Приказ основних података о документу

Uticaj sadržaja vlage u zrnu kukuruza kokičara na zapreminu kokičavosti

dc.creatorPajić, Zorica
dc.creatorSrdić, Jelena
dc.creatorTodorović, Goran
dc.date.accessioned2019-05-16T12:07:09Z
dc.date.available2019-05-16T12:07:09Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn1450-5029
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/148
dc.description.abstractPopcorn grain consists of the three basic components: pericarp, endosperm and germ. Endosperm of popcorn grain is mostly composed of hard or corneous endosperm, with small polygonal compact starch granules without air interspaces. Soft or floury endosperm contains large, spherical starch granules with extensive intergranular space. When grain is heated, water within the grain transforms into steam and provides the pressure that causes breaking of pericarp and explosion of grain. The grain moisture content is a very important parameter that affects the level of the popping volume. The effect of the grain moisture content on the expression of the stated trait is presented in this study. According to obtained results, depending on a genotype - hybrid, the optimum grain moisture ranged from 13.0% to 14.2%. If grain moisture drops bellow this range or exceeds 15%, the popping volume decreases.en
dc.description.abstractEndosperm zrna kokičara najvećim delom čini tvrdi ili staklasti endosperm koji je građen od sitnih poligonalnih, gusto zbijenih skrobnih zrna bez vazdušnog međuprostora. Meki ili brašnavi endosperm je sastavljen od krupnih sferičnih skrobnih granula sa dosta vazdušnog prostora između granula. Zagrevanjem zrna, voda unutar zrna prelazi u paru koja stvara pritisak koji izaziva pucanje perikarpa i eksploziju zrna. Sadržaj vlage u zrnu je veoma važan parametar koji utiče na visinu zapremine kokičavosti. U radu je ispitivan uticaj sadržaja vlage u zrnu na ispoljavanje navedene osobine. Utvrđeno je da je optimalna vlažnost zrna od 13,0% do 14,2%, zavisno od genotipa - hibrida. Smanjenjem sadržaja vlage, kokičavost opada, a takođe ako je sadržaj vlage u zrnu visok, preko 15%, zapremina kokičavosti se smanjuje.sr
dc.publisherNacionalno društvo za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi, Novi Sad
dc.relationMinistarstvo nauke Republike Srbije, projekat br. BT-6800B: Oplemenjivanje kukuruza šećerca i kokičara
dc.rightsopenAccess
dc.sourceČasopis za procesnu tehniku i energetiku u poljoprivredi / PTEP
dc.subjectpopcornen
dc.subjectgrain moistureen
dc.subjectpopping volumeen
dc.subjectkukuruz kokičarsr
dc.subjectvlaga zrnasr
dc.subjectzapremina kokičavostisr
dc.titleEffects of the popcorn grain moisture content on the popping volumeen
dc.titleUticaj sadržaja vlage u zrnu kukuruza kokičara na zapreminu kokičavostisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume10
dc.citation.issue3-4
dc.citation.spage122
dc.citation.epage123
dc.citation.other10(3-4): 122-123
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2089/146.pdf
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_148
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу