РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
Институт за кукуруз „Земун поље", Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Small grain cereals compared for dietary fibre and protein contents

Poređenje sitnozrnih žitarica prema sadržaju dijetalnih vlakana i proteina

Thumbnail
2011
372.pdf (275.2Kb)
Аутори
Žilić, Slađana
Dodig, Dejan
Milašinović-Šeremešić, Marija
Kandić, Vesna
Kostadinović, Marija
Prodanović, Slaven
Savić, Đorđe
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
The content of dietary fibres (cellulose, hemicellulose, lignin, NDF, ADF), tryptophan and proteins, as well as their quality index were determined in whole grains of bread and durum wheat, rye, hull-less barley and hull-less oat, each represented with four genotypes. In addition, content of β-glucans in hull-less barley were determined. In average, hull-less barley and oat had the lowest content of hemicellulose (22.54 and 13.11% d.m., respectively), cellulose (1.36 and 1.41% d.m., respectively), lignin (0.98 and 0.49% d.m., respectively), as well as NDF (24.84 and 15.16% d.m., respectively) and ADF (2.30 and 2.04% d.m., respectively). In average, the highest content of hemicellulose was in durum wheat (33.47% d.m.), followed by rye (29.63% d.m.), and bread wheat (23.24% d.m.). Among tested hull-less barley genotypes the the content of β-glucans ranged from 4.1% d.m. (IWHBON 97-18) to 5.6% d.m. (Apolon). The highest content of proteins (on average 15.65% d.m.) and tryptophan (on avera...ge 0.206% d.m.) was in hull-less oat. Hull-less barley had the highest protein quality index (1.48%) followed by bread and durum wheat and hull-less oat (IQ 1.35, 1.34 and 1.31%, respectively), and rye (IQ 0.93%). The results indicate that there is genetic diversity in content of dietary fibres and proteins among tested genotypes and that it should be possible to selectively breed for lines with high nutrition capacities, as well as, to improved diet requirements.

U zrnu genotipova hlebne i durum pšenice, raži, golozrnog ječma i golozrnog ovsa određen je sadžaj dijetalnih vlakana (celuloze, hemiceluloze, lignina, NDF-a, ADF- a), triptofana i proteina, kao i njihov indeks kvaliteta. Pored toga određen je i sadržaj β-glukana u zrnu četiri reprezentativna genotipa golozrnog ječma. U proseku, golozrni ječam i ovas imali su najniži sadržaj hemiceluloze (22.54 i 13.11% s.m.), celuloze (1.36 i 1.41% s.m.), lignina (0.98 i 0.49% s.m.), kao i NDF (24.84 i 15.16% s.m.) i ADF (2.30 i 2.04% s.m.). Najviši sadržaj hemiceluloze bio je u zrnu durum šenice (u proseku 33.47% s.m.), sledi raž (u proseku 29.63% s.m.) i hlebna pšenica (u proseku 23.24% s.m.). U zrnu ispitivanih genotipovima golozrnog ječma sadržaj β-glukana se kretao od 4.1% d.m. (IWHBON 97-18) do 5.6% d.m. (Apolon). Najviši sadržaj proteina (u proseku 15.65% d.m.) i triptofana (u proseku 0.206% d.m.) bio je u zrnu golozrnog ovsa. Najviši indeks kvaliteta proteina bio je u zrnu golozrnog ječma (u p...roseku 1.48%), sledi hlebna i durum pšenica i golozrni ovas (1.35, 1.34 i 1.31%), a zatim raž (0.93%). Rezultati ukazuju na genetičku divergentnost u sadržaju dijetalnih vlakana i proteina između ispitivanih genotipova i mogućnost odabira genotipova za selekcione linija visokog nutritivnog kapaciteta, kao za i poboljšane zahteva ishrane.

Кључне речи:
dietary fibre / protein / small grain cereals / sugar / tryptophan
Извор:
Genetika, 2011, 43, 2, 381-395
Издавач:
  • Društvo genetičara Srbije, Beograd
Пројекти:
  • Коришћење биљних извора протеина, дијеталних влакана и антиоксиданаса у производњи хране (RS-31069)

DOI: 10.2298/GENSR1102381Z

ISSN: 0534-0012

WoS: 000299729600017

Scopus: 2-s2.0-83355164350
[ Google Scholar ]
14
7
URI
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/374
Колекције
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Институција
MRIZP

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB