Effects of selenium on nutritive quality of lettuce
Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)
Apstrakt
Selenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content.
Salata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći nivo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate.
Ključne reči:
lettuce / selenium / nutritive substances / antinutritive / salata / selen / nutritivne materije / antinutritivne materijeIzvor:
Savremena poljoprivreda, 2001, 50, 1-2, 165-169Izdavač:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad