Приказ основних података о документу

Uporedno ispitivanje skroba i izolovanje iz Amaranthus cruentus i kukuruza (Zea mays L)

dc.creatorRadosavljević, Milica
dc.date.accessioned2019-05-16T12:06:39Z
dc.date.available2019-05-16T12:06:39Z
dc.date.issued2006
dc.identifier.issn0534-0012
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/130
dc.description.abstractStarch is a very important, naturally renewable and relatively inexpensive raw material. Since the current industrial production establishes demands pertaining starch quality, a greater attention has been paid to development and improvement of existing technological procedures for starch isolated from different botanical sources. This paper describes the procedure for amaranth starch isolation. Starch was isolated from Amaranthus cruentus seeds by low alkaline steeping and protease treatments. The properties of isolated amaranth starch were analyzed and compared with those of normal and waxy maize starches.en
dc.description.abstractSkrob je veoma važan prirodno obnovljiv i relativno jevtin sirovinski materijal. Pošto moderna industrija postavlja određene zahteve u pogledu njegovog kvaliteta, razvoju novih i unapređenju postojećih tehnoloških postupaka za dobijanje skroba različitog botaničkog porekla pridaje se sve veći značaj. U ovom radu opisan je postupak za dobijanje skroba alkalnom ekstrakcijom. Skrob je izolovan iz semena vrste Amaranthus cruentus primenom alkalnog močenja i enzimskog tretmana. Osobine izolovanog skroba ispitivane su različitim metodama i poređene sa osobinama normalnog i voštanog kukuruznog skroba.sr
dc.publisherDruštvo genetičara Srbije, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.rights.urihttps://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/
dc.sourceGenetika
dc.subjectAmaranth seedsen
dc.subjectstarchen
dc.subjectalkaline isolationen
dc.subjectproteaseen
dc.subjectpropertiesen
dc.titleComparison of Amaranthus cruentus and Zea mays L. stach characteristicsen
dc.titleUporedno ispitivanje skroba i izolovanje iz Amaranthus cruentus i kukuruza (Zea mays L)sr
dc.typearticle
dc.rights.licenseBY-NC-ND
dc.citation.volume38
dc.citation.issue1
dc.citation.spage31
dc.citation.epage36
dc.citation.other38(1): 31-36
dc.identifier.doi10.2298/GENSR0601031R
dc.identifier.fulltexthttp://rik.mrizp.rs//bitstream/id/2070/128.pdf
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

Thumbnail

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу