Приказ основних података о документу

Savremene metode određivanja kvaliteta i tehnološke vrednosti kukuruza

dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.creatorBožović, Irina
dc.creatorBekrić, Vitomir
dc.creatorJakovljević, Jovan
dc.creatorJovanović, Rade
dc.creatorŽilić, Slađana
dc.creatorTerzić, Dušanka
dc.date.accessioned2019-05-16T12:03:42Z
dc.date.available2019-05-16T12:03:42Z
dc.date.issued2001
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/21
dc.description.abstractAn ever growing importance of contemporary maize processing has imposed a need for more intensive research, within a field of quality and technological value of grain, as well as, relations between quality factors and maize utilization. A new concept of the developed maize market encompasses the identification of the most important utilization, as well as, requirements of each single use pertaining the essential grain properties. Several methods and tests for determination of properties, such as kernel hardness, kernel density, floatation index and water absorption index that are very important for estimation of the maize utilizable value, have been modified, according to contemporary tendencies in the world research, in the course of the long-term maize quality testing performed at the Department of technological research of the Maize Research Institute Zemun Polje.en
dc.description.abstractRastući značaj suvremenih procesa prerade kukuruza nametnuo je potrebu intenziviranja istraživanja u oblasti kvaliteta i tehnološke urednosti zrna, kao i veze između faktora kvaliteta i upotrebe kukuruza. Novi koncept razvijenog tržišta kukuruza je da se identifikuju najznačajnije upotrebe, kao i zahtevi svake pojedinačne upotrebe u pogledu najbitnijih svojstava zrna. Sledeći tendencije savremenih svetskih istraživanja u višegodišnjim ispitivanjima kvaliteta kukuruza u Odseku za tehnološka istraživanja Instituta za kukuruz modifikovano je više metoda i testova za određivanje svojstava, kao što su tvrdoća zrna, gustina, indeks flotacije i indeks apsorpcije vode, koja su od izuzetnog značaja za procenu upotrebne urednosti kukuruza.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectmaize kernelen
dc.subjectmaize qualityen
dc.subjectkernel hardnessen
dc.subjectdensityen
dc.subjectflotation indexen
dc.subjectwater absorption indexen
dc.subjectkukuruzno zrnosr
dc.subjectkvalitet kukuruzasr
dc.subjecttvrdoća zrnasr
dc.subjectgustinasr
dc.subjectindeks flotacijesr
dc.subjectindeks apsorpcije vodesr
dc.titleContemporary evaluation methods of maize quality and technological valuesen
dc.titleSavremene metode određivanja kvaliteta i tehnološke vrednosti kukuruzasr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume5
dc.citation.issue3
dc.citation.spage85
dc.citation.epage88
dc.citation.other5(3): 85-88
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2133/19.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_21
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу