РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
Институт за кукуруз „Земун поље", Београд, Србија
    • English
    • Српски
    • Српски (Serbia)
  • Српски (ћирилица) 
    • Енглески
    • Српски (ћирилица)
    • Српски (латиница)
  • Пријава
Преглед рада 
  •   РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед рада
  •   РИК - Репозиторијум института за кукуруз „Земун поље", Београд
  • MRIZP
  • Радови истраживача / Researchers' publications
  • Преглед рада
JavaScript is disabled for your browser. Some features of this site may not work without it.

Characterisation of oat bran products with and without supercritical carbon dioxide extraction

Само за регистроване кориснике
2007
Аутори
Stevenson, David G.
Eller, Fred J.
Radosavljević, Milica
Jane, Jay-lin
Inglett, George E.
Чланак у часопису (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документу
Апстракт
Morphology, starch structures and thermal and pasting properties of oat bran concentrate (OBC) and Nutrim-OB (NOB), a jet-cooked oat bran product, with or without supercritical carbon dioxide extraction (SCD) were studied. Oil composition was analysed. OBC had three thermal transitions, starch gelatinisation and two amylose-lipid complex transitions. NOB only had amorphous amylose-lipid transition. SCD significantly decreased gelatinisation temperatures of OBC. Pasting properties, showed NOB had significantly higher peak viscosity and breakdown, with significantly lower final viscosity, setback and pasting temperature compared with OBC. SCD increased peak viscosity for NOB and final viscosity for OBC. Thermogravimetric analysis showed NOB had higher water-holding capacity (WHC) than OBC, while SCD decreased WHC. Amylopectin molecular weight was 3.4 x 10(8) for OBC and was significantly lower for NOB (1.4 x 10(8)). Predominant fatty acids were oleic (41%), linoleic (38%) and palmitic (1...6%). Study showed NOB had different properties from OBC thereby expanding industrial applications.

Кључне речи:
beta-glucan / hydrocolloid / lipid extraction / oat bran / physicochemical properties / starch
Извор:
International Journal of Food Science and Technology, 2007, 42, 12, 1489-1496
Издавач:
  • Blackwell Publishing, Oxford

DOI: 10.1111/j.1365-2621.2006.01370.x

ISSN: 0950-5423

WoS: 000251504100015

Scopus: 2-s2.0-36849093376
[ Google Scholar ]
8
7
URI
http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/182
Колекције
  • Радови истраживача / Researchers' publications
Институција
MRIZP

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB
 

 

Комплетан репозиторијумИнституцијеАуториНасловиТемеОва институцијаАуториНасловиТеме

Статистика

Преглед статистика

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
О Репозиторијуму Института за кукуруз „Земун поље“ (РИК) | Пошаљите запажања

OpenAIRERCUB