Pretraživanje
Prikaz rezultata 1-10 od 23
Nutritional composition and bioactive properties of the wholegrain flour obtained from maize inbred lines
(Novi Sad : University of Novi Sad, Scientific Institute of Food Technology, 2023)
The aim of this study was to assess the chemical composition and bioactive properties of the wholegrain flour obtained from eleven maize inbred lines to identify genotypes with increased potential for the development of ...
Hladni test – Cold test, akreditovana metoda za ispitivanje vigora semena kukuruza
(Beograd : Matični naučni odbor za biologiju i poljoprivredu, 2022)
Ovim tehničkim rešenjem opisan je metod ispitivanja vigora semena kukuruza hladnim testom. Postupak podrazumeva izlaganje semena stresnim uslovima za klijanje i nicanje kako bi se stekao bolji uvid o potencijalnom ponašanju ...
ZP 6090 - novi hibrid kukuruza "Instituta za kukuruz "Zemun Polje"
(Beograd : Društvo genetičara SrbijeBeograd : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2023)
Već više od sedam decenija Institut za kukuruz "Zemun Polje" kontinuiranim radom na razvoju i stvaranju novih hibrida kukuruza prati korak sa savremenim trendovima u oplemenjivanju kukuruza. Oplemenjivači u Institutu za ...
Application of standard germination and vigour tests for seed quality assessment of maize inbred lines / Primena testova standardne klijavosti i vigor testova u proceni kvaliteta semena samooplodnih linija kukuruza
(Belgrade-Zemun : Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, 2021)
Information regarding the adaptation of maize (Zea mays L.) inbred lines to various field
conditions and seed longevity is essential for seed companies. The objective of this work was to
evaluate different vigour tests ...
Kombinovana primena plodoreda i herbicida za unapređenje suzbijanja korova u kukuruzu / Improving weed control in maize by combined application of crop rotation and herbicides
(Čačak : Univerzitet u Kragujevcu, Agronomski fakultet, 2022)
Višegodišnja istraživanja su imala za cilj da ukažu na značaj gajenja
kukuruza u tropoljnom plodoredu u odnosu na monokulturu, u pogledu smanjenja
brojnosti korova kao i formiranja veće lisne površine i prinosa zrna ...
MARKER-ASSISTED GА1-S INCORPORATION INTO WHITE MAIZE HYBRID´S PARENTAL LINES / UGRADNJA GА1-S GENA U RODITELJSKE LINIJE HIBRIDA KUKURUZA BELOG ZRNA POMOĆU MOLEKULARNIH MARKERA
(Društvo selekcionera i semenara Republike Srbije, Beograd, 2023)
Maize Research Institute Zemun Polje has a marker assisted backcross breeding (MABB) program aimed to incorporate the strong allele of incompatibility gene Gа1 into parental components of the hybrids with specific traits ...
Ugradnja Gа1-S gena u roditeljske linije hibrida kukuruza belog zrna pomoću molekularnih markera / Marker assisted Gа1-S incorporation into white maize hybrid´s parental lines
(Beograd : Društvo genetičara SrbijeBeograd : Društvo selekcionara i semenara Republike Srbije, 2023)
U Institutu za kukuruz “Zemun Polje” postoji program selekcije pomoću molekularnih markera (MAS) čiji je cilj ugradnja gena za inkompatibilnost Gа1-S u linije kukuruza koje su roditeljske komponente hibrida belog zrna. ...
Optimization of anthocyanins extraction process from black soybean seed coat for the preparation of maizebased functional food / Optimizacija procesa ekstrakcije antocijana iz semenjače crne soje za pripremu funkcionalne hrane od kukuruza
(Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, 2022)
Kukuruz (Zea Mays L.) je najznačajnija ratarska kultura u Republici Srbiji, koja se gaji na oko milion
hektara godišnje. Soja crnog zrna (Glycine max) se vekovima koristila u tradicionalnoj istočnjačkoj
medicini za ...
Variability seed quality and initial seedling growth of maize hybrids of different fractions after natural seed processing. / Varijabilnost i korelacija između osobina hibridnog semena kuruza različitih frakcija dobijenih posle dorade semena i početnog rasta klijanaca
(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)
Đokić D., M. Tabaković, J. Knežević, B. Milenković, D. Poštić, R. Štrbanović,
R.Stanisavljević (2023). Variability and correlation between quality of maize hybrid
seeds of different fractions obtained after seed processing ...
Potencijal komercijalnih hibrida kukuruza za formiranje akrilamida / Potential of commercial corn hybrids for acrylamide formation
(Beograd : Društvo genetičara Srbije, 2023)
Kukuruz (Zea mais L.) je jedan od najsvestranijih useva za ishranu ljudi u
brojnim zemljama i može se uzgajati u različitim uslovima životne sredine i ima
raznovrsnu upotrebu kao hrana za ljude. Kukuruz mora biti termički ...