Biofortifikacija – važan deo poljoprivredne proizvodnje
Biofortification – important part of agricultural practice
Аутори
Dragičević, VesnaSimić, Milena
Mladenović Drinić, Snežana
Kresović, Branka
Kravic, Natalija
Brankov, Milan
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Biofortifikacija predstavlja čitav kompleks mera koje obuhvataju
selekcionisanje novih genotipova, manipulacije genima, različite
mere gajenja kojima se omogućava bolja apsorpcija i povećana
akumulacija esencijalnih elemenata, kao što su gvožđe, cink,
mangan, bakar i dr. u jestivim delovima gajenih biljaka. Pored toga,
nezaobilazni deo biofortifikacije predstavlja i unapređenje faktora koji
povećavaju apsorpciju mikroelemenata, a eliminisanje faktora koji
ometaju njihovu apsorpciju i time smanjenje antinutritiva. Rezultati su
pokazali da je u semenu linija koje pripadaju Lankaster heterotiĉnoj
grupi povećanje sadrţaja Zn bilo praćeno padom fitata, dok veći
sadrţaj β-karotena u semenu BSSS genotipova može poboljšati
apsoprpciju Mn i Zn. Neke linije kukuruza iz Banke gena imaju
povećanu pristupačnost Mg, Fe, Mn i Zn, zahvaljujući nižem odnosu
fitat/β-karoten i mogle bi se iskoristiti u selekciji fortifikovanih hibrida
kukuruza. U semenu nekih populacija, varir...anje u sadržaju Fe i Zn je
nezavisno od inhibitora i promotera. Održiva proizvodnja koja
obuhvata kombinovane ili pokrovne useve može da poboljša
apsorpciju i akumulaciju esencijalnih elemenata u zrnu kukuruza i
soje. Tako, u zrnu soje gajene u kombinaciji s kukuruzom, β-karoten
je osnovni faktor koji doprinosi Fe pristupačnosti. Naizmenični redovi
u kombinaciji s bio-đubrivom doprinose povećanoj Fe i Mg
pristupačnosti, kao i boljem iskorišćenju uslova, povećavajući
plodnost zemljišta soje i kukuruza. U eksperimentima s pokrovnim
usevima, kombinacija organskog malča i bio-đubriva se pokazala
kao najefikasnija za poboljšanu pristupačnost Mg i Zn iz zrna
kukuruza šećerca, dok su stočni grašak i ozimi ovas najefikasnija
kombinacija za poboljšanu Fe pristupačnost. Određena bio- i
organska đubriva mogu povećati nivo β-karotena, a smanjiti nivo
fitata u zrnu kukuruza, povećavajući pristupačnost esencijalnih
elemenata.
Biofortification represents complex of different measures that include
new genotypes breeding, gene manipulations, different cropping
measures which enable better absorption and accumulation of
essential elements, like iron, zinc, manganese, copper, etc. in edible
plant parts. Besides, increase in factors that promote microelements
absorption, as well as reduction in antinutritives (factors that supress
microelements absorption) represent unavoidable part of
biofortification. Results showed that Zn increase is followed by
reduction in phytate content, particularly in maize lines from
Lancaster heterotic group, while increased β-carotene content could
improve Mn and Zn availability from grain of BSSS genotypes. Some
maize lines from Gene bank were characterised with increased Mg,
Fe, Mn and Zn availability, owing to low phytate/β-carotene ratio.
They could be used in breeding for production of fortified maize
hybrids. In grain of some landraces, variations in... Fe and Zn content
are independent of variations in inhibitor and promoter contents.
Sustainable practices, like intercropping or application of cover crops
could improve absorption and accumulation of essential elements in
maize and soybean grain. For instance, in grain of intercropped
soybean β-carotene is the main factor contributing to Fe availability.
Alternating rows in combination with biofertilizer emphasised
increased Fe and Mg availability and better utilization of the
conditions and the soil fertility under the both, maize and soybean. In
experiments with cover crops, organic mulch+biofertilizer expressed
the highest efficiency for improved Mg and Zn bioavailability from
sweet maize kernel, while field pea+winter oats was the most
effective for improved Fe bioavailability. Some biofertilizers and
organic fertilizers could increase β-carotene level and decrease
phytate concetration in maize grain, thus increasing bioavailability of
essential elements.
Кључне речи:
ratarske vrste / povećanje sadržaja mikroelemenata / prinos / mere gajenja / poboljšani genotipovi / crops / increase in microelements concentration / yield / cropping measures / improved genotypesИзвор:
6. Simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije i 9. Simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije,Vrnjačka Banja, 07-11.05.2018. - Zbornik apstrakata, 2018, 49-50Издавач:
- Beograd : Društvo genetičara Srbije
- Beograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije