Dimitrijević, Bojana

Link to this page

Authority KeyName Variants
c4844a1c-f72a-4525-8fd4-6668020ba039
  • Dimitrijević, Bojana (2)
Projects
No records found.

Author's Bibliography

Agronomic traits of naked barley in comparison with covered barley

Dodig, Dejan; Stanković, Saša; Jović, Miroslava; Dimitrijević, Bojana; Branković, Gordana

(Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd, 2007)

TY  - JOUR
AU  - Dodig, Dejan
AU  - Stanković, Saša
AU  - Jović, Miroslava
AU  - Dimitrijević, Bojana
AU  - Branković, Gordana
PY  - 2007
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/164
AB  - In recent times the interest in the use of naked barley in direct human consumption and industrial processing has been increased. This is, first of all, based on the fact that naked barley presents a rich source of nutritive plant fibres and that it is not necessary to remove hull mechanically. Naked barley cultivation had not been tradition in Serbia, and therefore naked barley breeding programmes have been implemented in our institutes since 1990s. Tested germplasm originating from Asia, Africa and America was introduced, crosses were performed and first inbreds and varieties of naked barley were derived. This paper presents some agronomic traits of introduced naked barley germplasm from the International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) ) and domestic naked barley lines of a recent development in comparison with covered barley varieties under agroecological conditions of eastern Serbia.
AB  - Poslednjih desetak godina u svetu raste interes za upotrebom golozrnog ječma u direktnoj ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Razlog za to je pre svega što golozrni ječam predstavlja bogat izvor rastvorljivih biljnih vlakana i da nije potrebno mehanički odvajati plevice. U Srbiji ne postoji tradicija gajenja ovog varijeteta ječma zbog čega su u domaćim institutima devedesetih godina prošlog veka zasnovani programi oplemenjivanja golozrnog ječma. Introdukovana je i testirana germplazma iz Azije, Afrike i Amerike, izvršena su ukrštanja i stvorene prve linije i sorte golozrnog ječma. U radu su prikazane neke agronomske osobine linija golozrnog ječma proeklom iz Мeđunarodnog Centra za poljoprivredna istraživanja u sušnim reonima (ICARDA), Sirija, i novostvorenih linija golozrnog ječma u poređenju sa sortama plevičastog ječma u agroekološkim uslovima istočne Srbije.
PB  - Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd
T2  - Journal of Scientific Agricultural Research
T1  - Agronomic traits of naked barley in comparison with covered barley
T1  - Agronomske osobine golozrnog ječma u poređenju sa plevičastim
VL  - 68
IS  - 4
SP  - 21
EP  - 29
UR  - https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1580
ER  - 
@article{
author = "Dodig, Dejan and Stanković, Saša and Jović, Miroslava and Dimitrijević, Bojana and Branković, Gordana",
year = "2007",
abstract = "In recent times the interest in the use of naked barley in direct human consumption and industrial processing has been increased. This is, first of all, based on the fact that naked barley presents a rich source of nutritive plant fibres and that it is not necessary to remove hull mechanically. Naked barley cultivation had not been tradition in Serbia, and therefore naked barley breeding programmes have been implemented in our institutes since 1990s. Tested germplasm originating from Asia, Africa and America was introduced, crosses were performed and first inbreds and varieties of naked barley were derived. This paper presents some agronomic traits of introduced naked barley germplasm from the International Center for Agricultural Research in the Dry Areas (ICARDA) ) and domestic naked barley lines of a recent development in comparison with covered barley varieties under agroecological conditions of eastern Serbia., Poslednjih desetak godina u svetu raste interes za upotrebom golozrnog ječma u direktnoj ljudskoj ishrani i industrijskoj preradi. Razlog za to je pre svega što golozrni ječam predstavlja bogat izvor rastvorljivih biljnih vlakana i da nije potrebno mehanički odvajati plevice. U Srbiji ne postoji tradicija gajenja ovog varijeteta ječma zbog čega su u domaćim institutima devedesetih godina prošlog veka zasnovani programi oplemenjivanja golozrnog ječma. Introdukovana je i testirana germplazma iz Azije, Afrike i Amerike, izvršena su ukrštanja i stvorene prve linije i sorte golozrnog ječma. U radu su prikazane neke agronomske osobine linija golozrnog ječma proeklom iz Мeđunarodnog Centra za poljoprivredna istraživanja u sušnim reonima (ICARDA), Sirija, i novostvorenih linija golozrnog ječma u poređenju sa sortama plevičastog ječma u agroekološkim uslovima istočne Srbije.",
publisher = "Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd",
journal = "Journal of Scientific Agricultural Research",
title = "Agronomic traits of naked barley in comparison with covered barley, Agronomske osobine golozrnog ječma u poređenju sa plevičastim",
volume = "68",
number = "4",
pages = "21-29",
url = "https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1580"
}
Dodig, D., Stanković, S., Jović, M., Dimitrijević, B.,& Branković, G.. (2007). Agronomic traits of naked barley in comparison with covered barley. in Journal of Scientific Agricultural Research
Savez poljoprivrednih inženjera i tehničara, Beograd., 68(4), 21-29.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1580
Dodig D, Stanković S, Jović M, Dimitrijević B, Branković G. Agronomic traits of naked barley in comparison with covered barley. in Journal of Scientific Agricultural Research. 2007;68(4):21-29.
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1580 .
Dodig, Dejan, Stanković, Saša, Jović, Miroslava, Dimitrijević, Bojana, Branković, Gordana, "Agronomic traits of naked barley in comparison with covered barley" in Journal of Scientific Agricultural Research, 68, no. 4 (2007):21-29,
https://hdl.handle.net/21.15107/rcub_agrospace_1580 .

Assessing wheat performance using environmental information

Dodig, Dejan; Zorić, Miroslav; Knežević, Desimir; Dimitrijević, Bojana; Šurlan-Momirović, Gordana

(Društvo genetičara Srbije, Beograd, 2007)

TY  - JOUR
AU  - Dodig, Dejan
AU  - Zorić, Miroslav
AU  - Knežević, Desimir
AU  - Dimitrijević, Bojana
AU  - Šurlan-Momirović, Gordana
PY  - 2007
UR  - http://rik.mrizp.rs/handle/123456789/157
AB  - The partial least squares (PLS) regression model was applied to wheat data set with objective to determining the most relevant environmental variables that explained biomass per plant and grain yield genotype x environment interaction (GEI) effects. The data set had 25 wheat genotypes (20 landraces + 5 cultivars) tested for 4 years in two different water regimes: rainfed and drought. Environmental variables such as maximum soil temperature at 5 cm in April and May, soil moisture in the top 75 cm in March, and sun hours per day in May accounted for a sizeable proportion of GEI for biomass per plant. Similar results were obtained for grain yield: maximum soil temperature at 5 cm in April, May and June, and sun hours per day in May were related to the factor that explained the largest portion (>38%) of the GEI. Generally, wheat landraces are able to better exploit environments with higher temperatures and lower water availability during vegetative growth (March-June) than cultivars.
AB  - U cilju utvrđivanja klimatskih i zemljišnih faktora kojima se najbolje može objasniti interakcija biomase i prinosa genotipova pšenice sa spoljašnjom sredinom primenjen je model regresije parcijlnih najmanjih kvadrata (PLS). Korišćen je set podataka iz ogleda sa 20 lokalnih populacija i 5 priznatih domaćih sorti pšenice. Genotipovi pšenice su tokom četiri godine (1998-2001) ispitivani u dva različita režima gajenja: prirodni uslovi i u uslovima suvog polja. Zaštitni krov iznad suvog polja svake godine je postavljen na kraju zimskog perioda (početkom marta), u fazi bokorenja biljaka. Za oba anlizirana svojstva ANOVA je pokazala da je interakcija genotip x uslovi gajenja (tretman) visoko signifikantna (P lt 0.001). Rezultati PLS modela su pokazali da prva i druga dimezija (latentni faktori) objašnjavaju 31.9 i 12.5% interakcije genotipa sa spoljnom sredinom za biomasu po biljci, odnosno 31.2 i 18.4% za prinos zrna, respektivno. Faktori spoljašnje sredine kao što su maksimalna temperatura zemljišta na 5 cm dubine u aprilu i maju, vlažnost zemljišta u sloju od 75 cm u martu i trajanje dnevnog osunčavanja u maju mesecu u najvećoj meri doprinose interakciji genotipa sa uslovima gajenja za biomasu po biljci. Slični rezultati su dobijeni za prinos zrna, s tom razlikom da se umesto faktora vlažnost zemljišta u sloju od 75 cm u martu mesecu kao značajana pokazala temperatura zemljišta na 5 cm dubine u junu mesecu. Generalno, lokalne populacije pšenice su ispoljile bolju prilagođenost sredinama sa visokim temperaturama (vazdušnim i zemljišnim) i manjom dostupnošću vode tokom vegetativnog perioda (mart-jun) od sorti pšenice.
PB  - Društvo genetičara Srbije, Beograd
T2  - Genetika
T1  - Assessing wheat performance using environmental information
T1  - Analiza ogleda sa genotipovima pšenice korišćenjem faktora sredine
VL  - 39
IS  - 3
SP  - 413
EP  - 425
DO  - 10.2298/GENSR0703413D
ER  - 
@article{
author = "Dodig, Dejan and Zorić, Miroslav and Knežević, Desimir and Dimitrijević, Bojana and Šurlan-Momirović, Gordana",
year = "2007",
abstract = "The partial least squares (PLS) regression model was applied to wheat data set with objective to determining the most relevant environmental variables that explained biomass per plant and grain yield genotype x environment interaction (GEI) effects. The data set had 25 wheat genotypes (20 landraces + 5 cultivars) tested for 4 years in two different water regimes: rainfed and drought. Environmental variables such as maximum soil temperature at 5 cm in April and May, soil moisture in the top 75 cm in March, and sun hours per day in May accounted for a sizeable proportion of GEI for biomass per plant. Similar results were obtained for grain yield: maximum soil temperature at 5 cm in April, May and June, and sun hours per day in May were related to the factor that explained the largest portion (>38%) of the GEI. Generally, wheat landraces are able to better exploit environments with higher temperatures and lower water availability during vegetative growth (March-June) than cultivars., U cilju utvrđivanja klimatskih i zemljišnih faktora kojima se najbolje može objasniti interakcija biomase i prinosa genotipova pšenice sa spoljašnjom sredinom primenjen je model regresije parcijlnih najmanjih kvadrata (PLS). Korišćen je set podataka iz ogleda sa 20 lokalnih populacija i 5 priznatih domaćih sorti pšenice. Genotipovi pšenice su tokom četiri godine (1998-2001) ispitivani u dva različita režima gajenja: prirodni uslovi i u uslovima suvog polja. Zaštitni krov iznad suvog polja svake godine je postavljen na kraju zimskog perioda (početkom marta), u fazi bokorenja biljaka. Za oba anlizirana svojstva ANOVA je pokazala da je interakcija genotip x uslovi gajenja (tretman) visoko signifikantna (P lt 0.001). Rezultati PLS modela su pokazali da prva i druga dimezija (latentni faktori) objašnjavaju 31.9 i 12.5% interakcije genotipa sa spoljnom sredinom za biomasu po biljci, odnosno 31.2 i 18.4% za prinos zrna, respektivno. Faktori spoljašnje sredine kao što su maksimalna temperatura zemljišta na 5 cm dubine u aprilu i maju, vlažnost zemljišta u sloju od 75 cm u martu i trajanje dnevnog osunčavanja u maju mesecu u najvećoj meri doprinose interakciji genotipa sa uslovima gajenja za biomasu po biljci. Slični rezultati su dobijeni za prinos zrna, s tom razlikom da se umesto faktora vlažnost zemljišta u sloju od 75 cm u martu mesecu kao značajana pokazala temperatura zemljišta na 5 cm dubine u junu mesecu. Generalno, lokalne populacije pšenice su ispoljile bolju prilagođenost sredinama sa visokim temperaturama (vazdušnim i zemljišnim) i manjom dostupnošću vode tokom vegetativnog perioda (mart-jun) od sorti pšenice.",
publisher = "Društvo genetičara Srbije, Beograd",
journal = "Genetika",
title = "Assessing wheat performance using environmental information, Analiza ogleda sa genotipovima pšenice korišćenjem faktora sredine",
volume = "39",
number = "3",
pages = "413-425",
doi = "10.2298/GENSR0703413D"
}
Dodig, D., Zorić, M., Knežević, D., Dimitrijević, B.,& Šurlan-Momirović, G.. (2007). Assessing wheat performance using environmental information. in Genetika
Društvo genetičara Srbije, Beograd., 39(3), 413-425.
https://doi.org/10.2298/GENSR0703413D
Dodig D, Zorić M, Knežević D, Dimitrijević B, Šurlan-Momirović G. Assessing wheat performance using environmental information. in Genetika. 2007;39(3):413-425.
doi:10.2298/GENSR0703413D .
Dodig, Dejan, Zorić, Miroslav, Knežević, Desimir, Dimitrijević, Bojana, Šurlan-Momirović, Gordana, "Assessing wheat performance using environmental information" in Genetika, 39, no. 3 (2007):413-425,
https://doi.org/10.2298/GENSR0703413D . .
2