visoko značajne razlike (r  <0,01) pod uticajem svih pojedinačnih faktora godine (faktor A), populacije semena (faktor B) i tretmana (faktor C). Veoma značajne interakcije ispitivanih faktora u pogledu energije klijanja i ukupne klijavosti semena paprika dobijene su i kod inetrakcije faktora A × B. Tretman semena populacija paprika izveden je komercijalnom formulacijom biostimulatora (Coveron) koji u sastavu sadrži Glomus mosseae, Glomus intraradices i Trihoderma atroviride. Tretmanom semena biostimulatorom u prvoj godini zabeleženo je povećanje energije klijanja i ukupne klijavosti od 4 do 6%, u odnosu na kontrolu. U drugoj godini povećanje energije klijanja kretalo se u interval od 3 do 16%, dok je efekat povećanja ukupne klijavosti bio od 3 do 4%, u odnosu na kontrolu. Porastom starosti semena opada energija klijanja i ukupna klijavost. U tim slučajevima efekat tretmana semena paprika biostimulatorima posebno dobija na značaju, jer utičena poboljšanje parametara kvalieteta semena.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Povećanje kvaliteta semena paprike primenom mikorize, Increasing the pepper seed quality using mycorrhizal fungi",
volume = "23",
number = "2",
pages = "66-68",
doi = "10.5937/jpea1902066P"
}
Poštić, D., Štrbanović, R., Stanojković-Sebić, A., Tabaković, M., Milivojević, M., Jovanović, S.,& Stanisavljević, R. (2019). Increasing the pepper seed quality using mycorrhizal fungi.
Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 23(2), 66-68.
https://doi.org/10.5937/jpea1902066P
Poštić D, Štrbanović R, Stanojković-Sebić A, Tabaković M, Milivojević M, Jovanović S, Stanisavljević R. Increasing the pepper seed quality using mycorrhizal fungi. Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2019;23(2):66-68
Poštić Dobrivoj, Štrbanović Ratibor, Stanojković-Sebić Aleksandra, Tabaković Marijenka, Milivojević Marija, Jovanović Snežana, Stanisavljević Rade, "Increasing the pepper seed quality using mycorrhizal fungi" Journal on Processing and Energy in Agriculture, 23, no. 2 (2019):66-68,
https://doi.org/10.5937/jpea1902066P .
1

Uticaj starosti semena na klijavost i porast klijanaca mačjeg repa (Phleum pratense L.)

Stanisavljević, Rade; Poštić, Dobrivoj; Milenković, Jasmina; Đokić, Dragoslav; Beković, Dragoljub; Štrbanović, Ratibor; Jovanović, Snežana; Tabaković, Marijenka

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2019)

TY  - JOUR
AU  - Stanisavljević, Rade
AU  - Poštić, Dobrivoj
AU  - Milenković, Jasmina
AU  - Đokić, Dragoslav
AU  - Beković, Dragoljub
AU  - Štrbanović, Ratibor
AU  - Jovanović, Snežana
AU  - Tabaković, Marijenka
PY  - 2019
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/741
AB  - Timothy grass is a fodder grass mostly grown as a pure stand or in mixed stands with fodder legumes at higher elevations. It is cultivated for its high yields and the supreme quality of roughage containing Timothy grass. There are different methods for preserving the seed quality of fodder grasses relative to the following parameters: species, variety, harvest methods, postharvest treatments, as well as the storage temperature and air humidity. Poor seed germination is often caused by the presence of dormant seeds which fail to germinate despite ideal conditions in the field or laboratory. After a certain storage period, dormant seeds start germinating, but prolonged storage periods result in seed aging which is associated with reductions in seed germination, seedling growth and the total mass of the root system. The seed quality features of four Timothy grass seed lots (the 'Foka' cultivar), at ages of 3, 15 and 27 months, were examined in this study according to the share of dormant, germinated and dead seeds, as well as abnormal seedlings. Upon assessing seed germination, the stem length (cm), radicle length (cm) and fresh weight (g) of seedlings were measured. Different seed lots were found to exert no effect on the seed quality parameters examined and the growth of seedlings. Conversely, the seed age had a significant impact (P  <0.001 to P  <0.05) on the seed quality parameters examined and the seedling growth.
AB  - Mačji rep je krmna trava koja se uglavnom gaji u smeši sa krmnim leguminozama ili kao čist usev na većim nadmorskim visinama. Njegovim gajenjem se ostvaruju visoki prinosi i odličan kvalitet kabaste stočne hrane. Za razliku od većine krmnih trava, mačji rep nije sklon osipanju pa se ubiranje semena obavlja kada je seme sa nižim sadržajem vlage što je zbog značajno zbog dužeg održanja kvaliteta semena. Postoje razlike u očuvanju kvaliteta semena između krmnih trava. U značajnije faktore spadaju: vrsta, sorta, način ubiranja, posležetveni tretmani semena, kao i temperatura i vlažnost vazduha u skladištu. Smanjenu klijavost često uzrokuje prisustvo dormantnog semena koje ne klija iako postoje idealni uslovi u laboratoriji ili na polju. Nakon određenog perioda skladištenja dormantno seme postaje klijavo. Produženjem vremena skladištenja dolazi do starenja semena, što se ogleda u smanjenoj klijavosti a vrlo često i u smanjenom porastu klijanaca i ukupnoj masi korenovog sistema. Ova istraživanja su izvedena na četiri partije semena mačjeg repa sorte Foka. Analiziran je kvalitet semena (udeo dormantnog, klijavog, mrtvog semena i nenormalnih klijanaca) kod semena starog tri, petnaest i dvadeset sedam meseci. Nakon utvrđivanja klijavosti, na klijancima su izmereni stabaoce (cm), korenak (cm) i masa svežih klijanaca. Partija semena nije imala značajnog uticaja na ispitivane parametre kvaliteta semena, kao i ni na porast klijanaca. Sa druge strane, starost semena je imala značajan uticaj (P  <0.001 do P  <0.05) na ispitivane parametre kvaliteta semena.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Uticaj starosti semena na klijavost i porast klijanaca mačjeg repa (Phleum pratense L.)
T1  - Effect of seed aging on the seed quality and seedling growth of timothy grass (Phleum pratense L.)
VL  - 23
IS  - 1
SP  - 10
EP  - 13
DO  - 10.5937/jpea1901010S
ER  - 
@article{
author = "Stanisavljević, Rade and Poštić, Dobrivoj and Milenković, Jasmina and Đokić, Dragoslav and Beković, Dragoljub and Štrbanović, Ratibor and Jovanović, Snežana and Tabaković, Marijenka",
year = "2019",
url = "http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/741",
abstract = "Timothy grass is a fodder grass mostly grown as a pure stand or in mixed stands with fodder legumes at higher elevations. It is cultivated for its high yields and the supreme quality of roughage containing Timothy grass. There are different methods for preserving the seed quality of fodder grasses relative to the following parameters: species, variety, harvest methods, postharvest treatments, as well as the storage temperature and air humidity. Poor seed germination is often caused by the presence of dormant seeds which fail to germinate despite ideal conditions in the field or laboratory. After a certain storage period, dormant seeds start germinating, but prolonged storage periods result in seed aging which is associated with reductions in seed germination, seedling growth and the total mass of the root system. The seed quality features of four Timothy grass seed lots (the 'Foka' cultivar), at ages of 3, 15 and 27 months, were examined in this study according to the share of dormant, germinated and dead seeds, as well as abnormal seedlings. Upon assessing seed germination, the stem length (cm), radicle length (cm) and fresh weight (g) of seedlings were measured. Different seed lots were found to exert no effect on the seed quality parameters examined and the growth of seedlings. Conversely, the seed age had a significant impact (P  <0.001 to P  <0.05) on the seed quality parameters examined and the seedling growth., Mačji rep je krmna trava koja se uglavnom gaji u smeši sa krmnim leguminozama ili kao čist usev na većim nadmorskim visinama. Njegovim gajenjem se ostvaruju visoki prinosi i odličan kvalitet kabaste stočne hrane. Za razliku od većine krmnih trava, mačji rep nije sklon osipanju pa se ubiranje semena obavlja kada je seme sa nižim sadržajem vlage što je zbog značajno zbog dužeg održanja kvaliteta semena. Postoje razlike u očuvanju kvaliteta semena između krmnih trava. U značajnije faktore spadaju: vrsta, sorta, način ubiranja, posležetveni tretmani semena, kao i temperatura i vlažnost vazduha u skladištu. Smanjenu klijavost često uzrokuje prisustvo dormantnog semena koje ne klija iako postoje idealni uslovi u laboratoriji ili na polju. Nakon određenog perioda skladištenja dormantno seme postaje klijavo. Produženjem vremena skladištenja dolazi do starenja semena, što se ogleda u smanjenoj klijavosti a vrlo često i u smanjenom porastu klijanaca i ukupnoj masi korenovog sistema. Ova istraživanja su izvedena na četiri partije semena mačjeg repa sorte Foka. Analiziran je kvalitet semena (udeo dormantnog, klijavog, mrtvog semena i nenormalnih klijanaca) kod semena starog tri, petnaest i dvadeset sedam meseci. Nakon utvrđivanja klijavosti, na klijancima su izmereni stabaoce (cm), korenak (cm) i masa svežih klijanaca. Partija semena nije imala značajnog uticaja na ispitivane parametre kvaliteta semena, kao i ni na porast klijanaca. Sa druge strane, starost semena je imala značajan uticaj (P  <0.001 do P  <0.05) na ispitivane parametre kvaliteta semena.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Uticaj starosti semena na klijavost i porast klijanaca mačjeg repa (Phleum pratense L.), Effect of seed aging on the seed quality and seedling growth of timothy grass (Phleum pratense L.)",
volume = "23",
number = "1",
pages = "10-13",
doi = "10.5937/jpea1901010S"
}
Stanisavljević, R., Poštić, D., Milenković, J., Đokić, D., Beković, D., Štrbanović, R., Jovanović, S.,& Tabaković, M. (2019). Effect of seed aging on the seed quality and seedling growth of timothy grass (Phleum pratense L.).
Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 23(1), 10-13.
https://doi.org/10.5937/jpea1901010S
Stanisavljević R, Poštić D, Milenković J, Đokić D, Beković D, Štrbanović R, Jovanović S, Tabaković M. Effect of seed aging on the seed quality and seedling growth of timothy grass (Phleum pratense L.). Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2019;23(1):10-13
Stanisavljević Rade, Poštić Dobrivoj, Milenković Jasmina, Đokić Dragoslav, Beković Dragoljub, Štrbanović Ratibor, Jovanović Snežana, Tabaković Marijenka, "Effect of seed aging on the seed quality and seedling growth of timothy grass (Phleum pratense L.)" Journal on Processing and Energy in Agriculture, 23, no. 1 (2019):10-13,
https://doi.org/10.5937/jpea1901010S .
1

Trait dispersion of hybrid maize seed under different production conditions

Tabaković, Marijenka; Stanisavljević, Rade; Štrbanović, Ratibor; Poštić, Dobrivoj; Sečanski, Mile

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2018)

TY  - JOUR
AU  - Tabaković, Marijenka
AU  - Stanisavljević, Rade
AU  - Štrbanović, Ratibor
AU  - Poštić, Dobrivoj
AU  - Sečanski, Mile
PY  - 2018
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/716
AB  - This paper presents the results of an analysis of maize seed production. A total of six hybrids were selected from two maturity groups (FAO 300 and FAO 600) produced in three locations (L1, L2, L3). The following commercially important seed traits and their variability were analyzed: 1000-seed mass and germination. The average 1000-seed mass of all the parameters examined amounted to 342.8 g, whereas the minimum and maximum masses recorded were 285.7 g and 370.5 g, respectively. In the FAO 300 hybrids, a 60:30 ratio of large to small seed fractions was recorded. Conversely, this ratio in the FAO 600 hybrids was not uniform. Seed germination of the hybrids examined was high (above 90 %). The highest effect on trait variability was recorded in the hybrid combination (η2 = 0.889 - seed mass, and η2 = 0.456 - germination). Trait variations across locations and hybrid combinations are important for obtaining high yields and realizing the maximum potential of seed material.
AB  - U radu su prikazani rezultati analize proizvodnje semenskog kukuruza. Iz proizvodnje su odabrani sledeći hibridi: ZP 333, ZP 341, ZP 360, ZP 600, ZP 606 i ZP 666; dve grupe zrenja (FAO 300 i 600), proizvedenih na tri lokaliteta (L1, L2, L3). Analize su rađene na osobine semena koje su važne komercijalne karakteristike - apsolutna masa semena i klijavost, a koje zavise od uslova proizvodnje i vremenskih uslova godine, te je njihova varijabilnost manja ili veća u zavisnosti od ovih faktora. Varijabilnast i korelacija dve pomenute osobine su posmatrani na semenu proizvedenom u 2015. godini. Seme je podeljeno prema masi na krupnu (8,5-11 mm) i sitnu frakciju (6,5-8,5 mm). Prosečna masa 1000 semena za sve posmatrane parametre iznosila je 342,8 g, minimalana 285,7 g i maximalna 370,5 g. Hibridi grupe zrenja 300 karakterisali su se većim procentom krupne frakcije: odnos za hibride iz ove grupe bio je 60% krupne i 30% sitne frakcije. Grupa zrenja 600 nema ujednačen odnos frakcija između hibrida. Klijavost za sve posmatrane hibride bila je visoka - iznad 90%, uz mali broj uzoraka čija vrednost je bila ispod standardizovanog procenta. Varijabilnost u ispoljavanju osobina između lokaliteta bila je veoma značajna (p lt  0,05). Najveći efekat na varijabilnost osobina imala je hibridna kombinacija (η2=0,889 na masu i η2=0,456 na klijavost) a zatim interakcija hibridne kombinacije sa lokalitetom (η2=0,621 na masu i η2=0,623 na klijavost). Frakcija nije imala statističke značajnosti u ispoljavanju klijavosti semena (η2=0,020). Variranje osobina prema lokalitetu i hibridnoj kombinaciji značajno je za postizanje visokih prinosa i ispoljavanje maksimalnog potencijala semenskog materijala.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Trait dispersion of hybrid maize seed under different production conditions
T1  - Disperzija osobina hibridnog semena kukuruza u odnosu na različite uslove proizvodnje
VL  - 22
IS  - 1
SP  - 46
EP  - 48
DO  - 10.5937/JPEA1801046T
ER  - 
@article{
author = "Tabaković, Marijenka and Stanisavljević, Rade and Štrbanović, Ratibor and Poštić, Dobrivoj and Sečanski, Mile",
year = "2018",
url = "http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/716",
abstract = "This paper presents the results of an analysis of maize seed production. A total of six hybrids were selected from two maturity groups (FAO 300 and FAO 600) produced in three locations (L1, L2, L3). The following commercially important seed traits and their variability were analyzed: 1000-seed mass and germination. The average 1000-seed mass of all the parameters examined amounted to 342.8 g, whereas the minimum and maximum masses recorded were 285.7 g and 370.5 g, respectively. In the FAO 300 hybrids, a 60:30 ratio of large to small seed fractions was recorded. Conversely, this ratio in the FAO 600 hybrids was not uniform. Seed germination of the hybrids examined was high (above 90 %). The highest effect on trait variability was recorded in the hybrid combination (η2 = 0.889 - seed mass, and η2 = 0.456 - germination). Trait variations across locations and hybrid combinations are important for obtaining high yields and realizing the maximum potential of seed material., U radu su prikazani rezultati analize proizvodnje semenskog kukuruza. Iz proizvodnje su odabrani sledeći hibridi: ZP 333, ZP 341, ZP 360, ZP 600, ZP 606 i ZP 666; dve grupe zrenja (FAO 300 i 600), proizvedenih na tri lokaliteta (L1, L2, L3). Analize su rađene na osobine semena koje su važne komercijalne karakteristike - apsolutna masa semena i klijavost, a koje zavise od uslova proizvodnje i vremenskih uslova godine, te je njihova varijabilnost manja ili veća u zavisnosti od ovih faktora. Varijabilnast i korelacija dve pomenute osobine su posmatrani na semenu proizvedenom u 2015. godini. Seme je podeljeno prema masi na krupnu (8,5-11 mm) i sitnu frakciju (6,5-8,5 mm). Prosečna masa 1000 semena za sve posmatrane parametre iznosila je 342,8 g, minimalana 285,7 g i maximalna 370,5 g. Hibridi grupe zrenja 300 karakterisali su se većim procentom krupne frakcije: odnos za hibride iz ove grupe bio je 60% krupne i 30% sitne frakcije. Grupa zrenja 600 nema ujednačen odnos frakcija između hibrida. Klijavost za sve posmatrane hibride bila je visoka - iznad 90%, uz mali broj uzoraka čija vrednost je bila ispod standardizovanog procenta. Varijabilnost u ispoljavanju osobina između lokaliteta bila je veoma značajna (p lt  0,05). Najveći efekat na varijabilnost osobina imala je hibridna kombinacija (η2=0,889 na masu i η2=0,456 na klijavost) a zatim interakcija hibridne kombinacije sa lokalitetom (η2=0,621 na masu i η2=0,623 na klijavost). Frakcija nije imala statističke značajnosti u ispoljavanju klijavosti semena (η2=0,020). Variranje osobina prema lokalitetu i hibridnoj kombinaciji značajno je za postizanje visokih prinosa i ispoljavanje maksimalnog potencijala semenskog materijala.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Trait dispersion of hybrid maize seed under different production conditions, Disperzija osobina hibridnog semena kukuruza u odnosu na različite uslove proizvodnje",
volume = "22",
number = "1",
pages = "46-48",
doi = "10.5937/JPEA1801046T"
}
Tabaković, M., Stanisavljević, R., Štrbanović, R., Poštić, D.,& Sečanski, M. (2018). Disperzija osobina hibridnog semena kukuruza u odnosu na različite uslove proizvodnje.
Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 22(1), 46-48.
https://doi.org/10.5937/JPEA1801046T
Tabaković M, Stanisavljević R, Štrbanović R, Poštić D, Sečanski M. Disperzija osobina hibridnog semena kukuruza u odnosu na različite uslove proizvodnje. Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2018;22(1):46-48
Tabaković Marijenka, Stanisavljević Rade, Štrbanović Ratibor, Poštić Dobrivoj, Sečanski Mile, "Disperzija osobina hibridnog semena kukuruza u odnosu na različite uslove proizvodnje" Journal on Processing and Energy in Agriculture, 22, no. 1 (2018):46-48,
https://doi.org/10.5937/JPEA1801046T .

Organic agriculture in Serbia

Tabaković, Marijenka; Simić, Milena; Dragičević, Vesna; Brankov, Milan

(Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd, 2017)

TY  - JOUR
AU  - Tabaković, Marijenka
AU  - Simić, Milena
AU  - Dragičević, Vesna
AU  - Brankov, Milan
PY  - 2017
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/670
AB  - Organic agriculture, or at least its basic principles, was introduced, as an idea, in the world in the beginning of the 20th century and has been present since. Today's principles of organic agriculture were established in 1972 by founding the International Federation of Organic Agriculture Movements (IFAOM). The aim of this study was to analyse concept, idea and basic principles of organic agriculture as to give an answer why does it provide chances for the development of agriculture in the world and in our country? In Serbia, organic agriculture has been present for almost 30 years, but it is still seeking its place. It could be said, it is on the very begging in relation to the rest of the world. The reason for this is the specific production technology that increases the price of production inputs, the economic situation in the country, insufficient training of farmers and their inadequate knowledge about importance and benefits of organic agriculture. Great natural potential and unpolluted natural resources are Serbia's potentials for the development of this branch of agriculture. The largest areas with organic farms are in Vojvodina, but under developed rural areas and small farms should also seek their chances in such cultivation. Today, in the world, areas with organic agriculture amount to 0.9% of the total agricultural area. The highest average percentage of these areas is in Europe (6.2%). As many as eight countries have an average over 10%, while there are only 0.44% of such areas in Serbia. Organic agriculture is not just a production method, but also a new way of living of modern man. It is a return to old values and preservation of new ones. Export of such products is the only chance for our farmers, due to the economic situation, but it is necessary to develop the network of extension services that will spread the knowledge and create prerequisites that will provide better access to both the production and the products to an average farmer in our country.
AB  - Organska poljoprivreda, ili barem njeni osnovni principi, u svetu je zastupljena i prisutna kao ideja s početka dvadesetog veka. Današnji principi organske poljoprivrede utemeljeni su 1972. godine, osnivanjem Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu IFAOM. Analiza pojma, ideje i osnovnih principa organske poljoprivrede i zašto se u njoj vide razvojne šanse poljoprivrede u svetu i u našoj zemlji, cilj je ovog rada. Veliki prirodni potencijal i nezagađeni prirodni resursi su potencijal koji ima Srbija za razvoj ove grane poljoprivrede. Najveće površine pod organskom su u Vojvodini, iako prednost u razvijanju organske poljoprivrede treba dati nerazvijenim ruralnim predelima i malim gazdinstvima. Danas u svetu površine pod organskom poljoprivredom zauzimaju 0,9% ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Evropa ima najveći prosečni procenat površina od 6,2%. Čak osam zemalja ima prosek veći od 10%. Srbija ima svega 0,44% površina pod ovakvim načinom proizvodnje. Organska poljoprivreda nije samo način proizvodnje već novi način života savremenog čoveka. Povratak starim vrednostima i očuvanje novih. Šanse našeg proizvođača za sada su samo u izvozu ovih proizvod, zbog ekonomskih prilika, ali zato treba razvijati mrežu stručnih službi koje će širiti znanje i preduslove da približe kako proizvodnju tako i sam proizvod prosečnom proizvođaču i potrošaču naše zemlje.
PB  - Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd
T2  - Selekcija i semenarstvo
T1  - Organic agriculture in Serbia
T1  - Organska poljoprivreda u Srbiji
VL  - 23
IS  - 2
SP  - 45
EP  - 53
DO  - 10.5937/SelSem1702045T
ER  - 
@article{
author = "Tabaković, Marijenka and Simić, Milena and Dragičević, Vesna and Brankov, Milan",
year = "2017",
url = "http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/670",
abstract = "Organic agriculture, or at least its basic principles, was introduced, as an idea, in the world in the beginning of the 20th century and has been present since. Today's principles of organic agriculture were established in 1972 by founding the International Federation of Organic Agriculture Movements (IFAOM). The aim of this study was to analyse concept, idea and basic principles of organic agriculture as to give an answer why does it provide chances for the development of agriculture in the world and in our country? In Serbia, organic agriculture has been present for almost 30 years, but it is still seeking its place. It could be said, it is on the very begging in relation to the rest of the world. The reason for this is the specific production technology that increases the price of production inputs, the economic situation in the country, insufficient training of farmers and their inadequate knowledge about importance and benefits of organic agriculture. Great natural potential and unpolluted natural resources are Serbia's potentials for the development of this branch of agriculture. The largest areas with organic farms are in Vojvodina, but under developed rural areas and small farms should also seek their chances in such cultivation. Today, in the world, areas with organic agriculture amount to 0.9% of the total agricultural area. The highest average percentage of these areas is in Europe (6.2%). As many as eight countries have an average over 10%, while there are only 0.44% of such areas in Serbia. Organic agriculture is not just a production method, but also a new way of living of modern man. It is a return to old values and preservation of new ones. Export of such products is the only chance for our farmers, due to the economic situation, but it is necessary to develop the network of extension services that will spread the knowledge and create prerequisites that will provide better access to both the production and the products to an average farmer in our country., Organska poljoprivreda, ili barem njeni osnovni principi, u svetu je zastupljena i prisutna kao ideja s početka dvadesetog veka. Današnji principi organske poljoprivrede utemeljeni su 1972. godine, osnivanjem Međunarodne federacije pokreta za organsku poljoprivredu IFAOM. Analiza pojma, ideje i osnovnih principa organske poljoprivrede i zašto se u njoj vide razvojne šanse poljoprivrede u svetu i u našoj zemlji, cilj je ovog rada. Veliki prirodni potencijal i nezagađeni prirodni resursi su potencijal koji ima Srbija za razvoj ove grane poljoprivrede. Najveće površine pod organskom su u Vojvodini, iako prednost u razvijanju organske poljoprivrede treba dati nerazvijenim ruralnim predelima i malim gazdinstvima. Danas u svetu površine pod organskom poljoprivredom zauzimaju 0,9% ukupnog poljoprivrednog zemljišta. Evropa ima najveći prosečni procenat površina od 6,2%. Čak osam zemalja ima prosek veći od 10%. Srbija ima svega 0,44% površina pod ovakvim načinom proizvodnje. Organska poljoprivreda nije samo način proizvodnje već novi način života savremenog čoveka. Povratak starim vrednostima i očuvanje novih. Šanse našeg proizvođača za sada su samo u izvozu ovih proizvod, zbog ekonomskih prilika, ali zato treba razvijati mrežu stručnih službi koje će širiti znanje i preduslove da približe kako proizvodnju tako i sam proizvod prosečnom proizvođaču i potrošaču naše zemlje.",
publisher = "Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd",
journal = "Selekcija i semenarstvo",
title = "Organic agriculture in Serbia, Organska poljoprivreda u Srbiji",
volume = "23",
number = "2",
pages = "45-53",
doi = "10.5937/SelSem1702045T"
}
Tabaković, M., Simić, M., Dragičević, V.,& Brankov, M. (2017). Organska poljoprivreda u Srbiji.
Selekcija i semenarstvo
Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, Beograd., 23(2), 45-53.
https://doi.org/10.5937/SelSem1702045T
Tabaković M, Simić M, Dragičević V, Brankov M. Organska poljoprivreda u Srbiji. Selekcija i semenarstvo. 2017;23(2):45-53
Tabaković Marijenka, Simić Milena, Dragičević Vesna, Brankov Milan, "Organska poljoprivreda u Srbiji" Selekcija i semenarstvo, 23, no. 2 (2017):45-53,
https://doi.org/10.5937/SelSem1702045T .
3
4

Average yield of ZPCC 341 due to different percentage of fertile and sterile plants participation

Jovanović, Snežana; Tabaković, Marijenka; Todorović, Goran; Kojić, Jasna; Šimić, Branimir; Štrbanović, Ratibor; Stanisavljević, Rade

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2016)

TY  - JOUR
AU  - Jovanović, Snežana
AU  - Tabaković, Marijenka
AU  - Todorović, Goran
AU  - Kojić, Jasna
AU  - Šimić, Branimir
AU  - Štrbanović, Ratibor
AU  - Stanisavljević, Rade
PY  - 2016
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/640
AB  - The aim of the study was to determine the changes in grain yields in relation to the sterile to fertile plants ratio. Total of 21 mixtures of 0, 5, 10 up to 100 % of fertile plants mixed with the sterile variant of the hybrid ZPSC 341 was made. Because of reliability of the experiment the original fertile hybrid ZPSC 341 was used as a check three times. Effects of fertile, i.e. sterile cytoplasm of the observed hybrid on yield and yield variations were studied. The extent of dependence of the percentage of fertile plants on yield was determined. Furthermore, the sterile to fertile hybrid variant ratio resulting in the highest yield was established. The analysis of results indicate that the highest average yield (13.273 t ha-1) was obtained with 90 % fertility, while the lowest average yield (11.510 t ha-1) was gained with 10 % fertility.
AB  - U radu su prikazani rezultati ogleda ZPSC 341 hibrida proizvedenog u 2015 godini. Cilj istraživanja bio je da se izvođenjem ogleda na određenoj lokaciji i primenom statističke analize, odredi optimalan odnos muški sterilne (cms-S osnova) i muški fertilne komponente komercijalnog hibrida ZPSC 341, kako bi se u komercijalnoj proizvodnji postigao maksimalan prinos. Ogled je postavljen na lokaciji Bijeljina u tri ponavljanja po slučajnom blok sistemu. Napravljena je 21 smeša sa po 0, 5, 10 do 100% fertilnih biljaka pomešanih sa sterilnom varijantom hibrida ZPSC 341. Kao kontrola, radi pouzdanosti eksperimenta u ogled je uključen orginalni fertilni hibrid ZPSC 341 kao standard tri puta (ZPSC 341 iz ručne oplodnje, ZPSC 341 F1 i ZPSC 341 iz recipročnog ukrštanja). Posmatran je prinos, variranje prinosa i uticaj na prinos učešća fertilne odnosno sterilne citoplazme ispitivanog hibrida. Statistička obrada podataka obuhvatila je analizu varijanse po slučajnom blok sistemu, regresionu i korelacionu analizu prinosa zrna i procenta fertilnih biljaka u hibridu ZPSC 341, kako bi se utvrdile promene prosečnog prinosa zrna u odnosu na procenat učešća sterilnih i fertilnih biljaka. Utvrđeno je u kojoj meri postoji zavisnost procenta fertilnosti na prinos odnosno koji odnos sterilne i fertilne varijante hibrida je ostvario najveći prinos. Analiza rezultata je pokazala da je najveći prosečan prinos bio sa 90% fertilnosri (13,273 t ha-1) za razliku od hibrida sa 10% fertilnosti koji je imao najmanji prosečan prinos (11,510 t ha-1).
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Average yield of ZPCC 341 due to different percentage of fertile and sterile plants participation
T1  - Visina prosečnog prinosa ZPSC 341 u zavisnosti od procenta učešća fertilnih i sterilnih biljaka
VL  - 20
IS  - 4
SP  - 179
EP  - 181
ER  - 
@article{
author = "Jovanović, Snežana and Tabaković, Marijenka and Todorović, Goran and Kojić, Jasna and Šimić, Branimir and Štrbanović, Ratibor and Stanisavljević, Rade",
year = "2016",
url = "http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/640",
abstract = "The aim of the study was to determine the changes in grain yields in relation to the sterile to fertile plants ratio. Total of 21 mixtures of 0, 5, 10 up to 100 % of fertile plants mixed with the sterile variant of the hybrid ZPSC 341 was made. Because of reliability of the experiment the original fertile hybrid ZPSC 341 was used as a check three times. Effects of fertile, i.e. sterile cytoplasm of the observed hybrid on yield and yield variations were studied. The extent of dependence of the percentage of fertile plants on yield was determined. Furthermore, the sterile to fertile hybrid variant ratio resulting in the highest yield was established. The analysis of results indicate that the highest average yield (13.273 t ha-1) was obtained with 90 % fertility, while the lowest average yield (11.510 t ha-1) was gained with 10 % fertility., U radu su prikazani rezultati ogleda ZPSC 341 hibrida proizvedenog u 2015 godini. Cilj istraživanja bio je da se izvođenjem ogleda na određenoj lokaciji i primenom statističke analize, odredi optimalan odnos muški sterilne (cms-S osnova) i muški fertilne komponente komercijalnog hibrida ZPSC 341, kako bi se u komercijalnoj proizvodnji postigao maksimalan prinos. Ogled je postavljen na lokaciji Bijeljina u tri ponavljanja po slučajnom blok sistemu. Napravljena je 21 smeša sa po 0, 5, 10 do 100% fertilnih biljaka pomešanih sa sterilnom varijantom hibrida ZPSC 341. Kao kontrola, radi pouzdanosti eksperimenta u ogled je uključen orginalni fertilni hibrid ZPSC 341 kao standard tri puta (ZPSC 341 iz ručne oplodnje, ZPSC 341 F1 i ZPSC 341 iz recipročnog ukrštanja). Posmatran je prinos, variranje prinosa i uticaj na prinos učešća fertilne odnosno sterilne citoplazme ispitivanog hibrida. Statistička obrada podataka obuhvatila je analizu varijanse po slučajnom blok sistemu, regresionu i korelacionu analizu prinosa zrna i procenta fertilnih biljaka u hibridu ZPSC 341, kako bi se utvrdile promene prosečnog prinosa zrna u odnosu na procenat učešća sterilnih i fertilnih biljaka. Utvrđeno je u kojoj meri postoji zavisnost procenta fertilnosti na prinos odnosno koji odnos sterilne i fertilne varijante hibrida je ostvario najveći prinos. Analiza rezultata je pokazala da je najveći prosečan prinos bio sa 90% fertilnosri (13,273 t ha-1) za razliku od hibrida sa 10% fertilnosti koji je imao najmanji prosečan prinos (11,510 t ha-1).",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Average yield of ZPCC 341 due to different percentage of fertile and sterile plants participation, Visina prosečnog prinosa ZPSC 341 u zavisnosti od procenta učešća fertilnih i sterilnih biljaka",
volume = "20",
number = "4",
pages = "179-181"
}
Jovanović, S., Tabaković, M., Todorović, G., Kojić, J., Šimić, B., Štrbanović, R.,& Stanisavljević, R. (2016). Visina prosečnog prinosa ZPSC 341 u zavisnosti od procenta učešća fertilnih i sterilnih biljaka.
Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 20(4), 179-181.
Jovanović S, Tabaković M, Todorović G, Kojić J, Šimić B, Štrbanović R, Stanisavljević R. Visina prosečnog prinosa ZPSC 341 u zavisnosti od procenta učešća fertilnih i sterilnih biljaka. Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2016;20(4):179-181
Jovanović Snežana, Tabaković Marijenka, Todorović Goran, Kojić Jasna, Šimić Branimir, Štrbanović Ratibor, Stanisavljević Rade, "Visina prosečnog prinosa ZPSC 341 u zavisnosti od procenta učešća fertilnih i sterilnih biljaka" Journal on Processing and Energy in Agriculture, 20, no. 4 (2016):179-181

Influence of grain moisture content during harvest on the maize seed germination

Tabaković, Marijenka; Sabovljević, Radovan; Crevar, Miloš; Mišović, Miroljub; Jovanović, Snežana; Ćurčić, Nikola; Pavlov, Milovan

(Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad, 2013)

TY  - JOUR
AU  - Tabaković, Marijenka
AU  - Sabovljević, Radovan
AU  - Crevar, Miloš
AU  - Mišović, Miroljub
AU  - Jovanović, Snežana
AU  - Ćurčić, Nikola
AU  - Pavlov, Milovan
PY  - 2013
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/503
AB  - Modern maize seed drying and processing technology is applied today to ensure high quality grain. The most important factor in preserving seed quality is the moisture content. The time of harvesting, drying, storage and seed conservation is determined by the seed water quantity. At the harvesting time, a lower moisture content is desirable due to seed physiological maturity as well as consequences that may be caused during seed drying. During seed storage, water in seed is maintained at the level of latency to preserve vital seed functions, for maize it is 13-14 %. Influence of different seed moisture content, during harvesting time, on maize seed quality were studied in this research. Two physiological traits of seed were observed: seed energy and germination. Material used in this research were maize hybrids ZP 434 and ZP 666. Moisture content during harvesting time was measured after drying and primary processing, two seed sizes were obtained. From the divided seed samples were taken for laboratory tests. Harvesting was done at different seed moisture content  lt  25 %, 25-30 %, 30-35 % and > 35 %. Maize cobs were dried in double-pass system drier with air temperature below 42 oC. Cob moisture is measured with moisture meter (Pfeuffer). Seed was divided into two fractions according to size using sieves with mesh sizes ranging from 6.5 - 8.3 mm and 8.4 - 11.0 mm. Seed energy and germination were determined in seed testing laboratory on working samples 4x100 seed, by standard maize germination test with ISTA Rules, and Rule on the quality of seed of agricultural plants. Experimental results were calculated on average mean and total variability xx, SD i C.V. for seed energy, germination and moisture content. The three factorial analysis of variance was calculated for both germination traits (seed energy and germination), for factors: hybrid, seed sizes and seed moisture content. The results of all factors and traits had different values. The highest means of seed energy and germination in both fractions of both observed hybrids were recorded with the seed moisture content ranging from 30 to 35 %.
AB  - U cilju dobijanja što kvalitetnijeg semenskog materijala, danas je u primeni savremena tehnologija dorade i sušenja semena. Jedan od osnovnih činilaca očuvanja kvaliteta semena je voda. Količina vode u semenu određuje vreme berbe, način sušenja, skladištenja i očuvanja kvaliteta semena.U vreme berbe poželjan je manji sadržaj vode, kako zbog fiziološke zrelosti semena tako i zbog posledica koje mogu biti uzrokovane dužim periodom sušenja. Za vreme čuvanja semena voda se održava na nivou latentnosti životnih funkcija, a za kukuruz to je 13-14%. U ovim istraživanjima posmatran je uticaj različitih vlažnosti semena u toku berbe na kvalitet semena. Posmatrane su dve fiziološke osobine semena: energija klijanja i klijavost. Materijal korišćen u istraživanjima su dva hibrida kukuruza ZP 434 i ZP 666. Berba je vršena sa različitom vlažnošću semena, a posle sušenja i krunjenja, iz naturalnog semenskog materijala izdvojene su dve frakcije po krupnoći. Iz podeljenog semenskog materijala izdvajani su uzorci za laboratorijsko ispitivanje semena. Berba je vršena sa različitom vlažnošću semena, koja je bila:  lt  25%, 25-30%, 30-35% i sa vlažnošću većoj od 35%. Sušenje semenskog klipa obavljeno je u sušarama tipa komora sa dva prolaza fluida za sušenje klipa kukuruza na temperaturi ispod 42oC. Ulazna vlaga klipa merena je laboratorijskim uređajima za određivanje vlage Pfeuffer. Deljenje semena na dve frakcija izvršeno je po krupnoći korišćenjem sita promera 6,5-8,3 mm i 8,4-11,0 mm. Ispitivanje energije klijanja i klijavosti rađeno je u laboratoriji za ispitivanje semena na radnom uzorku 4x100 semena po standardnoj metodi na naizmeničnoj temperaturi 20-30oC po ISTA pravilima i Pravilniku o kvalitetu semena poljoprivrednog bilja. Eksperimentalni podaci obrađeni su na srednju vrednost, standardnu devijaciju i ukupnu varijabilnost (, SD i C.V.) za sve osobine semena i svaku varijantu istraživanja. Trofaktorijalna analiza varijanse urađena je za obe posmatrane osobine semena (energiju klijanja i klijavost), za faktore: hibrid, frakcija i vlažnost semena. Dobijeni rezultati po svim osnovama, pokazuju različite vrednosti. Najveća enegija klijanja i klijavost semena utvrđeni su za seme čija je vlaga u toku berbe bila 30-35% za oba ispitivana hibrida.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Influence of grain moisture content during harvest on the maize seed germination
T1  - Uticaj vlažnosti pri berbi na klijavost semena kukuruza
VL  - 17
IS  - 2
SP  - 73
EP  - 75
ER  - 
@article{
author = "Tabaković, Marijenka and Sabovljević, Radovan and Crevar, Miloš and Mišović, Miroljub and Jovanović, Snežana and Ćurčić, Nikola and Pavlov, Milovan",
year = "2013",
url = "http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/503",
abstract = "Modern maize seed drying and processing technology is applied today to ensure high quality grain. The most important factor in preserving seed quality is the moisture content. The time of harvesting, drying, storage and seed conservation is determined by the seed water quantity. At the harvesting time, a lower moisture content is desirable due to seed physiological maturity as well as consequences that may be caused during seed drying. During seed storage, water in seed is maintained at the level of latency to preserve vital seed functions, for maize it is 13-14 %. Influence of different seed moisture content, during harvesting time, on maize seed quality were studied in this research. Two physiological traits of seed were observed: seed energy and germination. Material used in this research were maize hybrids ZP 434 and ZP 666. Moisture content during harvesting time was measured after drying and primary processing, two seed sizes were obtained. From the divided seed samples were taken for laboratory tests. Harvesting was done at different seed moisture content  lt  25 %, 25-30 %, 30-35 % and > 35 %. Maize cobs were dried in double-pass system drier with air temperature below 42 oC. Cob moisture is measured with moisture meter (Pfeuffer). Seed was divided into two fractions according to size using sieves with mesh sizes ranging from 6.5 - 8.3 mm and 8.4 - 11.0 mm. Seed energy and germination were determined in seed testing laboratory on working samples 4x100 seed, by standard maize germination test with ISTA Rules, and Rule on the quality of seed of agricultural plants. Experimental results were calculated on average mean and total variability xx, SD i C.V. for seed energy, germination and moisture content. The three factorial analysis of variance was calculated for both germination traits (seed energy and germination), for factors: hybrid, seed sizes and seed moisture content. The results of all factors and traits had different values. The highest means of seed energy and germination in both fractions of both observed hybrids were recorded with the seed moisture content ranging from 30 to 35 %., U cilju dobijanja što kvalitetnijeg semenskog materijala, danas je u primeni savremena tehnologija dorade i sušenja semena. Jedan od osnovnih činilaca očuvanja kvaliteta semena je voda. Količina vode u semenu određuje vreme berbe, način sušenja, skladištenja i očuvanja kvaliteta semena.U vreme berbe poželjan je manji sadržaj vode, kako zbog fiziološke zrelosti semena tako i zbog posledica koje mogu biti uzrokovane dužim periodom sušenja. Za vreme čuvanja semena voda se održava na nivou latentnosti životnih funkcija, a za kukuruz to je 13-14%. U ovim istraživanjima posmatran je uticaj različitih vlažnosti semena u toku berbe na kvalitet semena. Posmatrane su dve fiziološke osobine semena: energija klijanja i klijavost. Materijal korišćen u istraživanjima su dva hibrida kukuruza ZP 434 i ZP 666. Berba je vršena sa različitom vlažnošću semena, a posle sušenja i krunjenja, iz naturalnog semenskog materijala izdvojene su dve frakcije po krupnoći. Iz podeljenog semenskog materijala izdvajani su uzorci za laboratorijsko ispitivanje semena. Berba je vršena sa različitom vlažnošću semena, koja je bila:  lt  25%, 25-30%, 30-35% i sa vlažnošću većoj od 35%. Sušenje semenskog klipa obavljeno je u sušarama tipa komora sa dva prolaza fluida za sušenje klipa kukuruza na temperaturi ispod 42oC. Ulazna vlaga klipa merena je laboratorijskim uređajima za određivanje vlage Pfeuffer. Deljenje semena na dve frakcija izvršeno je po krupnoći korišćenjem sita promera 6,5-8,3 mm i 8,4-11,0 mm. Ispitivanje energije klijanja i klijavosti rađeno je u laboratoriji za ispitivanje semena na radnom uzorku 4x100 semena po standardnoj metodi na naizmeničnoj temperaturi 20-30oC po ISTA pravilima i Pravilniku o kvalitetu semena poljoprivrednog bilja. Eksperimentalni podaci obrađeni su na srednju vrednost, standardnu devijaciju i ukupnu varijabilnost (, SD i C.V.) za sve osobine semena i svaku varijantu istraživanja. Trofaktorijalna analiza varijanse urađena je za obe posmatrane osobine semena (energiju klijanja i klijavost), za faktore: hibrid, frakcija i vlažnost semena. Dobijeni rezultati po svim osnovama, pokazuju različite vrednosti. Najveća enegija klijanja i klijavost semena utvrđeni su za seme čija je vlaga u toku berbe bila 30-35% za oba ispitivana hibrida.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Influence of grain moisture content during harvest on the maize seed germination, Uticaj vlažnosti pri berbi na klijavost semena kukuruza",
volume = "17",
number = "2",
pages = "73-75"
}
Tabaković, M., Sabovljević, R., Crevar, M., Mišović, M., Jovanović, S., Ćurčić, N.,& Pavlov, M. (2013). Uticaj vlažnosti pri berbi na klijavost semena kukuruza.
Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 17(2), 73-75.
Tabaković M, Sabovljević R, Crevar M, Mišović M, Jovanović S, Ćurčić N, Pavlov M. Uticaj vlažnosti pri berbi na klijavost semena kukuruza. Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2013;17(2):73-75
Tabaković Marijenka, Sabovljević Radovan, Crevar Miloš, Mišović Miroljub, Jovanović Snežana, Ćurčić Nikola, Pavlov Milovan, "Uticaj vlažnosti pri berbi na klijavost semena kukuruza" Journal on Processing and Energy in Agriculture, 17, no. 2 (2013):73-75