Приказ основних података о документу

Hrana proizvedena od GMO - koristi i rizici

dc.creatorMladenović Drinić, Snežana
dc.creatorDrinić, Goran
dc.creatorKonstantinov, Kosana
dc.date.accessioned2019-05-16T12:05:54Z
dc.date.available2019-05-16T12:05:54Z
dc.date.issued2005
dc.identifier.issn0354-5695
dc.identifier.urihttp://rik.mrizp.rs/handle/123456789/102
dc.description.abstractThe variety of foods consumed by humans has changed greatly over the centuries, altering the balance of nutrients in the diet. More consumer-oriented GM products including nutritionally enhanced foods, such as fats and oils with reduced amounts of saturated fatty acid, potatoes that absorb less fat in frying, lower calorie sugar, reduced allergenic and antinutritional compounds will soon appear on market. Consumers have a fundamental right to know what they are eating, and is it safe. All food derived from genetically modified plants must be evaluated for food safety before they can enter into the food supply. The health effect of genetically modified food depends of specific content of food itself and could be either potentionally beneficial, for example food with higher content of iron vitamins or elimination of alergent from food or harmful where alergent or toxin is introduced in food. There are no evidence that foods made from GM crops are less safe than traditional foods. With the increasing availability of genetically modified plant products it has become necessary to develop techniques for identification of such products in order to follow labeling requirements and national regulations.en
dc.description.abstractTokom vekova raznovrsnost hrane koja se koristi za ishranu ljudi se značajno menjala, menjajući i balans i vrednost hranjivih materija koje se unose. Veliki broj proizvoda dobijen iz genetički modifikovanih biljka je već na tržištu uključen u lanac ishrane. Vise potrošačima orijentisani genetički modifikovani proizvodi uključujući proizvode sa promenjenim ili poboljšanim kvalitetom; masti i ulja sa redukovanim količinama zasićenih masnih kiselina; krompir koji absorbuje manje masti pri prženju; nisko kalorični šećer; proizvodi sa redukovanim alergentima i antihranjivim materijama će se uskoro pojaviti na tržištu. Genetički modifikovani proizvodi sadrže sastojke koji nikad ranije nisu bili deo lanca ishrane i potrošači imaju pravo da znaju šta jedu i da li je hrana bezbedna. Uticaj hrane dobijene od genetički modifikovanih biljaka na zdravlje ljudi zavisi od specifičnog sadržaja i može biti potencijalno korisno ako se radi o proizvodu sa povećanim sadržajem na primer gvožđa, vitamina, antioksidanata ili smanjenim sadržajem zasićenih masnih kiselina i potencijalno štetno ako se modifikacijama unese alergen ili toksin. Svaki proizvod dobijen od genetički modifikovanih biljaka podleže rigoroznom ispitivanju bezbednosti pre nego što se odobri za upotrebu. Za sada nema dokaza da je hrana dobijena od genetički modifikovanih biljaka manje bezbedna od tradicionalne hrane. Tehnike za identifikaciju genetičkih modifikacija su razvijene a većina država je razvila sopstvenu regulativu za obeležavanje ovih proizvoda.sr
dc.publisherSavez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
dc.rightsopenAccess
dc.sourceJournal of Scientific Agricultural Research
dc.subjectbezbednostsr
dc.subjectdeterminacijasr
dc.subjectgenetičke modifikacijesr
dc.subjecthranasr
dc.subjectriziksr
dc.titleGenetically modified food: Benefits and risksen
dc.titleHrana proizvedena od GMO - koristi i rizicisr
dc.typearticle
dc.rights.licenseARR
dc.citation.volume66
dc.citation.issue5
dc.citation.spage125
dc.citation.epage137
dc.citation.other66(5): 125-137
dc.identifier.rcubhttps://hdl.handle.net/21.15107/rcub_rik_102
dc.type.versionpublishedVersion


Документи

ДатотекеВеличинаФорматПреглед

Уз овај запис нема датотека.

Овај документ се појављује у следећим колекцијама

Приказ основних података о документу