РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
Институт за кукуруз „Земун поље", Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед записа 
  •   РИК
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед записа
  •   РИК
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед записа
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects

Tehnologija prerade i korišćenje kukuruza - dostignuća i perspektive

Thumbnail
2018
715.pdf (181.9Kb)
Аутори
Milašinović-Šeremešić, Marija
Radosavljević, Milica
Terzić, Dušanka
Nikolić, Valentina
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Since its establishment the Maize Research Institute, Zemun Polje has been having an extremely important role in the improvement of maize production and utilisation. The aim of this manuscript is to present results of studies on chemical composition, physical and technological grain traits, i.e. utilisable value of the most widely grown ZP maize hybrids. Previous achievements and prospects of the development of chemistry and processing technology of maize grain as a highly valuable renewable raw material for industrial processing, different technical purposes and the food and feed production are presented. Results gained in many decades of studies show that maize hybrids developed at the Maize Research Institute, Zemun Polje are the unique initial material for the production of starch, bioethanol and highly-valuable food and feed, as well as a reliable sign-post for researchers performing maize breeding and selection in order to direct future studies within this field.
Od svog osnivanja pa sve do danas, Institut za kukuruz 'Zemun Polje' imao je izuzetno važnu ulogu u unapređenju proizvodnje i korišćenja kukuruza. Uporedo sa ispitivanjem i ocenom kvaliteta hibrida kukuruza namenjenih proizvodnji zrna vrši se selekcija, ispitivanje i ocena silažnih formi kukuruza, odnosno ocena upotrebne vrednosti i kvaliteta kukuruzne biljke za ishranu životinja. Selekcionisani su hibridi kukuruza koji se na osnovu ispitivanih parametara kvaliteta zrna mogu svrstati u hibride visokog potencijala rodnosti, visokog tehnološkog i nutritivnog kvaliteta, konkurentni hibridima kukuruza domaćih i inostranih selekcionih kompanija. U našoj zemlji Institut za kukuruz 'Zemun Polje' je jedina naučna ustanova u kojoj se već više od pola veka sveobuhvatno radi na istraživanjima unapređenja tehnologije prerade i korišćenja kukuruza. U okviru ovog naučnoistraživačkog programa postignuti su izuzetno značajni rezultati, kao u retko kojoj naučnoj oblasti. Cilj ovog rada je bio da se pri...kažu rezultati ispitivanja hemijskog sastava, fizičkih i tehnoloških svojstava zrna, odnosno upotrebne vrednosti zrna najšire gajenih zemunpoljskih hibrida kukuruza. Opisana su dosadašnja dostignuća i perspektive budućeg razvoja hemije i tehnologije prerade zrna kukuruza kao visoko vredne prirodno obnovljive sirovine za industrijsku preradu, različite tehničke namene i proizvodnju raznovrsne hrane za ljude i životinje. Rezultati višedecenijskih istraživanja su pokazali da hibridi kukuruza stvoreni u Institutu za kukuruz 'Zemun Polje' predstavljaju jedinstven polazni materijal za proizvodnju skroba, bioetanola i visokovredne hrane za ljude i životinje, kao i pouzdani putokaz istraživačima koji se bave njegovom selekcijom, u kom pravcu usmeriti buduća istraživanja u ovoj oblasti.

Кључне речи:
maize / grain quality / processing technology / utilisation / kukuruz / kvalitet zrna / tehnologija prerade / upotreba
Извор:
Journal on Processing and Energy in Agriculture, 2018, 22, 3, 113-116
Издавач:
  • Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
Финансирање / пројекти:
  • Побољшање својстава кукуруза и соје молекуларним и конвенционалним оплемењивањем (RS-31068)

DOI: 10.5937/JPEA1803113M

ISSN: 1821-4487

[ Google Scholar ]
URI
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/717
Колекције
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Институција/група
MRIZP
TY  - JOUR
AU  - Milašinović-Šeremešić, Marija
AU  - Radosavljević, Milica
AU  - Terzić, Dušanka
AU  - Nikolić, Valentina
PY  - 2018
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/717
AB  - Since its establishment the Maize Research Institute, Zemun Polje has been having an extremely important role in the improvement of maize production and utilisation. The aim of this manuscript is to present results of studies on chemical composition, physical and technological grain traits, i.e. utilisable value of the most widely grown ZP maize hybrids. Previous achievements and prospects of the development of chemistry and processing technology of maize grain as a highly valuable renewable raw material for industrial processing, different technical purposes and the food and feed production are presented. Results gained in many decades of studies show that maize hybrids developed at the Maize Research Institute, Zemun Polje are the unique initial material for the production of starch, bioethanol and highly-valuable food and feed, as well as a reliable sign-post for researchers performing maize breeding and selection in order to direct future studies within this field.
AB  - Od svog osnivanja pa sve do danas, Institut za kukuruz 'Zemun Polje' imao je izuzetno važnu ulogu u unapređenju proizvodnje i korišćenja kukuruza. Uporedo sa ispitivanjem i ocenom kvaliteta hibrida kukuruza namenjenih proizvodnji zrna vrši se selekcija, ispitivanje i ocena silažnih formi kukuruza, odnosno ocena upotrebne vrednosti i kvaliteta kukuruzne biljke za ishranu životinja. Selekcionisani su hibridi kukuruza koji se na osnovu ispitivanih parametara kvaliteta zrna mogu svrstati u hibride visokog potencijala rodnosti, visokog tehnološkog i nutritivnog kvaliteta, konkurentni hibridima kukuruza domaćih i inostranih selekcionih kompanija. U našoj zemlji Institut za kukuruz 'Zemun Polje' je jedina naučna ustanova u kojoj se već više od pola veka sveobuhvatno radi na istraživanjima unapređenja tehnologije prerade i korišćenja kukuruza. U okviru ovog naučnoistraživačkog programa postignuti su izuzetno značajni rezultati, kao u retko kojoj naučnoj oblasti. Cilj ovog rada je bio da se prikažu rezultati ispitivanja hemijskog sastava, fizičkih i tehnoloških svojstava zrna, odnosno upotrebne vrednosti zrna najšire gajenih zemunpoljskih hibrida kukuruza. Opisana su dosadašnja dostignuća i perspektive budućeg razvoja hemije i tehnologije prerade zrna kukuruza kao visoko vredne prirodno obnovljive sirovine za industrijsku preradu, različite tehničke namene i proizvodnju raznovrsne hrane za ljude i životinje. Rezultati višedecenijskih istraživanja su pokazali da hibridi kukuruza stvoreni u Institutu za kukuruz 'Zemun Polje' predstavljaju jedinstven polazni materijal za proizvodnju skroba, bioetanola i visokovredne hrane za ljude i životinje, kao i pouzdani putokaz istraživačima koji se bave njegovom selekcijom, u kom pravcu usmeriti buduća istraživanja u ovoj oblasti.
PB  - Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
T2  - Journal on Processing and Energy in Agriculture
T1  - Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects
T1  - Tehnologija prerade i korišćenje kukuruza - dostignuća i perspektive
VL  - 22
IS  - 3
SP  - 113
EP  - 116
DO  - 10.5937/JPEA1803113M
UR  - conv_655
ER  - 
@article{
author = "Milašinović-Šeremešić, Marija and Radosavljević, Milica and Terzić, Dušanka and Nikolić, Valentina",
year = "2018",
abstract = "Since its establishment the Maize Research Institute, Zemun Polje has been having an extremely important role in the improvement of maize production and utilisation. The aim of this manuscript is to present results of studies on chemical composition, physical and technological grain traits, i.e. utilisable value of the most widely grown ZP maize hybrids. Previous achievements and prospects of the development of chemistry and processing technology of maize grain as a highly valuable renewable raw material for industrial processing, different technical purposes and the food and feed production are presented. Results gained in many decades of studies show that maize hybrids developed at the Maize Research Institute, Zemun Polje are the unique initial material for the production of starch, bioethanol and highly-valuable food and feed, as well as a reliable sign-post for researchers performing maize breeding and selection in order to direct future studies within this field., Od svog osnivanja pa sve do danas, Institut za kukuruz 'Zemun Polje' imao je izuzetno važnu ulogu u unapređenju proizvodnje i korišćenja kukuruza. Uporedo sa ispitivanjem i ocenom kvaliteta hibrida kukuruza namenjenih proizvodnji zrna vrši se selekcija, ispitivanje i ocena silažnih formi kukuruza, odnosno ocena upotrebne vrednosti i kvaliteta kukuruzne biljke za ishranu životinja. Selekcionisani su hibridi kukuruza koji se na osnovu ispitivanih parametara kvaliteta zrna mogu svrstati u hibride visokog potencijala rodnosti, visokog tehnološkog i nutritivnog kvaliteta, konkurentni hibridima kukuruza domaćih i inostranih selekcionih kompanija. U našoj zemlji Institut za kukuruz 'Zemun Polje' je jedina naučna ustanova u kojoj se već više od pola veka sveobuhvatno radi na istraživanjima unapređenja tehnologije prerade i korišćenja kukuruza. U okviru ovog naučnoistraživačkog programa postignuti su izuzetno značajni rezultati, kao u retko kojoj naučnoj oblasti. Cilj ovog rada je bio da se prikažu rezultati ispitivanja hemijskog sastava, fizičkih i tehnoloških svojstava zrna, odnosno upotrebne vrednosti zrna najšire gajenih zemunpoljskih hibrida kukuruza. Opisana su dosadašnja dostignuća i perspektive budućeg razvoja hemije i tehnologije prerade zrna kukuruza kao visoko vredne prirodno obnovljive sirovine za industrijsku preradu, različite tehničke namene i proizvodnju raznovrsne hrane za ljude i životinje. Rezultati višedecenijskih istraživanja su pokazali da hibridi kukuruza stvoreni u Institutu za kukuruz 'Zemun Polje' predstavljaju jedinstven polazni materijal za proizvodnju skroba, bioetanola i visokovredne hrane za ljude i životinje, kao i pouzdani putokaz istraživačima koji se bave njegovom selekcijom, u kom pravcu usmeriti buduća istraživanja u ovoj oblasti.",
publisher = "Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad",
journal = "Journal on Processing and Energy in Agriculture",
title = "Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects, Tehnologija prerade i korišćenje kukuruza - dostignuća i perspektive",
volume = "22",
number = "3",
pages = "113-116",
doi = "10.5937/JPEA1803113M",
url = "conv_655"
}
Milašinović-Šeremešić, M., Radosavljević, M., Terzić, D.,& Nikolić, V.. (2018). Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects. in Journal on Processing and Energy in Agriculture
Nacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad., 22(3), 113-116.
https://doi.org/10.5937/JPEA1803113M
conv_655
Milašinović-Šeremešić M, Radosavljević M, Terzić D, Nikolić V. Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects. in Journal on Processing and Energy in Agriculture. 2018;22(3):113-116.
doi:10.5937/JPEA1803113M
conv_655 .
Milašinović-Šeremešić, Marija, Radosavljević, Milica, Terzić, Dušanka, Nikolić, Valentina, "Maize processing and utilisation technology: Achievements and prospects" in Journal on Processing and Energy in Agriculture, 22, no. 3 (2018):113-116,
https://doi.org/10.5937/JPEA1803113M .,
conv_655 .

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB