Grain quality of ZP specialty corn hybrids
Kvalitet zrna ZP hibrida kukuruza specifičnih svojstava
Apstrakt
Specialty corn breeding program provides a wide range of new possibilities for the development of biologically valuable food based on corn. This paper describes the grain quality of selected ZP specialty corn hybrides. The physical properties, structure and chemical composition of the corn kernel of white and red corn, popcorn, flint and semiflint corn, and waxy type corn were also compared with those of standard kernel quality.
Stvaranje hibrida specifičnih svojstava za određene namene pruža velike i nove mogućnosti za obogaćenje asortimana biološki vredne hrane na bazi kukuruza. U radu su opisani kvalitet i mogućnosti korišćenja zrna odabranih ZP hibrida specifičnih svojstava. Dat je i uporedni prikaz fizičkih karakteristika, strukture i hemijskog sastava kukuruza belog i crvenog zrna, hibrida kokičara, tvrdunca, polutvrdunca i voštanog tipa kukuruza u odnosu na odgovarajuće karakteristike hibrida standardnog hemijskog sastava zrna.
Ključne reči:
corn / ZP specialty corn hybrids / grain quality / products / kukuruz / ZP hibridi specifičnih svojstava / kvalitet zrna / proizvodiIzvor:
Zbornik naučnih radova Instituta PKB Agroekonomik, 2006, 12, 1-2, 59-65Izdavač:
- Institut PKB Agroekonomik, Padinska skela