Приказ основних података о документу

Genetički modifikovane biljke - nutritivni i zdravstveni aspekti

dc.creatorJovanović, Rade
dc.creatorMladenović Drinić, Snežana
dc.creatorDrinić, Goran
dc.date.accessioned2019-05-16T12:05:20Z
dc.date.available2019-05-16T12:05:20Z
dc.date.issued2004
dc.identifier.issn0354-1320
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/79
dc.description.abstractGenetically modified plants (GMP) with specific traits, have been developed by transfer of a single or several genes within or among species. Already, genetically modified sorts of cotton, soybean, oilseed rape as well as corn hybrids with gene for herbicide tolerance, insect and virus resistance, improving nutrition characteristics have been created. The use of genetically modified crops as animal feed from nutritional aspects have great potential but otherwise raised concerns about potentional risks in scientific community all over the world. Potential risks include development of allergic reactions, transfer of antibiotic gene to gut bacteria of animal and development of antibiotic resistance and potential adverse health effect in animals. The study of food safety obtained from genetically modified crops in the nutrition of animals has been conducted throughout the whole world. The results obtained have demonstrated no difference in the quality of the milk, meat and eggs of animals that had eaten either transgenic or no-transgenic feed. Of course, long term and thorough research should give more reliable results.en
dc.description.abstractGenetički modifikovane biljke (GMB), sa specifičnim karakteristikama, stvorene su zahvaljujući visokom razvoju tehnologije koja je omogućila prenos gena unutar ili između vrsta. Tako su već stvorene genetički modifikovane sorte soje, pamuka, uljane repice kao i hibridi kukuruza sa unetim genom za tolerantnost na herbicide, otpornost na insekte ili sa poboljšanim nutritivnim karakteristikama. Primena GM biljaka u ishrani domaćih životinja sa nutritivnog aspekta pruža velike mogućnosti dok sa druge strane potencijalni rizici njihovog korišćenja izazivaju brojne polemike u naučnim i stručnim krugovima. Kao najveći potencijalni rizik njihove primene navodi se opasnost od pojave rezistentnosti na antibiotike alergijske reakcije ali i razni drugi mogući neželjeni efekti na zdravstveno stanje. U cilju rešavanja ovih dilema sprovedena su brojna istraživanja koja su obuhvatila ispitivanje bezbednosti hrane dobijene od GM biljaka kod ishrane domaćih životinja. Rezultati dosadašnjih istraživanja su pokazala da se životinjski proizvodi dobije-ni od životinja hranjenih genetički modifkovanim biljkama ne razlikuju od onih hranjenih nemodifikovanim biljakama i nemaju uticaj na kvalitet mesa, mleka i jaja. Naravno, pravi potpun odgovor treba da pruže buduća obimnija istraživanja koja bi trebalo da daju relevantne podatke kako bi se ove dileme resile.sr
dc.publisherInstitut PKB Agroekonomik, Padinska skela
dc.rightsopenAccess
dc.sourceZbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik
dc.subjectgenetically modified cropsen
dc.subjectfeeden
dc.subjectfarm animalen
dc.subjecthealth effecten
dc.subjectgentički modifikovane biljkesr
dc.subjectishranasr
dc.subjectdomaće životinjesr
dc.subjectzdravstveno stanjesr
dc.titleGenetically modified plants-nutritive and health aspectsen
dc.titleGenetički modifikovane biljke - nutritivni i zdravstveni aspektisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume10
dc.citation.issue2
dc.citation.spage45
dc.citation.epage52
dc.citation.other10(2): 45-52
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2696/77.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_79
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу