Kvalitet zrna i mogućnosti primene deset novorazvijenih ZP hibrida kukuruza
Grain quality and possibilities for application of ten recently developed ZP maize hybrids
Аутори
Nikolić, ValentinaSimić, Marijana
Žilić, Slađana
Milovanović, Danka
Filipović, Milomir
Vančetović, Jelena
Srdić, Jelena
Конференцијски прилог (Објављена верзија)
Метаподаци
Приказ свих података о документуАпстракт
Proces oplemenjivanja hibrida kukuruza (Zea mays L.) decenijama je bio
usmeren ka dobijanju viših prinosa zrna i povećanju tolerancije na faktore životne
sredine i biološke stresore, dok je kvalitet zrna bio od sekundarnog značaja. Rezultati
višegodišnjih istraživanja ukazuju na bojazan od smanjenja kvaliteta zrna
kao direktne posledice oplemenjivanja na veći prinos. Ova studija je imala za cilj
da ispita kvalitet zrna deset nedavno razvijenih ZP hibrida kukuruza kako bi se
utvrdila njihova pogodnost za različite primene. Tri uzastopne godine analizirani
su fizička svojstva i hemijski sastav sedam žutih, dva crvena zubana i jednog hibrida
kokičara različitih grupa zrenja. Rezultati su pokazali određene varijacije koje su
se manifestovale kao statističke razlike u pogledu pojedinih osobina kvaliteta zrna,
a koje se mogu pripisati faktorima sredine, kao što su temperaturne fluktuacije
i godišnji nivoi padavina, kao i genetska stabilnost ispitivanih hibrida kukuruza.
Apsolut...na masa zrna, karakteristika značajnaza mokro mlevenjezbog višeg prinosa
skroba i proteina i manjeg prinosa vlakana, kretala se od 136,60 g u kokičaru
ZP 6119k do 400,40 g u žutom zubanu ZP 6364. Udeo tvrdog endosperma, koji
utiče na efikasnost mlevenja zrna, kretao se od 48,23% (ZP 4123) do 75,11% (ZP
6119k). Najviši sadržaj skroba (72,31%) utvrđen je kod hibrida ZP 4123, dok su
proteini,esencijalni makronutrijenti,bili najzastupljeniji u ZP 6119k (12,53%) i ZP
6715 (11,07%). Dobijeni rezultati ukazuju da analizirani hibridi kukuruza mogu
pružiti različite mogućnosti primene u proizvodnji hrane za ljude i životinje, kao
i drugim industrijama.
The hybrid maize (Zea mays L.) breeding process has, for decades, been focused
on obtaining higher grain yields and increased tolerance towards environmental
and biological stressors, while grain quality was of secondary importance. The results
of long-term research indicate a concern about a decrease in grain quality as a
direct result of breeding for higher yield. This study aimed to investigate the grain
quality of ten recently developed ZP maize hybrids to determine their suitability
for different applications. The physical properties and chemical composition of
seven yellow dents, two red dents, and one popcorn hybrid of different maturity
groups, were analyzed for three consecutive years. The results showed some variation
manifested as statistical differences regarding individual grain quality traits
that may be attributed to environmental factors, such as temperature fluctuations
and yearly precipitation levels, as well as the genetic stability of the studied maize
h...ybrids. The 1000-kernel weight, a preferred wet-milling characteristic associated
with higher starch and protein yield and lesser fiber contents, ranged from 136.60 g
in popcorn hybrid ZP 6119k to 400.40 g in yellow dent ZP 6364. Hard endosperm
share, which affects the efficacy of grain milling, ranged from 48.23% (ZP 4123) to
75.11% (ZP 6119k). The highest starch content (72.31%) was determined in hybrid
ZP 4123, while ZP 6119k (12.53%) and ZP 6715 (11.07%) were the most abundant
in proteins, among essential macronutrients. The obtained results indicate that the
analyzed maize hybrids may provide various possibilities for application in food,
feed, and other industries.
Кључне речи:
hibridi kukuruza / fizičke osobine / hemijski sastav / tehnološki kvalitet / integralno kukuruzno brašno / maize hybrids / physical traits / chemical composition / technological quality / wholegrain maize flourИзвор:
10. simpozijum Društva selekcionera i semenara Republike Srbije i 7. simpozijum Sekcije za oplemenjivanje organizama Društva genetičara Srbije, Vrnjačka Banja, 16-18. oktobar 2023. - Zbornik apstrakata, 2023, 101-102Издавач:
- Beograd : Društvo genetičara Srbije
Финансирање / пројекти:
- Министарство науке, технолошког развоја и иновација Републике Србије, институционално финансирање - 200040 (Институт за кукуруз 'Земун поље', Београд-Земун) (RS-MESTD-inst-2020-200040)
- Projekt 101059942 — CREDIT Vibes (2023-2025)