РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
Институт за кукуруз „Земун поље", Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Enhancement of antioxidant activity and bioactive compound contents in yellow soybean by plant-extract-based products

Thumbnail
2019
2020-Arch_Biol_Sci-0354-46641900024D.pdf (430.4Kb)
Аутори
Đurović, Sanja
Dragičević, Vesna
Waisi, Hađi
Pagnacco, Maja C.
Luković, Nevena
Knežević-Jugović, Zorica
Nikolić, Bogdan
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Polyphenols present in different plant cell organelles increase the resistance of plants to various types of environmental stresses. We investigated the possibility of increasing the content of bioactive compounds in the seed of yellow soybean variety Laura. The soybean was treated during vegetation with five products based on plant extracts, on the assumption of enrichment of plants with various nutrients. Soybean flour extracts were screened spectrophotometrically for total phenolic content and antioxidant activity. The antioxidant activity was evaluated using three methods. The content of phenolic acids was determined by HPLC, and the raw protein content was estimated by the Kjeldahl method. Depending on the treatment, variations in the quantity of individual phenolic acids with up to 90% higher concentration as compared to the control were observed. Controlled usage of certain plant extracts can increase the concentration of the target group of bioactive compounds in the samples.... The synergistic effect of proteins and phenolic compounds on the antioxidant activity of extracts was detected. The results of this study are not only important from the aspect of plant resistance to various types of stress, but also when considering soybean as a functional food.

Кључне речи:
antioxidant activity / plant extracts / phenolic acids / soybean seeds
Извор:
Archives of Biological Sciences, 2019, 71, 3, 425-434
Издавач:
  • Beograd : Instiut za biološka istraživanja "Siniša Stanković"
Пројекти:
  • Испитивање и верификација метода за мултидисциплинарне форензичке анализе у функцији непролиферације оружја за масовно уништење (RS-37021)
  • Разрада интегрисаног управљања и примене савремених принципа сузбијања штетних организама у заштити биља (RS-31018)
  • info:eu-repo/grantAgreement/MESTD/Technological Development (TD or TR)/172015/RS// (RS-172015)
  • Интегрални системи гајења ратарских усева: очување биодиверзитета и плодности земљишта (RS-31037)

DOI: 10.2298/ABS190123024D

ISSN: 0354-4664

WoS: 000491998600005

[ Google Scholar ]
URI
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/806
Колекције
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Институција
MRIZP

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB