Grain properties of new inbred lines in comparison with maize hybrids
Karakteristike zrna novih smooplodnih linija u poređenju sa hibridima kukuruza
Authors
Nikolić, ValentinaŽilić, Slađana

Radosavljević, Milica
Simić, Marijana
Filipović, Milomir

Čamdžija, Zoran
Sečanski, Mile

Article (Published version)
Metadata
Show full item recordAbstract
Grain quality parameters of five new maize inbred lines were investigated and compared with the corresponding properties of two commercial hybrids used in flour production.Kernel of the line L2 had the highest 1000-kernel mass (267.54 g), and line L2 had the highest test mass (844.68 kg m-3).The milling response ranged from 9.80 (L2) to 14.03 s (L1). The largest share of the soft fraction of endosperm was determined in L3 (37.13 %), which is slightly lower than in hybrid ZP 633. The highest protein (12.37 %), as well as crude fibre content (2.59 %) was determined in inbred line L4, while the lowest protein was found in the line L2 (9.36 %), and the lowest crude fibre content (1.81 %) was detected in line L3.All tested maize inbred lines were found to be highly prospective for breeding of new hybrids with improved grain quality parameters
Kukuruz (Zea mays L.) predstavlja jednu od najviše gajenih i najznačajnijih žitarica koje se vekovima koriste u ishrani ljudi i životinja. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispitaju novi genotipovi kukuruza sa povećanim potencijalom za stvaranje komercijalne kategorije semena visoke nutritivne, funkcionalne i tehnološke vrednosti koje bi imalo povoljne karakteristike mlevenja za proizvodnju integralnog kukuruznog brašna. Ispitivani su parametri kvaliteta zrna pet novih samooplodnih linija kukuruza i upoređivani sa odgovarajućim svojstvima dva komercijalna hibrida koja se koriste u proizvodnji brašna. Zrno linije L2 imalo je najvišu apsolutnu masu zrna (267,54 g), a zrno linije L2 najvišu nasipnu masu (844,68 kg m-3). Otpornost na mlevenje kretala se od 9,80 (L2) do 14,03 s(L1). Najveći udeo meke frakcije endosperma utvrđen je u liniji L3 (37,13%), što je nešto niže nego u standardnom hibridu zubanu ZP 633 (41,97%). Najviši sadržaj proteina (12,...37%), kao i sirove celuloze (2,59%) određen je u liniji L4, dok je linija L2 imala najniži sadržaj proteina (9,36%), a linija L3 najniži sadržaj sirove celuloze (1,81%).Utvrđeno je da sve ispitane nove samooplodne linije kukuruza poseduju visok potencijal za selekciju novih hibrida sa poboljšanim parametrima kvaliteta zrna.
Keywords:
inbred lines / maize hybrids / chemical composition / physical traits / whole-grain maize flour / samooplodne linije / hibridi kukuruza / hemijski sastav / fizičke osobine / integralno kukuruzno brašnoSource:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2020, 24, 3-4, 95-99Publisher:
- Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi
Funding / projects:
Collections
Institution/Community
MRIZPTY - JOUR AU - Nikolić, Valentina AU - Žilić, Slađana AU - Radosavljević, Milica AU - Simić, Marijana AU - Filipović, Milomir AU - Čamdžija, Zoran AU - Sečanski, Mile PY - 2020 UR - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/871 AB - Grain quality parameters of five new maize inbred lines were investigated and compared with the corresponding properties of two commercial hybrids used in flour production.Kernel of the line L2 had the highest 1000-kernel mass (267.54 g), and line L2 had the highest test mass (844.68 kg m-3).The milling response ranged from 9.80 (L2) to 14.03 s (L1). The largest share of the soft fraction of endosperm was determined in L3 (37.13 %), which is slightly lower than in hybrid ZP 633. The highest protein (12.37 %), as well as crude fibre content (2.59 %) was determined in inbred line L4, while the lowest protein was found in the line L2 (9.36 %), and the lowest crude fibre content (1.81 %) was detected in line L3.All tested maize inbred lines were found to be highly prospective for breeding of new hybrids with improved grain quality parameters AB - Kukuruz (Zea mays L.) predstavlja jednu od najviše gajenih i najznačajnijih žitarica koje se vekovima koriste u ishrani ljudi i životinja. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispitaju novi genotipovi kukuruza sa povećanim potencijalom za stvaranje komercijalne kategorije semena visoke nutritivne, funkcionalne i tehnološke vrednosti koje bi imalo povoljne karakteristike mlevenja za proizvodnju integralnog kukuruznog brašna. Ispitivani su parametri kvaliteta zrna pet novih samooplodnih linija kukuruza i upoređivani sa odgovarajućim svojstvima dva komercijalna hibrida koja se koriste u proizvodnji brašna. Zrno linije L2 imalo je najvišu apsolutnu masu zrna (267,54 g), a zrno linije L2 najvišu nasipnu masu (844,68 kg m-3). Otpornost na mlevenje kretala se od 9,80 (L2) do 14,03 s(L1). Najveći udeo meke frakcije endosperma utvrđen je u liniji L3 (37,13%), što je nešto niže nego u standardnom hibridu zubanu ZP 633 (41,97%). Najviši sadržaj proteina (12,37%), kao i sirove celuloze (2,59%) određen je u liniji L4, dok je linija L2 imala najniži sadržaj proteina (9,36%), a linija L3 najniži sadržaj sirove celuloze (1,81%).Utvrđeno je da sve ispitane nove samooplodne linije kukuruza poseduju visok potencijal za selekciju novih hibrida sa poboljšanim parametrima kvaliteta zrna. PB - Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi T2 - Journal on Processing and Energy in Agriculture T1 - Grain properties of new inbred lines in comparison with maize hybrids T1 - Karakteristike zrna novih smooplodnih linija u poređenju sa hibridima kukuruza VL - 24 IS - 3-4 SP - 95 EP - 99 DO - 10.5937/jpea24-29626 ER -
@article{ author = "Nikolić, Valentina and Žilić, Slađana and Radosavljević, Milica and Simić, Marijana and Filipović, Milomir and Čamdžija, Zoran and Sečanski, Mile", year = "2020", abstract = "Grain quality parameters of five new maize inbred lines were investigated and compared with the corresponding properties of two commercial hybrids used in flour production.Kernel of the line L2 had the highest 1000-kernel mass (267.54 g), and line L2 had the highest test mass (844.68 kg m-3).The milling response ranged from 9.80 (L2) to 14.03 s (L1). The largest share of the soft fraction of endosperm was determined in L3 (37.13 %), which is slightly lower than in hybrid ZP 633. The highest protein (12.37 %), as well as crude fibre content (2.59 %) was determined in inbred line L4, while the lowest protein was found in the line L2 (9.36 %), and the lowest crude fibre content (1.81 %) was detected in line L3.All tested maize inbred lines were found to be highly prospective for breeding of new hybrids with improved grain quality parameters, Kukuruz (Zea mays L.) predstavlja jednu od najviše gajenih i najznačajnijih žitarica koje se vekovima koriste u ishrani ljudi i životinja. Cilj ovog istraživanja bio je da se ispitaju novi genotipovi kukuruza sa povećanim potencijalom za stvaranje komercijalne kategorije semena visoke nutritivne, funkcionalne i tehnološke vrednosti koje bi imalo povoljne karakteristike mlevenja za proizvodnju integralnog kukuruznog brašna. Ispitivani su parametri kvaliteta zrna pet novih samooplodnih linija kukuruza i upoređivani sa odgovarajućim svojstvima dva komercijalna hibrida koja se koriste u proizvodnji brašna. Zrno linije L2 imalo je najvišu apsolutnu masu zrna (267,54 g), a zrno linije L2 najvišu nasipnu masu (844,68 kg m-3). Otpornost na mlevenje kretala se od 9,80 (L2) do 14,03 s(L1). Najveći udeo meke frakcije endosperma utvrđen je u liniji L3 (37,13%), što je nešto niže nego u standardnom hibridu zubanu ZP 633 (41,97%). Najviši sadržaj proteina (12,37%), kao i sirove celuloze (2,59%) određen je u liniji L4, dok je linija L2 imala najniži sadržaj proteina (9,36%), a linija L3 najniži sadržaj sirove celuloze (1,81%).Utvrđeno je da sve ispitane nove samooplodne linije kukuruza poseduju visok potencijal za selekciju novih hibrida sa poboljšanim parametrima kvaliteta zrna.", publisher = "Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi", journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture", title = "Grain properties of new inbred lines in comparison with maize hybrids, Karakteristike zrna novih smooplodnih linija u poređenju sa hibridima kukuruza", volume = "24", number = "3-4", pages = "95-99", doi = "10.5937/jpea24-29626" }
Nikolić, V., Žilić, S., Radosavljević, M., Simić, M., Filipović, M., Čamdžija, Z.,& Sečanski, M.. (2020). Grain properties of new inbred lines in comparison with maize hybrids. in Journal on Processing and Energy in Agriculture Novi Sad : Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi., 24(3-4), 95-99. https://doi.org/10.5937/jpea24-29626
Nikolić V, Žilić S, Radosavljević M, Simić M, Filipović M, Čamdžija Z, Sečanski M. Grain properties of new inbred lines in comparison with maize hybrids. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2020;24(3-4):95-99. doi:10.5937/jpea24-29626 .
Nikolić, Valentina, Žilić, Slađana, Radosavljević, Milica, Simić, Marijana, Filipović, Milomir, Čamdžija, Zoran, Sečanski, Mile, "Grain properties of new inbred lines in comparison with maize hybrids" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 24, no. 3-4 (2020):95-99, https://doi.org/10.5937/jpea24-29626 . .