Effects of selenium on nutritive quality of lettuce
Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)
Апстракт
Selenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content.
Salata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći nivo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate.
Кључне речи:
lettuce / selenium / nutritive substances / antinutritive / salata / selen / nutritivne materije / antinutritivne materijeИзвор:
Savremena poljoprivreda, 2001, 50, 1-2, 165-169Издавач:
- Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad
Институција/група
MRIZPTY - JOUR AU - Dragičević, Vesna AU - Sredojević, Slobodanka AU - Prodanović, Dragoljub AU - Kosanović, Melita PY - 2001 UR - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/20 AB - Selenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content. AB - Salata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći nivo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate. PB - Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad T2 - Savremena poljoprivreda T1 - Effects of selenium on nutritive quality of lettuce T1 - Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.) VL - 50 IS - 1-2 SP - 165 EP - 169 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20 ER -
@article{ author = "Dragičević, Vesna and Sredojević, Slobodanka and Prodanović, Dragoljub and Kosanović, Melita", year = "2001", abstract = "Selenium as a good free radicals trapper was incorporated in lettuce which is important in dietetical nurishent, in doses of 0, 1, 5 and 10 mg G! Se, together With Hoaglands solution in sand culture. The dose of 1mg 1 Se was separated for a practical use because it didn't affect yield. The dietetical quality was highered with decrease of antinutrients content and with increase of selenium content., Salata je povrtarska vrsta vrlo cenjena u dijetetskoj ishrani. Stoga je postavljen ogled koji ima za cilj ispitivanje uticaja različitih doza selena (0, 1, 5 i 10 mg t1 Se) na nivo nutritivnih i antinutritivnih materija kod salate gajene kao peščane kulture. Selen je smanjio prinos salate, a povećao je sadržaj suve materije listova. Pri visokim dozama Se je smanjio sadržaj N, P, K, Ca i Mg, a povećao je sadržaj S i Se, što znači da salata lako usvaja Se. Takođe, Seje. od ostalih nutritivnih materija smanjio učešće glutationa, slobodnih tiolnih aminokiselina, fenolnih jedinjenja i vitamina C, povećao je sadržaj β - karotina i nije uticao na promenu nivoa hlorofila. Seje uticao i na promene antinutritivnih materija: povećao je nivo nitrata i celuloze, a smanjio je nivo nitrita i fitina, tako da su visoke doze Se delovale negativno na kvalitet salate. Doza od 1 mg 1 Se nije negativno uticala na nivo hranljivih materija, uz veći nivo Se, tako daje povećala nutritivni kvalitet salate.", publisher = "Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad", journal = "Savremena poljoprivreda", title = "Effects of selenium on nutritive quality of lettuce, Uticaj selena na nutritivni kvalitet salate (Lactuca sativa H.)", volume = "50", number = "1-2", pages = "165-169", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20" }
Dragičević, V., Sredojević, S., Prodanović, D.,& Kosanović, M.. (2001). Effects of selenium on nutritive quality of lettuce. in Savremena poljoprivreda Univerzitet u Novom Sadu - Poljoprivredni fakultet, Novi Sad i Naučni institut za ratarstvo i povrtarstvo, Novi Sad., 50(1-2), 165-169. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20
Dragičević V, Sredojević S, Prodanović D, Kosanović M. Effects of selenium on nutritive quality of lettuce. in Savremena poljoprivreda. 2001;50(1-2):165-169. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20 .
Dragičević, Vesna, Sredojević, Slobodanka, Prodanović, Dragoljub, Kosanović, Melita, "Effects of selenium on nutritive quality of lettuce" in Savremena poljoprivreda, 50, no. 1-2 (2001):165-169, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_20 .