Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka
Selection of industrial pea varieties in the Institute of vegetable crops Smederevska Palanka
Autori
Đorđević, RadišaCvikić, Dejan
Đurić, Nenad
Gavrilović, Bojana
Đorđević-Melnik, Olivera
Živanović, Tomislav
Prodanović, Slaven
Konferencijski prilog (Objavljena verzija)
Metapodaci
Prikaz svih podataka o dokumentuApstrakt
У раду су приказани резултати селекције индустријских сорти
грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У
Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм
који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и
зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због
једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови
генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок
принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према
проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР3 и СГ-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају
побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код
произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и
индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови
ЖЖ-7 и ЖЖ-28 припадају афила типу грашка, са врло фином
махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј.
сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице
...
(трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af)
и те сорте су потпуно отпорне на полегање.
The paper presents the results of selection of industrial pea varieties of
the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has
been working on a new selection program that includes the creation of
industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced
quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a
mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in
genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods,
as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija,
SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and
have improved quality, which is recommended for sowing programs at
producers who grow peas for industrial harvesting and industrial
processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to
the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the
industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have
te...ndrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of
one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to
lodging.
Ključne reči:
grašak / sorta / mahuna / zrno / afila tip / peas / variety / pod / grain / aphylla typeIzvor:
Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova, 2021, 123-128Izdavač:
- Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka
Finansiranje / projekti:
- Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija Republike Srbije, institucionalno finansiranje - 200216 (Institut za povrtarstvo, Smederevska Palanka) (RS-MESTD-inst-2020-200216)
Institucija/grupa
MRIZPTY - CONF AU - Đorđević, Radiša AU - Cvikić, Dejan AU - Đurić, Nenad AU - Gavrilović, Bojana AU - Đorđević-Melnik, Olivera AU - Živanović, Tomislav AU - Prodanović, Slaven PY - 2021 UR - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/1129 AB - У раду су приказани резултати селекције индустријских сорти грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР3 и СГ-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови ЖЖ-7 и ЖЖ-28 припадају афила типу грашка, са врло фином махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј. сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице (трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af) и те сорте су потпуно отпорне на полегање. AB - The paper presents the results of selection of industrial pea varieties of the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has been working on a new selection program that includes the creation of industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods, as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija, SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and have improved quality, which is recommended for sowing programs at producers who grow peas for industrial harvesting and industrial processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have tendrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to lodging. PB - Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka C3 - Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova T1 - Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka T1 - Selection of industrial pea varieties in the Institute of vegetable crops Smederevska Palanka SP - 123 EP - 128 UR - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1129 ER -
@conference{ author = "Đorđević, Radiša and Cvikić, Dejan and Đurić, Nenad and Gavrilović, Bojana and Đorđević-Melnik, Olivera and Živanović, Tomislav and Prodanović, Slaven", year = "2021", abstract = "У раду су приказани резултати селекције индустријских сорти грашка Института за повртарство, Смедеревска Паланка. У Институту се, почев од 2000. године, ради нови селекциони програм који обухвата стварање индустријских сорти грашка, где су махуна и зрно израженог квалитета, а имају концентрично сазревање због једнократног убирања, механизованим начином. Створени су нови генотипови грашка са уграђеним генетским предусловима за висок принос, крупноћу и квалитет зрна и махуна, као и отпорности према проузроковачима болести. Новостворени генотипови Галија, СГ-РР3 и СГ-РР-6 припадају грашку са нормалном грађом листа и имају побољшани квалитет, који се препоручује сетвеним програмима код произвођача који гаје грашак за индустријски начин убирања и индустријску прераду, конзервирањем и замрзавањем. Генотипови ЖЖ-7 и ЖЖ-28 припадају афила типу грашка, са врло фином махуном и зрном прилагођеним за индустријски начин убирања, тј. сортама без лишћа које уместо лиски поседују витице (трансформација је условљена деловањем једног рецесивног гена af) и те сорте су потпуно отпорне на полегање., The paper presents the results of selection of industrial pea varieties of the Institute of Vegetable Crops, Palanka. Since 2000, the Institute has been working on a new selection program that includes the creation of industrial varieties of peas, where the pods and grains are of pronounced quality and have concentric ripening due to one-time harvesting, in a mechanized manner. New pea genotypes have been created with built-in genetic preconditions for high yield, size and quality of grains and pods, as well as resistance to pathogens.The newly created genotypes Galija, SG-RR-3 and SG-RR-6 belong to peas with normal leaf structure and have improved quality, which is recommended for sowing programs at producers who grow peas for industrial harvesting and industrial processing, canning and freezing. Genotypes ŽŽ-7 and ŽŽ-28 belong to the pea afylla type, with a very fine pod and grain adapted for the industrial method of harvesting, ie. varieties without leaves that have tendrils instead of coots (transformation is conditioned by the action of one recessive gene af) and these varieties are completely resistant to lodging.", publisher = "Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka", journal = "Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova", title = "Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka, Selection of industrial pea varieties in the Institute of vegetable crops Smederevska Palanka", pages = "123-128", url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1129" }
Đorđević, R., Cvikić, D., Đurić, N., Gavrilović, B., Đorđević-Melnik, O., Živanović, T.,& Prodanović, S.. (2021). Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. in Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova Smederevska Palanka : Institut za povrtarstvo Smederevska Palanka., 123-128. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1129
Đorđević R, Cvikić D, Đurić N, Gavrilović B, Đorđević-Melnik O, Živanović T, Prodanović S. Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka. in Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova. 2021;:123-128. https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1129 .
Đorđević, Radiša, Cvikić, Dejan, Đurić, Nenad, Gavrilović, Bojana, Đorđević-Melnik, Olivera, Živanović, Tomislav, Prodanović, Slaven, "Selekcija industrijskih sorti graška u Institutu za povrtarstvo Smederevska Palanka" in Biotehnologija i savremeni pristup u gajenju i oplemenjivanju bilja, Smederevska Palanka - Zbornik radova (2021):123-128, https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_1129 .