Quality of bread made from micronised maize grain
Kvalitet hleba sa mikronizovanim zrnom kukuruza
Апстракт
This study presents results of production optimization of high quality bread with 20% of micronised maize. Bread with a share of 20% of micronised grain contains all biologically valuable constituents of maize kernel, while by its sensory properties it is similar to products made of white flour. Micronised flour contributes to a prolong freshness and shelf-life of bread while a specific taste of maize makes it special and broadens the spectrum of high quality baked goods.
U ovom radu su prikazani rezultati optimizacije izrade kvalitetnog hleba sa 20% mikronizovanog kukuruza. Hleb sa udelom 20% mikronizovanog zrna sadrži sve biološki vredne sastojke kukuruza, a po senzornim karakteristikama je sličan proizvodima od belog brašna. Mikronizovano brašno doprinosi produženju svežine hleba te omogućuje dužu trajnost proizvoda, a specifičan ukus na kukuruz daje mu posebna svojstva i širi lepezu kvalitetnih pekarskih proizvoda.
Кључне речи:
maize / micronization / flour / bread / kukuruz / mikronizacija / brašno / hlebИзвор:
Časopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP, 2004, 8, 1-2, 3-5Издавач:
- Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad