Genetically modified plants-nutritive and health aspects
Genetički modifikovane biljke - nutritivni i zdravstveni aspekti
Abstract
Genetically modified plants (GMP) with specific traits, have been developed by transfer of a single or several genes within or among species. Already, genetically modified sorts of cotton, soybean, oilseed rape as well as corn hybrids with gene for herbicide tolerance, insect and virus resistance, improving nutrition characteristics have been created. The use of genetically modified crops as animal feed from nutritional aspects have great potential but otherwise raised concerns about potentional risks in scientific community all over the world. Potential risks include development of allergic reactions, transfer of antibiotic gene to gut bacteria of animal and development of antibiotic resistance and potential adverse health effect in animals. The study of food safety obtained from genetically modified crops in the nutrition of animals has been conducted throughout the whole world. The results obtained have demonstrated no difference in the quality of the milk, meat and eggs of animals ...that had eaten either transgenic or no-transgenic feed. Of course, long term and thorough research should give more reliable results.
Genetički modifikovane biljke (GMB), sa specifičnim karakteristikama, stvorene su zahvaljujući visokom razvoju tehnologije koja je omogućila prenos gena unutar ili između vrsta. Tako su već stvorene genetički modifikovane sorte soje, pamuka, uljane repice kao i hibridi kukuruza sa unetim genom za tolerantnost na herbicide, otpornost na insekte ili sa poboljšanim nutritivnim karakteristikama. Primena GM biljaka u ishrani domaćih životinja sa nutritivnog aspekta pruža velike mogućnosti dok sa druge strane potencijalni rizici njihovog korišćenja izazivaju brojne polemike u naučnim i stručnim krugovima. Kao najveći potencijalni rizik njihove primene navodi se opasnost od pojave rezistentnosti na antibiotike alergijske reakcije ali i razni drugi mogući neželjeni efekti na zdravstveno stanje. U cilju rešavanja ovih dilema sprovedena su brojna istraživanja koja su obuhvatila ispitivanje bezbednosti hrane dobijene od GM biljaka kod ishrane domaćih životinja. Rezultati dosadašnjih istraživanja ...su pokazala da se životinjski proizvodi dobije-ni od životinja hranjenih genetički modifkovanim biljkama ne razlikuju od onih hranjenih nemodifikovanim biljakama i nemaju uticaj na kvalitet mesa, mleka i jaja. Naravno, pravi potpun odgovor treba da pruže buduća obimnija istraživanja koja bi trebalo da daju relevantne podatke kako bi se ove dileme resile.
Keywords:
genetically modified crops / feed / farm animal / health effect / gentički modifikovane biljke / ishrana / domaće životinje / zdravstveno stanjeSource:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2004, 10, 2, 45-52Publisher:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela