Quality protein maize: QPM
Kukuruz visokog kvaliteta proteina
2008
Authors
Ignjatović-Micić, DraganaStanković, Goran
Marković, Ksenija
Lazić-Jančić, Vesna
Denić, Miloje
Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Quality protein maize (QPM) contains the opaque-2 gene along with numerous modifiers for kernel hardness. Therefore, QPM is maize with high nutritive value of endosperm protein, with substantially higher content of two essential amino acids - lysine and tryptophan, and with good agronomical performances. Although QPM was developed primarily for utilization in the regions where, because of poverty, maize is the main staple food, it has many advantages for production and consumption in other parts of the world, too. QPM can be used for production of conventional and new animal feed, as well as for human nurture. As the rate of animal weight gain is doubled with QPM and portion viability is better, a part of normal maize production could be available for other purposes, such as, for example, ethanol production. Thus, breeding QPM is set as a challenge to produce high quality protein maize with high yield and other important agronomical traits, especially with today's food and feed demands... and significance of energy crisis.
Kukuruz visokog kvaliteta proteina (QPM - Quality Protein Maize) sadrži opaque-2 gen, kao i mnogobrojne modifikatore za tvrdoću zrna. QPM se može definisati kao kukuruz sa visokom nutritivnom vrednošću proteina endosperma, odnosno značajno većim sadržajem dve esencijalne aminokiseline - lizinom i triptofanom, i istovremeno dobrim agronomskim perfomansama. Mada je QPM stvoren prvenstveno za korišćenje u regionima u kojima je, zbog siromaštva, kukuruz glavna hrana, postoje mnoge prednosti za proizvodnju i korišćenje ovog kukuruza i u ostalim regionima sveta. QPM se može koristiti za proizvodnju konvencionalne i nove hrane za životinje, kao i za ishranu ljudi. Zbog dvostruko bržeg prirasta telesne težine životinja i boljeg iskorišćavanja pripremljenog obroka QPM kukuruza, deo proizvedenog standardnog kukuruza bi se mogao preusmeriti za druge potrebe, kao na primer za proizvodnju etanola. Selekcija kukuruza za poboljšanje kvaliteta proteina, zajedno sa visokim prinosom i dobrim perfomansam...a drugih značjnih agronomskih svojstava, predstavlja izazov za selekcionere, pogotovo imajući u vidu današnje potrebe za hranom, kao i značaj energetske krize.
Keywords:
maize / opaque-2 / QPMSource:
Genetika, 2008, 40, 3, 205-214Publisher:
- Društvo genetičara Srbije, Beograd
Funding / projects:
- Stvaranje linija i hibrida kukuruza visokog kvaliteta proteina (RS-MESTD-MPN2006-2010-20039)