Процентуално учешће фракција семена у раним генотиповима хибридног кукуруза
The percentage share of seed fractions in early maturity maize hybirds
Authors
Tabaković, MarijenkaSečanski, Mile
Ranković, Dejan
Popović, Vera
Stanisavljević, Rade
Štrbanović, Ratibor
Simić, Divna
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Od frakcionog sastava semena zavisi tehnologija dorade. Uvođenje novih i
poboljšanih rešenja u doradi hibridnog semena kukuruza doprinosi poboljšavanje osobina
tog semena radi ispunjavanja agrotehničko-tehnoloških zahteva u proizvodnji merkantilnih
useva. Cilj rada je da se utvrdi procentualno učešće četiri osnovne frakcije semena (sitno
okrugla SO, sitno pljosnata-SP, srednjesitno okrugla-SSO, srednje sitno pljosnata-SSP) u
sastavu semenskog materijala, njihovo variranje u odnosu na lokaciju proizvodnje i njihov
uticaj na klijavost i energiju klijanja. Materijal koriščen u istraživanju su četiri genotipa iz
FAO grupe 100 i 200, ZP196, ZP 209, ZP256 i ZP 260. Podela materijala na frakcije urađena je
u laboratorijskim uslovima, kao i ocena energije i klijavosti semena. Rezultati su pokazali da
je najzastupljenija frakcija kod tri hibrida SO (ZP196, ZP 209, ZP256), a kod četvrtog ZP 260
je SSO frakcija. Procenat zastupljenosti pojedinih frakcija kreće se od 14,9% za SSP frakcij...u
do 54,3% za SSO frakciju. Ovaj procentualni odnos bitno se nemenja u odnosu na lokaciju
proizvodnje. Klijavost i energija kod svih posmatranih hibrida i frakcija bila je visoka, iznad
90%. Veća odstupanja između energije i kljavosti semena zabeležena su jedino kod SSO
frakcije semena.
Analiza dobijenih rezultata ukazuje da se pravilnom tehnologijom dorade i
poznavanjem odnosa frakcija hibrida koje uvodimo u proizvodnju omogućuje maksimalno
koriščenje potencijala koje nam pruža genotip.
Processing methods depend on the composition of seed fractions. The introduction of
new and improved solutions in processing of hybrid maize seed contributes to the
improvement of such seed in order to satisfy requirements of cropping and growing
practices of commercial crop production. The objective of this study was to establish the
percentage share of four basic seed fractions (SO, SP, SSO, SSP) in the seed material, their
variation over production locations and their influence on 1000-kernel weight, germination
and germination energy. Four genotypes of the FAO maturity groups 100 and 200 (ZP196, ZP
209, ZP256 and ZP 260) were used as the material in the study. Distribution of materials on
fractions was performed in the laboratory, as well as the assessment of energy and seed
germination. The results showed that the SO is most frequent fraction in three hybrids
(ZP196, COP 209, ZP256), while SSO is most common in the fourth NG 260 CSF. The
percentage share of certain frac...tions ranged from 14.9% for the SSP fraction to 54.3% for the
CSF fraction. This percentage ratio does not change significantly in relation to the location of
production. Germination and energy of all observed hybrids and fractions was high, over
90%. Larger discrepancies between energy and seed germination were recorded only at SSO
seed fraction. Analysed results schow that the potential of a genotype will be maximally used, if the fraction ratios of hybrids introduced to the production is known and if the proper processing is applied.
Keywords:
frakcija / energija / klijavost / seme / fraction / energy / germination / seedSource:
31. Savetovanje agronoma, veterinara, tehnologa i agroekonomista od 22. do 23.02.2017. godine, Beograd-Padinska Skela, Zbornik naučnih radova, 2017, 23, 1-2, 11-18Publisher:
- Beograd : PKB Agroekonomik